FASHION TRENDS

5 τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης που μπορείς να φορέσεις από τώρα

Ganni Fall/Winter 2023 Launchmetrics Spotlight

Βρίσκω τρομερά ευχάριστο το γεγονός ότι η Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης, λαμβάνει όλο και περισσότερη προβολή από τα Μέσα, όσο περνάνε τα χρόνια. Με τη σκανδιναβική μόδα αξίζει να ασχοληθεί κανείς και η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μέσα από το street style, αλλά και τις πασαρέλες, δίκαια διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις ανερχόμενες «πρωτεύουσες της μόδας».

Οι Δανοί σχεδιαστές αφήνουν το δικό τους στίγμα, στον τόσο exclusive χώρο της μόδας, που δυσκολεύεται να συμπεριλάβει νέα, φρέσκα ονόματα. Μπορεί οι γνωστοί οίκοι, όπως ο Prada, Gucci και Louis Vuitton να διεκδικούν τις πρωτιές στα κέρδη, τη δημοτικότητα και το status, αλλά η Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα fashion brands που παρουσιάζουν τη μόδα, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι: με συμπερίληψη και το βλέμμα στραμμένο στο sustainability.

H Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης, ηγείται του sustainability, και αυτό δεν ξεκινά από τους σχεδιαστές μόνο, αλλά και από τη διοργάνωση. Η σκανδιναβική μόδα, λοιπόν, ανεβάζει τον πήχη ψηλά με την υποδειγματική της αντιμετώπιση απέναντι στη μόδα, το design, αλλά και την συμπεριληψιμότητα στα σώματα που παρουσιάζονται στις πασαρέλες των δανέζικων brand.

Οι τάσεις από τις παρουσιάσεις των Fall/Winter 2023 συλλογών στην Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης, δείχνουν τη φρέσκια ματιά των designers απέναντι στη μόδα.

Η βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή στην Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης

Αυτό που ξεχωρίζει πάνω απ’ όλα είναι οι προϋποθέσεις κατά τις οποίες, οι σχεδιαστές καλούνται να φτιάξουν τα ρούχα τους. Από το 2020 κι έπειτα, η διοργάνωση θέτει κάποιους όρους, βάσει των οποίων πρέπει οι σχεδιαστές να δημιουργήσουν τα ρούχα τους. Τα brands είχαν 18 προϋποθέσεις που έπρεπε να ακολουθήσουν για τη δημιουργία των συλλογών τους, διαφορετικά δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στη διοργάνωση. Αυτό αφορά κυρίως το κομμάτι της βιωσιμότητας, μιας και η Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης, φέτος, στόχευσε στο να παρουσιάσει μια zero-waste διοργάνωση. Έτσι, στην Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης, συμμετείχαν 28 fashion brands.

Αυτό είχε αποτέλεσμα να δούμε νέες, ενδιαφέρουσες τεχνικές για τα πλεκτά, αλλά και τα πανωφόρια, όλα τα οποία συνέβαλαν στο να υπάρχει μια μορφή καινοτομίας στην κατασκευή των ρούχων, χωρίς να υστερούν στο design. Οι τάσεις που προέκυψαν από την Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης, για τις Fall/Winter 2023 συλλογές, έδειξαν ότι η σκανδιναβική μόδα, δεν είναι μόνο απλά και αδιάφορα ρούχα. Οι Δανοί σχεδιαστές έδειξαν ότι μπορούν να είναι fun, μέσα από τη χρήση χρώματος, αλλά και επαναφέροντας στην επιφάνεια μόδες, όπως τα 80s, που έρχονται σε αντίθεση με τη signature, λιτή αισθητική της σκανδιναβικής μόδας.

Αυτή η νέα πλεύση στο ύφος κάποιων σχεδιαστών, η βιωσιμότητα, αλλά και η συμπερίληψη στα σώματα που παρουσιάστηκε με τόσο εύκολο και αβίαστο τρόπο, βάζει τα γυαλιά σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που κλέβουν συνήθως την παράσταση. Αυτή είναι η καλή πλευρά της μόδας που θέλουμε να βλέπουμε από όλους, πάντα.

Παρακάτω, οι 5 επικρατέστερες τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης που μπορείς να δοκιμάσεις, τώρα κιόλας.

Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης: Χρώμα

Stine Goya Fall/Winter 2023 / Launchmetrics Spotlight
Stine Goya Fall/Winter 2023

Η σκανδιναβική μόδα μπορεί να έχει ταυτιστεί με τις γήινες αποχρώσεις, αλλά οι φετινές παρουσιάσεις επιβεβαιώνουν ότι οι Δανοί designers τα πάνε πολύ καλά με το χρώμα. Στις συλλογές των Stine Goya και Ganni, είδαμε «εκρήξεις» χρώματος, μέσα από μοτίβα, αλλά και μονόχρωμα looks, ενώ brands όπως το Aeron δείχνουν ότι τα παστέλ έχουν «χώρο» στις εμφανίσεις μας και τον χειμώνα.

80s

Rotate Fall/Winter 2023 / Launchmetrics Spotlight
Rotate Fall/Winter 2023

Άσε την απόλυτη Real Housewife, Lisa Rinna, να σου δείξει πώς «φοριούνται» τα 80s. Η γνωστή ριάλιτι σταρ περπάτησε στην παρουσίαση της συλλογής του Rotate, που μαζί με το The Garment, ανέδειξαν όλα τα καλά στοιχεία της μόδας της δεκαετίας. Μέσα από τα ογκώδη μανίκια, animal prints και oversized denim, τα 80s δείχνουν τη fun πλευρά της σκανδιναβικής μόδας.

Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης: Μινιμαλισμός

Aeron Fall/Winter 2023 / Launchmetrics Spotlight

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σκανδιναβικής μόδας είναι ο μινιμαλισμός, οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από τα trends της σεζόν. Το clean design υπάρχει στις συλλογές όλων των σχεδιαστών, και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αν κάποιος πρέπει να μας δείξει πώς να υιοθετήσουμε το style αυτό είναι οι Δανοί designers, οι οποίοι μέσα από τις ίσιες γραμμές και το απλό styling, δείχνουν πώς η δύναμη του design, μπορεί να εντυπωσιάσει.

Πρακτικότητα

The Garment Fall/Winter 2023 / Launchmetrics Spotlight
The Garment Fall/Winter 2023

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της μόδας της Κοπεγχάγης είναι και η πρακτικότητα. Κομμάτια «πολυχρηστικά» που βασίζονται στον εργονομικό σχεδιασμό και μπορούν να φορεθούν με παραπάνω από έναν τρόπους, βρέθηκαν και αυτή τη φορά στο επίκεντρο των τάσεων. Brands από το Remain, αλλά και το The Garment παρουσίασαν πρακτικά κομμάτια (ρούχα και αξεσουάρ), ιδανικά για τον χειμώνα, που μπορούν όμως να φορεθούν και με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Από τα It balaclava και κασκόλ, μέχρι και καλοραμμένα, μακριά παλτό και άνετες παντελόνες, η πρακτικότητα κερδίζει πάντα.

Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης: Tailoring

Ganni Fall/Winter 2023 / Launchmetrics Spotlight
Ganni Fall/Winter 2023

Η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την πανδημία, έφερε και πάλι στην επιφάνεια τα tailored ρούχα. Σακάκια, κοστούμια, παντελόνια, γιλέκα, αλλά και ό,τι συνδέεται με το άψογο design, αποτελεί από τις μεγαλύτερες τάσεις του επόμενου φθινοπώρου, σύμφωνα με τους Δανούς σχεδιαστές. Δίνοντας βάση στο σχέδιο, από το Ganni μέχρι και το Remain, τα brands «έπαιξαν» με τις διαφορετικές γραμμές των tailored ρούχων, προσφέροντας κομμάτια που αποπνέουν μια είδους αυστηρότητα, που συνδυάζεται με πολύ coolness.