SIZE MATTERS

Όταν η μόδα κάνει διαχωρισμούς: Διάσημες γυναίκες που οι οίκοι μόδας αρνήθηκαν να ντύσουν λόγω σωματότυπου

ⓒ 2023 Jordan Strauss/AP IMAGES

Δεν ξέρω πώς να αισθανθώ γι’ αυτό. Είναι κάτι που γνωρίζω ότι συμβαίνει και που δεν με αφήνει έκπληκτη, παρ’ όλα αυτά, πάλι νιώθω τον κόμπο στον λαιμό να με πνίγει. Νιώθω την αδικία, γιατί, στα μάτια μου, αυτό είναι άδικο, αν όχι ανήθικο. Προφανώς και ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλωτσάμε τον άλλον όταν είναι ήδη σέρνεται στο πάτωμα. Γιατί στο μυαλό μου, κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Προσπαθείς τόσο πολύ για την ισότητα στα φύλα, στα μεγέθη, στις εθνικότητες, στη μόδα και παντού, και ενώ δίνεις την ψυχή σου για ν’ αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία, κάποιος επιμένει να πιστεύει ότι το αντίθετο είναι το σωστό.

Και ξέρεις κάτι; Το κάνει δυο φορές πιο σκληρό αυτό, όταν έχεις να κάνεις με μια celebrity. Όταν εσύ, σαν μια γυναίκα που θεωρείσαι «διαφορετική» για τον σωματότυπο της ή για οποιδήποτε άλλο λόγο που δεν «καλύπτει» τα στάνταρντς της κοινωνίας, βλέπεις ότι γίνεται διαχωρισμός ακόμα και σε δημοφιλείς προσωπικότητες, που ασκούν επιρροή, που έχουν followers, που έχουν αναγνωσιμότητα και status και που πάλι οι σχεδιαστές αρνούνται να συσχετισθούν μαζί τους. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν οίκοι μόδας που αρνούνται να ντύσουν μια δημοφιλή γυναίκα, επειδή δεν χωράει στα αδιανόητα μικρά sample sizes που σχεδιάζουν τα brands, υπάρχει πρόβλημα.

Όπως κι να έχει, συμβαίνει. Όπως δεν υπάρχουν νούμερα για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες στον πλανήτη, το ίδιο συμβαίνει και με τις celebrities. Είναι σωστό; Όχι, κατά τη γνώμη μου. Το καλό της υπόθεσης όμως είναι ότι αυτές οι celebrities που έχουν δεχθεί τον ρατσισμό από τα fashion brands, μίλησαν. Και ο λόγος φαντάζομαι ότι ήταν, με σκοπό να «σπάει» ο κλοιός. Μίλησαν με την ελπίδα ότι αυτό θα αλλάξει και ότι η μόδα θα σταματήσει επιτέλους να κάνει διαχωρισμούς.

Οι celebrities που οι οίκοι μόδας αρνήθηκαν να ντύσουν

Αν και πολλές από τις παρακάτω γυναίκες, είναι αρκετά δημοφιλείς, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλοί οίκοι μόδας αρνήθηκαν να τους δώσουν ρούχα, είτε γιατί δεν ήθελαν το όνομα του brand τους να συσχετιστεί μαζί τους, είτε για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν ρούχα στο μέγεθός τους. Αλλά, ο ακτιβισμός κάποιων εκ των γυναικών αυτών δεν τις σταματάει από το να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να μάχονται για τον διαχωρισμό και τον ρατσισμό που δέχονται οι γυναίκες για τα σώματα και την εικόνα τους γενικότερα.

Beyoncé

ⓒ 2023 Michael Caulfield/Associated Press

Αν και τώρα, οι οίκοι μόδας παρακαλάνε για να φορέσει δημιουργία τους, όταν ήταν μικρότερη, η Beyoncé είχε δεχθεί ρατσισμό για το σώμα της αλλά και την εθνικότητά της. Όταν ήταν στις Destiny’s Child, τα πολυτελή brands αρνούνταν να τις ντύσουν. Δεν ήθελαν να ταυτιστούν με 4 μαύρες, curvy γυναίκες. Γι’ αυτό και τα περισσότερα ρούχα τους τα έραβε η μητέρα της και ο θείος της. Η ίδια συχνά λέει στους designers που συναντάει: «Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε την αντίληψη που υπάρχει για την εικόνα της γυναίκας, να εμπνεύσετε και να ενδυναμώσετε».

Melissa McCarthy

ⓒ 2023 Chris Pizzello/Associated Press

Αν και μια υπερταλαντούχα ηθοποιός, με υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ, η Melissa McCarthy, το 2012, δεν είχε κανέναν designer να την ντύσει για τα βραβεία. Ρώτησε 5-6 σχεδιαστές να της δώσουν φόρεμα και αρνήθηκαν όλοι. Τελικά, εμφανίστηκε στο χαλί με φόρεμα της Marina Rinaldi που σχεδιάζει ρούχα για γυναίκες με καμπύλες. Η εμπειρία της αυτή την οδήγησε τελικά στο να σχεδιάσει τη δική της συλλογή ρούχων (έχει σπουδάσει σχέδιο μόδας στο FIT), με σκοπό οι γυναίκες να βρίσκουν ρούχα στο μέγεθός τους που θα τις κάνουν να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

Rachel Bloom

ⓒ 2023 Jordan Strauss/Associated Press

Η ηθοποιός και δημιουργός της σειράς, Crazy Ex-Girlfriend, η οποία έχει κερδίσει και Χρυσή Σφαίρα, δυσκολεύεται να βρει οίκους μόδας που να της δίνουν ρούχα για τα events στο κόκκινο χαλί. Το 2017, μάλιστα, αναγκάστηκε να αγοράσει το, σχεδόν, 3.000 ευρώ Gucci φόρεμα που φόρεσε τα βραβεία Emmy. Είχε μάλιστα δηλώσει στο E!: «Είναι δύσκολο για τα brands να μου δανείσουν ρούχα, γιατί δεν είμαι size 0».

Octavia Spencer

ⓒ 2023 Richard Shotwell/Associated Press

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Octavia Spencer έχει εκφράσει κι αυτή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όταν πρόκειται να βρει ρούχα για το κόκκινο χαλί. Πριν, πάρει το βραβείο Όσκαρ, το 2012, ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Οι οίκοι μόδας όμως, δεν της δάνειζαν ρούχα για την περίσταση. «Είμαι μια κοντή και παχουλή γυναίκα. Είναι δύσκολο να βρω ρούχα να φορέσω σε τέτοιες περιστάσεις. Είναι πολύ μεγάλη η πίεση. Κανένας σχεδιαστής δεν θέλει να με ντύσει».

Christina Hendricks

ⓒ 2023 Richard Shotwell/Associated Press

Η γνωστή ηθοποιός, που έγινε γνωστή μέσω της σειράς, Mad Men, έχει αποκαλύψει στο παρελθόν, ότι δυσκολευόταν να βρει ρούχα να φορέσει όταν ερχόταν η λεγόμενη “awards season”, επειδή είναι size 14. «Ο κόσμος λέει τόσα καλά πράγματα για εμένα. Παρ’ όλα αυτά ούτε ένας σχεδιαστής δεν μου δάνειζε ρούχα», είχε πει στην Daily Record. «Μου έδιναν μόνο ρούχα που ήταν size 0 ή 2. Ακόμα δυσκολεύομαι να βρω κάποιον να μου δώσει ένα άτιμο φόρεμα».

Ashley Graham

ⓒ 2023 Charles Sykes/Associated Press

Ακτιβίστρια του body positivity κινήματος και ένα από τα πρώτα μοντέλα με καμπύλες που έχει μια αξιοσημείωτη καριέρα στον χώρο του μόντελινγκ. Ακόμα κι αν είναι αυτή που είναι, η Graham δεν βρίσκει ρούχα να για φορέσει. Το 2016, ενώ ήταν καλεσμένη στο Met Gala (τα «Όσκαρ της μόδας»), δεν πήγε γιατί δεν έβρισκε ούτε έναν σχεδιαστή για να την ντύσει.