FASHION NEWS

8 μαύρα μοντέλα του σήμερα και οι πρωτιές τους στον χώρο της μόδας

ImaxTree

H ιστορία των αφροαμερικανών στον χώρο του μόντελινγκ είναι μία που έχει περάσει από πολλά. Αυτό ισχύει για τις ζωές των μαύρων σε γενικότερο επίπεδο. Πρέπει να δουλέψουν σκληρά (παραπάνω από άλλους ανθρώπους) και να παλέψουν για να διεκδικήσουν μια θέση στην κοινωνία. Αυτό ισχύει στο μόντελινγκ. Στην ιστορία της μόδας, πολλά μαύρα μοντέλα έπρεπε να δημιουργήσουν ευκαιρίες από μόνα τους για να χαράξουν την πορεία τους. Και εντέλει, να ανοίξουν τον δρόμο και για τις υπόλοιπες γενιές.

Οι πρώτες πρωτιές στα 80s και τα 90s

Στα 80s και τα 90s έγινε μια πρώτη αρχή. Μοντέλα όπως η Iman, η Veronica Webb, η Naomi Campbell και Tyra Banks, μεταξύ άλλων, έφεραν στην κοινότητα μερικές πρωτιές. Αυτές οι δεκαετίες σηματοδότησαν την παρουσία μαύρων μοντέλων σε πασαρέλες, καμπάνιες, εξώφυλλα (τα τελευταία λιγότερο). Η βιομηχανία της μόδας άρχισε να κάνει πρώτα της βήματα για ένα καλύτερο αύριο. Παρ’ όλα αυτά, η εκπροσώπηση αυτή δεν ήταν αρκετή.

Τα μαύρα μοντέλα στις πασαρέλες από τo 2010 και έπειτα

Στα 2010s, η βιομηχανία της μόδας άρχισε να συμπεριλαμβάνει περισσότερα μαύρα μοντέλα στις πασαρέλες. Με ένα ποσοστό αύξησης 47%, στην Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη, το ζήτημα του “diversity” στη μόδα άρχισε να συζητιέται όλο και περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το ποσοστό δεν ήταν αρκετό. Υπήρχε πολλή δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Η έλλειψη εκπροσώπησης σήμερα

Eν έτει 2020, η έλλειψη εκπροσώπησης στην βιομηχανία της μόδας συνεχίζεται. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται βήματα. Μικρά και σταθερά, αλλά γίνονται. Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερνικήσουν τα μαύρα μοντέλα. Ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει σωστή εκπροσώπηση. Υπάρχει ακόμα ένας δεδομένος ρατσισμός. Αν και ασκείται πίεση στους σχεδιαστές, το ποσοστό δεν είναι καν στο 50-50, ανάμεσα στα λευκά μοντέλα και στα μοντέλα άλλων εθνικοτήτων. Στα 90+ μοντέλα σε shows, όπως της Celine για παράδειγμα, θα δεις συνολικά 6 μαύρα μοντέλα να περπατούν στην πασαρέλα και ακόμα λιγότερα στις καμπάνιες της. Αυτό ισχύει για πολλά ακόμη fashion brands που ασκούν επιρροή στη μόδα αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Οι νέες πρωτιές είναι ένα δείγμα ότι η αλλαγή έρχεται

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και η θετική πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν την έλλειψη εκπροσώπησης και προσπαθούν ν’ αλλάξουν το τοπίο της μόδας. Brands όπως το Fenty και σχεδιαστές όπως ο Christian Siriano γιορτάζουν τα μαύρα μοντέλα, μέσα από τη δουλειά τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δημιουργούνται νέες πρωτιές, όπως αυτές που πρωτοείδαμε στα 80s και τα 90s. Αν και η βιομηχανία της μόδας και του μόντελινγκ έχει αρκετό χώρο για εξέλιξη. Τα ζητήματα του diversity, από την εκπροσώπηση των μαύρων μοντέλων, τους διαφορετικούς σωματότυπους ως και τα politics στα φύλα κ.ο.κ., γίνονται βήματα που μας υπενθυμίζουν ότι η αλλαγή συμβαίνει.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 8 μαύρα μοντέλα που κυριαρχούν στις πασαρέλες σήμερα και που με τη δουλειά τους, δημιουργούν νέες πρωτιές.

Winnie Harlow

ImaxTree

Η Winnie Harlow είναι πλέον από τα πιο αναγνωρίσιμα μοντέλα της βιομηχανίας. Έγινε το πρώτο μοντέλο με λεύκη που πρωταγωνίστησε καμπάνια της Diesel, το 2015 (μια καμπάνια την οποία είχε επιμεληθεί ο Edward Enninful της Vogue UK). Από τότε, ο χώρος της μόδας άρχισε να της δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες. Η Harlow πλέον, έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίσεις περιοδικών, σε πασαρέλες και καμπάνιες γνωστών οίκων μόδας.

Lineisy Montero

ImaxTree

Η Montero έγινε από τα πρώτα μαύρα μοντέλα που εμφανίστηκαν στην πασαρέλα με το φυσικό τους, άφρο μαλλί. Όταν περπάτησε για πρώτη φορά σε fashion show της Prada, η καριέρα της εκτοξεύθηκε. Σε όλες τις πασαρέλες εμφανίζεται χωρίς περούκα, χωρίς extensions παρά μόνο με τα φυσικά της μαλλιά.

Jourdan Dunn

ImaxTree

Η Dunn έχει διάφορες πρωτιές. Αρχικά, έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που περπάτησε σε show της Prada, μετά από 10 χρόνια. Έπειτα, το 2015 το όνομά της συζητήθηκε όταν έγινε το πρώτο μαύρο μοντέλο που φωτογραφήθηκε μόνη της, για εξώφυλλο της Vogue UK.

Duckie Thot

ImaxTree

Η Nyadak “Duckie” Thot ξεκίνησε την καριέρα της το 2013, αφού βγήκε 3η στον διαγωνισμό του “Australia’s Next Top Model”. Στο βιογραφικό της έχει συνεργασίες με τη Pirrelli, ενώ έχει περπατήσει σε show της Victoria’s Secret. Έγινε το πρόσωπο του Fenty Beauty, το πρώτο μοντέλο με τόσο σκούρα επιδερμίδα στην ιστορία του brand. Έπειτα, συνεργάστηκε και με άλλα beauty brands, όπως τη L’Oreal Paris.

Diandra Forrest

ImaxTree

Η περίπτωση της Diandra Forrest είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη. Με αφροαμερικανούς γονείς, γεννήθηκε με ξανθά μαλλιά και λευκό δέρμα, λόγω του αλμπινισμού -μια δερματική πάθηση. Αυτό όμως δεν την σταμάτησε από το να εισβάλλει στον χώρο του μόντελινγκ. Είναι το πρώτο μαύρο μοντέλο με αλμπινισμό που υπέγραψε συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων.

Slick Woods

ImaxTree

Το ξυρισμένο κεφάλι της, μαύρο δέρμα της, τα πολλά τατουάζ της και το κενό ανάμεσα στα δόντια, δεν την σταμάτησαν από το να χτίσει μια καριέρα στο μόντελινγκ. Η Woods έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που περπάτησε σε πασαρέλα ενώ ήταν έγκυος. Αλλά είναι η “aggressive” για πολλούς παρουσία της που την κάνουν να διαφέρει από τα υπόλοιπα μοντέλα. Η Slick με τις συνεργασίες της με γνωστούς οίκους μόδας, αποδεικνύει ότι υπάρχει χώρος για μια τέτοια γυναίκα στη μόδα.

Adut Akech

ImaxTree

Αν και δεν έχει κάποια «πρωτιά», η Adut Akech είναι από τα πιο γνωστά μοντέλα της γενιάς της. Με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, ξεκίνησε την καριέρα της το 2016 σε show του Saint Laurent. And the rest is history. Από τότε έχει φωτογραφηθεί σε καμπάνιες, φωτογραφίσεις γνωστών περιοδικών μόδας, ενώ έχει «ανοίξει» και «κλείσει» αρκετά shows του οίκου Chanel.

Precious Lee

ImaxTree

Ανακάλυψαν την Precious Lee στα 18 της σε casting στην Atlanta. Aπό τότε, άρχισε συνεργασίες με brands όπως το Target, Lane Bryant, Saks Fifth Avenue και το Nordstrom. Η Lee όμως κατέκτησε άλλες σημαντικές πρωτιές. Έγινε το πρώτο μαύρο μοντέλο με καμπύλες που εμφανίστηκε σε φωτογράφιση της Vogue και του Sports Illustrated.