SIZE MATTERS

7 σχεδιαστές και fashion brands που εκπροσωπούν το body diversity με τον καλύτερο τρόπο

Launchmetrics Spotlight

Πιστεύω ότι χρειάζεται χρόνο για να καθιερωθείς επαγγελματικά, στον οποιονδήποτε τομέα. Πόσο μάλλον όταν είσαι σχεδιαστής ή κάποιο fashion brand στον χώρο της μόδας, που ξεκινάει από το μηδέν. Τα πράγματα στον χώρο αυτό είναι πολύ πιο exclusive. Πρέπει να γνωρίζεις τους σωστούς ανθρώπους και καμιά φορά να βάζεις το όραμά σου «στην άκρη» για να καταφέρεις να γίνεις αποδεκτός από μια βιομηχανία που θέλει πάνω απ’ όλα, να πουλήσει. Η δημιουργικότητα, λοιπόν, μπορεί καμιά φορά να μπει στον «πάγο», όπως ακριβώς μπορεί να συμβεί και με την εκπροσώπηση. Το body diversity -η εκπροσώπηση δηλαδή, όλων των σωματότυπων στη μόδα-, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια.

Με την άνοδο του κινήματος του body positivity, πριν 10 χρόνια περίπου, πολλοί σχεδιαστές και fashion brands διαπραγματεύονται το πόσο συμπεριληπτικά ή όχι, θέλουν να είναι. Αν και υπάρχουν ενδείξεις εξέλιξης σε αυτόν τον -όχι και τόσο ηθικό- χώρο, το body diversity παραμένει «είδος πολυτελείας».

Η έλλειψη του body diversity στις πασαρέλες των Spring και Fall 2023 συλλογών

Αν και την τελευταία 5ετία, υπάρχει μια κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της εκπροσώπησης των σωματότυπων στις πασαρέλες, τις φωτογραφίσεις μόδας αλλά και στα ίδια τα ρούχα και το extended sizing που προσφέρουν κάποιοι, την τελευταία χρονιά κάποιοι μιλούν για την έλλειψη εκπροσώπησης στις πασαρέλες, ειδικά αυτές των Fall 2023 συλλογών.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που παραπονιούνται για την έλλειψη του body diversity στον Τύπο, είναι οι ίδιοι που όταν έχουν τη δύναμη να το προωθήσουν δεν το κάνουν.

O χώρος της μόδας δεν αποδέχτηκε ποτέ στα σοβαρά τη διαφορετικότητα στους σωματότυπους, οπότε αυτή η εμφανής απουσία του body diversity στη μόδα τις τελευταίες δυο σεζόν, είναι κάπως αναμενόμενη.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι προηγουμένως η μόδα ήταν πραγματικά συμπεριληπτική και αυτό επιβεβαιώνεται και τώρα με την έλλειψη των curvy μοντέλων στις πασαρέλες. Με απλά λόγια, από τα 3 curvy μοντέλα στα 40 αδύνατα που βλέπαμε πριν στα runways, τώρα βλέπουμε 1 ή κανένα.

Σε κάθε περίπτωση, all is not lost. Γιατί ακόμα κι αν αυτός ο χώρος «ξερνάει» οτιδήποτε το διαφορετικό (στα σώματα τουλάχιστον), υπάρχουν δημιουργοί που το γιορτάζουν. Που πιστεύουν πραγματικά και ολοκληρωτικά στο body diversity, γιατί αναγνωρίζουν την ομορφιά που έχουν όλα τα (υγιή) σώματα. Υπάρχουν κάποια fashion brands και σχεδιαστές μόδας, λοιπόν, που στηρίζουν το body diversity και πιστεύουν πραγματικά στην εκπροσώπηση, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να φανταστούν τη μόδα χωρίς αυτή.

Είτε επωφελούνται οικονομικά από αυτό (δεν κάνει κανείς αυτή τη δουλειά για την ψυχή της μάνας του), είτε επωφελούνται από την πάλαι ποτέ τάση του body positivity, το θέμα είναι ότι «κανονικοποιούν» τη διαφορετικότητα στα σώματα και δη, στα χοντρά και curvy σώματα -που, μεταξύ μας τώρα, είναι αυτά που κρίνονται περισσότερο.

Δίνοντας βάση στο design και γιορτάζοντας το γυναικείο σώμα σε όλο του μεγαλείο και αναδεικνύοντάς το με τον καλύτερο τρόπο, οι παρακάτω σχεδιαστές και fashion brands είναι πιστοί οπαδοί του body diversity στη μόδα. Οι μέρες που τα “plus size” ρούχα ήταν βαρετά ή φαρδιά και έμοιαζαν με σακιά από πατάτες, πέρασαν. Και οι παρακάτω δημιουργοί το επιβεβαιώνουν.

Di Petsa

Di Petsa Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight
Di Petsa Fall 2023

Δεν είναι εύκολο μέσα σε λίγο καιρό να καταφέρνεις να ξεχωρίσεις, μέσα από μια λαοθάλασσα αναγνωρισμένων και ανεξάρτητων designers. Η Ελληνίδα Dimitra Petsa aka Di Petsa, έχει κάνει τον διεθνή τύπο να κάνει ολόκληρα αφιερώματα για τη δουλειά της, και celebrities, όπως τις Gigi Hadid, FKA Twigs, Ashley Graham, Lizzo κ.ά., να φορούν τα ρούχα της.

Και όλα αυτά τα κάνει, ενώ παραμένει πιστή στις αναφορές της, τα βιώματά της. Όλα αυτά έχουν κάνει το brand της να γιορτάζει όλους τους σωματότυπους και την αισθητική της με τον καλύτερο και πιο αγνό τρόπο. Plus, παράγει τα ρούχα στην Ελλάδα, οπότε αυτό μας κάνει να την αγαπάμε παραπάνω.

Miaou

Miaou Spring 2018 / Launchmetrics Spotlight
Miaou Spring 2018

Το Miaou, φέτος κλείνει μόλις 7 χρόνια από την ίδρυσή του και όλα ξεκίνησαν ότι η ιδρύτριά του, Alexia Elkaim δεν μπορούσε να βρει ένα παντελόνι που να εφαρμόζει καλά στο σώμα της. Απόφάσισε, λοιπόν, να σχεδιάσει τα δικά της ρούχα και το αποτέλεσμα είναι η γέννηση ενός brand που στηρίζει το body diversity με τον πιο όμορφο τρόπο. Έχει μάλιστα, συνεργαστεί και με το iconic curvy μοντέλο, Paloma Elsesser για τη δημιουργία μιας συλλογής και τα νούμερα των ρούχων του φτάνουν μέχρι και το 5XL.

Karoline Vitto

Karoline Vitto Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Karoline Vitto Spring 2023

Η Karoline Vitto, έχει λάβει αρκετή αναγνωσιμότητα τον τελευταίο χρόνο, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Λονδίνο, λόγω της εκπροσώπησης στα σώματα που παρουσιάζει κάθε φορά στα shows της. Μέσα από τα ρούχα της γιορτάζει το γυναικείο σώμα, σε όλο του το μεγαλείο. Ένας καλός designer φαίνεται όταν μπορεί να σχεδιάσει ρούχα που ταιριάζουν σε όλα τα σώματα και η Karoline Vitto είναι μια απ’ αυτές τις δημιουργούς.

Προβάλλοντας πάντα τη σέξι πλευρά της γυναίκας, εξερευνώντας τη μέσα από τη διαφορετικότητα κάθε σιλουέτας, οι συλλογές της έχουν αισθησιασμό, αλλά και ρούχα που οι γυναίκες, όλων των σωματότυπων, θέλουν να φορέσουν.

Pretty Little Τhing

Από τα αγαπημένα μου μοντέλα με καμπύλες, η Leslie Sidora με «σύστησε» στις plus-size συλλογές του PrettyLittleThing. Τα νούμερά του φτάνουν μέχρι το 5X. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό εδώ, είναι ότι το brand έχει πραγματικά όμορφα (και οικονομικά) ρούχα. Στοχεύει στις τάσεις, έχει bold κομμάτια και αρκετά σέξι φορέματα για να εκφράσει κανείς την θηλυκότητά του, όσο πολύ ή λίγο θέλει.

Ester Manas

Ester Manas / Launchmetrics Spotlight
Ester Manas

Το Ester Manas (που έχουν ιδρύσει οι Ester Manas και Balthazar Delepierre) περνάει όλα τα σωστά μηνύματα στη μόδα: ότι τα ρούχα πρέπει να φτιάχνονται από βιώσιμα υλικά και να βγαίνουν σε όλα τα μεγέθη. Αν είχες ποτέ αμφιβολίες για το αν ένα χοντρό σώμα «επιτρέπεται» να «δείχνει» δέρμα ή να φοράει σέξι ρούχα, τότε δες τα ρούχα των σχεδιαστών.

Το label γιορτάζει το body diversity με τον πιο όμορφο τρόπο, φέρνοντας μοντέλα στην πασαρέλα που στην πλειοψηφία τους είναι curvy. Η Fall 2023 συλλογή που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, ήταν από τις πιο inclusive που είδαμε στο φετινό Fashion Month. Αυτή η ειλικρινής  εκπροσώπηση όλων των σωμάτων που αναδεικνύει την ομορφιά τους μέσα από σέξι ρούχα, δεν μπορεί παρά να μας κάνει να λατρεύουμε το brand.

Ganni

Ganni Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight
Ganni Fall 2023

Το Ganni είναι από τα αγαπημένα fashion brands των fashionistas, με τα σχέδια του να γίνονται συχνά, μεγάλα hits. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει αρχίσει να υποστηρίζει και την εκπροσώπηση στη μόδα, προσφέροντας ένα εκτενές sizing (έχει νούμερα μέχρι και το size 24 στο αγγλικό νουμερολόγιο). Αυτή την ποικιλία στα νούμερα ακολούθησε η εκπροσώπηση και στις πασαρέλες, με τα fashion shows του να έχουν πάντα curvy μοντέλα.

Sinead O’ Dwyer

Sinead O’ Dwyer Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Sinead O’ Dwyer Spring 2023

Η Sinead O’ Dwyer έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο με τη Spring 2023 συλλογή της και από τότε έχει την η προσοχή όλων μας. Τα ρούχα της σχεδιάστριας είναι ένας ο εορτασμός του body diversity που κρίνεται τόσο πολύ από τον χώρο της μόδας. Μέσα από τις συλλογές της θέλει να εξερευνήσει την «αδιανόητη» άποψη ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στη μόδα: χοντροί, αδύνατοι, έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με αναπηρίες κ.ο.κ. Τα μοντέλα ποικίλλουν στις πασαρέλες της, κάτι που είναι απαραίτητο να συμβαίνει ειδικά, αν σκεφτείς την ραγδαία πτώση των curvy μοντέλων, την τελευταία χρονιά.