FASHION TRENDS

5 ρετρό τάσεις που κάνουν δυναμικό comeback στην γκαρνταρόμπα μας

Isabel Marant Fall 2021 ImaxTree

“What goes aroung, comes around”. «Η μόδα κάνει κύκλους». “Everything new is old”. Υπάρχουν διάφοροι κλισέ τρόποι για να πούμε ότι παρθενογένεση στη μόδα δεν υπάρχει. Υπάρχει πάντα μια παλιά τάση, μια παλαιότερη δεκαετία, style ή κίνημα από το οποίο οι σχεδιαστές εμπνέονται για τις συλλογές τους. Οι τάσεις, στην ουσία, είναι μια νέα version, κάτι «παλιού». Αυτός είναι ο βασικός ρόλος των designers. Να παρουσιάσουν με καινούργιο τρόπο, μια παλιά τάση.

Ακόμα κι αν υπάρχουν οι δημιουργοί αυτοί που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ένδυμα με καινοτόμο τρόπο (βλ. Iris van Herpen), η πλειοψηφία, «βουτάει» στα άδυτα των archives της μόδας, των τεχνών και της ποπ κουλτούρας για τη δημιουργία των συλλογών τους. Κάπως έτσι, πολλές τάσεις που θεωρούνται «ρετρό», αναγεννιούνται μέσα από τη φρέσκια ματιά των designers.

Αυτό μας φέρνει στο σήμερα, όπου η μόδα του 70 και του 80, παλιά staples και κινήματα όπως ο μαξιμαλισμός, επανέρχονται στο προσκήνιο, με τους σχεδιαστές να πειραματίζονται και να εφευρίσκουν νέους τρόπους για να τα παρουσιάσουν. Κάποιες φορές πετυχαίνουν. Κάποιες όχι.

Οι fashionistas λατρεύουν τις ρετρό τάσεις

Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά που μια «παλιά» τάση, επαναπροσδιορίζεται με καινούργιο τρόπο από έναν σχεδιαστή ή fashion brand, οι fashionistas τρελαίνονται. Η νέα τάση είναι να φοράς παλιές τάσεις. Υπάρχει κάτι το τρομερά ελκυστικό σε αυτό, ίσως γιατί λατρεύουν μια πρόκληση. Όταν, για παράδειγμα, μια τάση σαν τα χαμηλόμεσα τζιν, βγαίνει και πάλι στην επιφάνεια, με τα αμέτρητα faux paus από τις γυναίκες που τα φορούσαν στα 2000s, η νέα γενιά των fashionistas προσπαθεί να ανακτήσει τη φήμη τους. Αυτό όμως είναι το εκπληκτικό με τη μόδα. Ο τρόπος που οι νέες γενιές αντιμετωπίζουν τη μόδα από τα παλιά. Γι’ αυτό και η μόδα των 2000s, είναι ξανά «της μόδας». Γι’ αυτό τα clogs που φορούσαν στα 70s είναι τώρα η πιο must αγορά, γι’ αυτό και τα ρετρό prints από τα 60s είναι «το πιο κουλ trend» για να υιοθετήσεις. Οι τάσεις αυτές μπορεί να ξεθωριάσουν τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η μόδα μάς υπενθυμίζει ότι πρέπει να απολαμβάνουμε το παρόν.

Παρακάτω, 5 «ρετρό» τάσεις που φοριούνται πολύ φέτος.

Καουμπόικες μπότες

ρετρό τάσεις Isabel Marant Fall 2021 / ImaxTree
Isabel Marant Fall 2021

Με την επιστροφή της μόδας των 80s, την τελευταία πενταετία, οι καουμπόικες μπότες κατάφεραν να εισχωρήσουν στη ζωή μας, με τον πιο ενήλικο τρόπο. Οι μπότες επέστρεψαν στα runways, με τους οίκους μόδας να επιβεβαιώνουν την ενδυματολογική τους «αναγέννηση». Πλέον, τα cowboy boots αποτελούν από τα Ιt items του φθινοπώρου.

Χαμηλόμεσα τζιν

Blumarine Fall 2021 / ImaxTree
Blumarine Fall 2021

Μπορείς να ευχαριστείς (ή και όχι) τη Gen Z για την τάση αυτή που δεν έχει αφήσει τίποτα από τη μόδα των 2000s, να περάσει απαρατήρητο. Συμπεριλαμβανομένου και των χαμολόμεσων τζιν, που έχει γίνει πια, από τις πιο mainstream τάσεις της μόδας. Η τάση αυτή είναι 50/50: είτε την λατρεύεις, είτε την μισείς. Αν τη μισείς, εμείς είμαστε μαζί σου.

Ρετρό τάσεις θα πει ρετρό prints

ρετρό τάσεις Loewe Fall 2021 / ImaxTree
Loewe Fall 2021

Τα ρετρό prints είναι από τα trends που φορέθηκαν πολύ το καλοκαίρι. Τώρα κάνουν την παρουσία τους αισθητή και στις φθινοπωρινές τάσεις, με τα ψυχεδελικά και γεωμετρικού ύφους prints, να σε μεταφέρουν στα ένδοξα 60s.

Statement καλσόν

Chanel Fall 2020 / ImaxTree
Chanel Fall 2020

Δεν υπάρχει φωτογραφία γυναίκας από τα 80s που να μη φοράει ένα καλσόν. Συνήθως ήταν ένα ημιδιάφανο σε μαύρο ή κάποιο άλλο χρώμα. Τον τελευταίο χρόνο, φθινοπωρινό αυτό staple της γκαρνταρόμπας επαναπροσδιορίστηκε μέσα από τα logo και statement καλσόν με τυπώματα. Η μόδα στα πόδια σου (κυριολεκτικά).

Clogs

ρετρό τάσεις Hermes Spring 2021 / ImaxTree
Hermes Spring 2021

Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της χρονιάς στα παπούτσια είναι τα clogs. Τα clogs, ειδικά από το καλοκαίρι του 2021, άρχισαν να αποτελούν από τα πιο αγαπημένα items των fashionistas. Πολλές γυναίκες τα προτιμούν γιατί έχουν αυτή την ρετρό και αβίαστα αλλόκοτη διάθεση, αλλά και λόγω της ανθεκτικότητάς τους.