FASHION NEWS

Αυτές οι μπότες έχουν εμπνευστεί από την πιο σουρεάλ παιδική σειρά

Launchmetrics Spotlight

Έχεις δει ποτέ επεισόδιο των Teletubbies; Αν είσαι της γενιάς μου και έβλεπες αυτή τη σειρά, τότε σίγουρα θα σε είχε τραβήξει σε αυτή η fun-loving διάθεση του show. Μεγαλώνοντας όμως, βλέποντας βίντεο από την original σειρά, εκπλήσσομαι με το έντονο σουρεαλιστικό κομμάτι της, το οποίο οφείλω να ομολογήσω, μικρότερη δεν είχα καταλάβει. 4 χαρακτήρες που δεν είναι ζώα, ούτε άνθρωποι (ίσως κάτι στο ενδιαμέσο) και που έχουν μια οθόνη στη μεγάλη κοιλιά τους (έτσι προέκυψε και το όνομά τους), δεν είναι σίγουρα η τυπική σου παιδική σειρά. Παρ’ όλα αυτά, τα Teletubbies έφτασαν τις 9 σεζόν και από τότε θεωρούνται ένα “cult classic” που έχει εμπνεύσει μια νέα γενιά καρτούν και παιδικών shows.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τα Teletubbies έχουν εμπνεύσει και τους σχεδιαστές μόδας, με τον Christian Cowan να «πρωτοστατεί» με τις πιο σουρεάλ μπότες στην αγορά.

Οι campy μπότες του Christian Cowan

Λίγο η εμμονή του Y2K style, λίγο η άνοδος του camp style (που οφείλεται κυρίως στην τέχνη του drag) και φυσικά η εν λόγω παιδική σειρά, και αυτό ήταν αρκετό για τον Christian Cowan να κυκλοφορήσει τις πιο campy μπότες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ο νεαρός Άγγλος σχεδιαστής και στιλίστας (και σύντροφος του Sam Smith), είπε να τολμήσει και να πειραματιστεί με τη μόδα, μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα συνεργασία. Εμπνεύστηκε, λοιπόν, από έναν από τους 4 χαρακτήρες της παιδικής σειράς, τον Dipsy, και σχεδίασε ένα ζευγάρι μπότες.

Οι μπότες αυτές εκτός από τον Dipsy, εμπνέονται από τους βασικούς κώδικες της Y2K μόδας. Γι’ αυτό και έχουν έντονη μύτη και λεπτό ψηλό τακούνι -όπως είχαν και τα περισσότερα σχέδια μπότας από τα 2000s. Αυτό όμως, που τις ξεχωρίζει είναι το υπόλοιπο design τους και φυσικά, το χρώμα τους. Οι μπότες έχουν ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ το μπροστινό του μέρος περιλαμβάνει το κεφάλι και τα χέρια του Dipsy. Στην ουσία είναι, αυτό που έκανε ο σχεδιαστής ήταν να δημιουργήσει την δική του εκδοχή του χαρακτήρα σε μπότες, με τα υποδήματα να παίζουν τον ρόλο του σώματος του Dipsy.

Κοιτώντας πάντως αυτές τις μπότες, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Τα «γιατί» κυριαρχούν, αλλά αφού ξεπεράσουμε το πρώτο στάδιο του «τι βλέπουν τα μάτια μου;», μπορεί κανείς να δει με πιο καθαρό μυαλό, την fun πλευρά του πράγματος. Ναι, οι μπότες αυτές είναι κιτς. Ναι, είναι διαφορετικές και περίεργες και κάτι που θα μπορούσε να ανήκει στα κουστούμια μιας (πολύ σουρεάλ) ταινίας. Και σίγουρα, είναι ένα παπούτσι που δεν αποτελεί αναγκαιότητα και που λίγοι θα φορέσουν.

Αλλά από την άλλη, το παιδί μέσα μου (ίσως και η αντισυμβατική πλευρά μου), βλέπουν κάτι να με τραβάει σε αυτές τις “ugly boots”. Να είναι το ξεκάθαρο, ειρωνικό στοιχείο; Να είναι το γεγονός ότι εκπέμπουν κάτι θετικό και διασκεδαστικό; Κάτι απ’ όλα αυτά, με κάνει να συγχωρώ αυτό το, κατά τα άλλα, «στιλιστικό ατόπημα».

Μπορώ επίσης, να δεχτώ ότι είναι μέρος μιας πολύ ιδιαίτερης συλλογής, μιας και ο Christian Cowan για τη συνεργασία του με τα Teletubbies, κυκλοφόρησε μια capsule συλλογή που, εκτός των παπουτσιών, περιλαμβάνει και 60s inspired φορέματα με τετράγωνα cut-outs στο σημείο της κοιλιάς, denim jackets και T-shirts με τους αγαπημένους χαρακτήρες κ.ά.

Συνεργασίες σαν αυτή, μπορεί στα δικά μας μάτια να μην έχουν καμία ιδιαίτερη ουσία, αλλά στην πραγματικότητα μας υπενθυμίζουν τη σημαντικότητα του να μην παίρνουμε τη μόδα, πάντα τόσο σοβαρά. Η μόδα είναι fun, είναι παιχνίδι, είναι camp και οι μπότες του Christian Cowan το επιβεβαιώνουν.

Αυτές οι μπότες είναι....

ΨΗΦΙΣΕ