FASHION TIPS

Εύκολοι τρόποι να οργανώνεις την ντουλάπα σου. Ούτε μπουτίκ τέτοια οργάνωση

outnow.ch

Όταν ήμουν έφηβη, με τις ορμόνες να «χτυπάνε» κόκκινο, και τις ενδυματολογικές μου επιλογές να είναι αμφιβόλου αισθητικής, θυμάμαι ότι ήθελα δυο πράγματα: να βγαίνω έξω μέχρι ότι ώρα ήθελα και να τακτοποιηθεί η ακατάστατη ντουλάπα μου, ως δια μαγείας. Θυμάμαι τους ηρωικούς καβγάδες που έκανα με την μητέρα μου, όσον αφορά το τελευταίο ζήτημα (ΟΚ, και το πρώτο). Ανάμεσα στα πράγματα που έπρεπε να κάνω μέσα στο σπίτι, το βασικότερο ήταν η οργάνωση της ντουλάπας. Ήταν το χειρότερό μου.

Fast forward μερικά χρόνια μετά, με εμένα να εισέρχομαι δυναμικά στην ενηλικίωση. Από κάποια ηλικία κι έπειτα (κάπου στα 25), που συνειδητοποίησα πόσο μ’ αρέσει η μόδα, άρχισα να περιποιούμαι και την ντουλάπα μου. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι, σιγά-σιγά, ότι μια σωστά οργανωμένη ντουλάπα, σημαίνει και καλύτερο στιλ. Ή τουλάχιστον πιο εναρμονισμένες εμφανίσεις (γιατί το στιλ μου στα 25 ήταν και τότε αμφιβόλου αισθητικής).

Ακόμα μερικά χρόνια μετά και η οργάνωση της ντουλάπας είναι από τα αγαπημένα μου tasks. Ο λόγος; Αρχικά, είναι μια αρκετά απελευθερωτική διαδικασία. Το γεγονός ότι κάνεις ξεκαθαρίζεις τα ρούχα σου, δωρίζοντας όσα δεν φοράς πια, αφήνει «χώρο» για περισσότερα ενδυματολογικά challenges στη ζωή μας. Έπειτα, η ψυχαναγκαστική μου φύση, με κάνει να απολαμβάνω το γεγονός ότι μετά απ’ όλη αυτή την διαδικασία, η ντουλάπα μου δείχνει πιο όμορφη και περιποιημένη.

Για να το καταφέρω και εγώ κι εσύ αυτό όμως, χρειαζόμαστε τους κατάλληλους «συμμάχους». Τα κατάλληλα αξεσουάρ οργάνωσης αλλά και μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να βάλεις τάξη στα ρούχα σου. Στο τέλος της διαδικασίας, η ντουλάπα σου θα μοιάζει με μπουτίκ ρούχων. Κάτσε και θα δεις.

Πες «ναι» στα αξεσουάρ

Αν δεν έχεις πολύ αποθηκευτικό χώρο στην ντουλάπα σου τότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικά αξεσουάρ. Μπορείς να προσθέσεις μερικά ράφια, βιδώνοντάς τα στον τοίχο (ή τοποθετώντας τα με ειδικά αυτοκόλλητα). Έπειτα, μπορείς να προσθέσεις μερικά καλάθια, κάτω από το σημείο που κρέμονται τα ρούχα σου. Έτσι, θα έχεις περισσότερο χώρο να αποθηκεύσεις τα ρούχα σου, ενώ μπορείς να τα οργανώσεις σε κατηγορίες.

Βάλε τα παπούτσια εκτός ντουλάπας

Τα παπούτσια είναι καλό να αποθηκεύονται σε διαφορετικό σημείο από τα ρούχα για δύο λόγους: για τυχόν οσμές που μπορεί να μεταφερθούν στα ρούχα και για την καλύτερη διατήρησή τους. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να τα αποθηκεύσεις σε μια παπουτσοθήκη ή σε ένα μεταλλικό ράφι, όπου θα είναι όλα μαζί, τακτοποιημένα.

Πρόσθεσε διαχωριστικά ντουλάπας

Υπάρχουν δυο τρόποι για να οργανώσεις τα ρούχα που κρεμάς στην ντουλάπα. Να τα τοποθετήσεις ανά κατηγορία (ανά είδος ή χρώμα). Διαφορετικά, μπορείς να βάλεις διαχωριστικά ντουλάπας, όπου χωρίζουν το κάθε είδος ρούχου μεταξύ τους. Μπορείς να βρεις αυτά τα tags στην αγορά ή να δημιουργήσεις τα δικά σου, από χαρτόνι, γράφοντας πάνω σε κάθε διαχωριστικό το είδος του κάθε ρούχου (πανωφόρια, τζιν, πουκάμισα κτλ.).

Κρέμασε ακόμα και τα παντελόνια

Για δυο λόγους πρέπει να το κάνεις αυτό. Πρώτον, με το να κρεμάσεις όλα σου τα παντελόνια (μπορείς να βάλεις δυο-δυο μαζί), θα «σώσεις» χώρο από τα συρτάρια σου. Κατά δεύτερον, με τον τρόπο αυτό δεν θα τσαλακώνονται τα παντελόνια σου, όπως αυτά που έχουν πιέτες ή κάποια τσάκιση στο κέντρο κ.ο.κ. Έτσι, δεν θα κερδίσεις και χώρο στην ντουλάπα και χρόνο που θα σπαταλούσες σιδερώνοντας.

«Έξυπνες» κρεμάστρες

Μια κρεμάστρα ίσον καμία. Κέρδισε χώρο στην ντουλάπα σου τοποθετώντας δυο ρούχα μαζί σε κάθε κρεμάστρα (φρόντισε να είναι το ίδιο είδος ώστε να ξέρεις που είναι τι). Έπειτα, υπάρχουν στην αγορά, ειδικές κρεμάστρες που τοποθετούνται κλιμακωτά και «σώζουν» σημαντικό αποθηκευτικό χώρο.

Have a system

Το Α και το Ω της οργάνωσης της ντουλάπας σου, είναι η οργάνωση. Εξηγώ. Είναι σημαντικό κάθε ρούχο να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να σε βοηθάει να το βρίσκεις εύκολα. Για παράδειγμα, μπορείς να οργανώσεις την ντουλάπα σου ανά χρώμα ή ανά είδος ή ανά style. Μπορείς να έχεις όλα τα φορέματα μαζί, έπειτα τα πουκάμισα, τις μπλούζες, τα τζιν κτλ. Διαφορετικά μπορείς να τα βάλεις ανά είδος και χρήση. Ξεκινώντας από τα πιο «βαριά» στα πιο «ελαφριά» ρούχα. Ξεκινώντας από τα παλτό, να συνεχίζεις στα jackets, στα πουλόβερ, τα πουκάμισα, τα φορέματα κ.ο.κ. Βρες ένα σύστημα που να βγάζει νόημα στο κεφάλι σου και το οποίο θα σε βοηθήσει να ντύνεσαι πιο γρήγορα κάθε μέρα.

Βάλε ταμπέλες παντού

Από μια σωστά οργανωμένη ντουλάπα δεν μπορούν να λείπουν οι ετικέτες. Ειδικά, αν αποθηκεύεις ρούχα και αξεσουάρ σε κουτιά και καλάθια και δεν έχεις οπτική επαφή με όλα τα items της ντουλάπας. Βάλε ετικέτες παντού, ώστε να ξέρεις που είναι κάθε ρούχο και αξεσουάρ της ντουλάπας σου.