FASHION NEWS

5 ανερχόμενοι σχεδιαστές που αξίζει να μάθεις

Charlotte Knowles Fall 2020 ImaxTree

Το καλύτερο πράγμα στη μόδα είναι το «νέο αίμα». Η νέα γενιά designers. Όσο και αν οι μεγάλοι οίκοι μόδας είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία της τρέχουσας μόδας, κατά τη γνώμη μου, αυτοί που ασκούν πραγματική επιρροή είναι οι νέοι σχεδιαστές. Οι ανερχόμενοι σχεδιαστές της εποχής μας. Αυτοί είναι, που αν το όραμά τους έχει υπόβαθρο, έχει σκοπό, ασκούν πιο ουσιαστική επιρροή. Αυτοί, που με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη μόδα, αλλά και με τις πεποιθήσεις που «κουβαλούν», προσφέρουν μια πραγματικά φρέσκια ματιά στα πράγματα.

Η ύπαρξη αυτών των σχεδιαστών πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική. Είναι αυτοί που θα εκφραστούν πιο ελεύθερα για τρέχουσες κοινωνικές καταστάσεις, περισσότερα από κάποιον αναγνωρισμένο οίκο. Είναι αυτοί που θα τολμήσουν περισσότερο. Θα ρισκάρουν, αν θες, μέσω των designs τους. Ακόμα κι αυτό προκύπτει μέσα από τον πειραματισμό, πράγμα που μπορεί να κάνει τα σχέδιά τους λιγότερο εμπορικά, οι ορκισμένοι fashion lovers τους εκτιμούν. Καταλαβαίνουν τις αναφορές τους.

Η βιομηχανία της μόδας αρχίζει να αναγνωρίζει το έργο που προσφέρουν οι ανερχόμενοι σχεδιαστές

Η νέα γενιά των designers αρχίζει να αναγνωρίζεται από τη βιομηχανία της μόδας. Υπάρχουν ανερχόμενοι σχεδιαστές που αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη φήμη, κυρίως όταν κάποιος/α celebrity φοράει τις δημιουργίες του. Αυτό τους βάζει «στον χάρτη».

Αυτό έχει αρχίσει να βοηθάει τους νέους δημιουργούς, ειδικά τους μαύρους σχεδιαστές, που η μόδα συχνά παραβλέπει. Τελευταία αυτό το φαινόμενο αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονο. Είτε φορώντας δημιουργίες νέων designers σε δημόσιες εμφανίσεις τους, είτε χρησιμοποιώντας ρούχα τους σε φωτογραφίσεις περιοδικών μόδας, οι σχεδιαστές αυτοί αποκτούν περισσότερη αναγνωρισιμότητα. Κάπως έτσι αυτοί από cult θεωρούνται ανερχόμενοι σχεδιαστές. Αρχίζουν να αποκτούν fans και ένα μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό. Και δικαίως γιατί οι δημιουργίες κάποιων είναι πραγματικά συναρπαστικές.

Παρακάτω, έκανα τη δική μου λίστα. Αυτοί οι 5 ανερχόμενοι σχεδιαστές αξίζει πραγματικά να μάθεις.

Nensi Dojaka

H Αλβανίδα σχεδιάστρια που αποφοίτησε πρόσφατα από το Saint Martins στο Λονδίνο έγινε ευρύτερα γνωστή, αφού η Bella Hadid φόρεσε δημιουργία της. Η σχεδιάστρια ίδρυσε το ομώνυμο brand της, το 2017 και με αργά αλλά σταθερά βήματα έχει αποκτήσει μια θέση στη λίστα των ανερχόμενων designers. Η λίγο Helmut Lang στα 90s, λίγο Ann Demeulemeester αισθητική της έχει ως αποτέλεσμα εκπληκτικά ρούχα. Παίζει πολύ με τις διαφάνειες, ενώ τα ιδιαίτερα κοψίματα των ρούχων της προσφέρουν μια διακριτική σέξι διάθεση σ’ αυτά.

Brother Vellies

Η Aurora James είναι από τις πιο ταλαντούχες σχεδιάστριες. Ίδρυσε το Brother Vellies το 2013 και ο στόχος της ήταν ένας: να εφαρμόσει αφρικανικές τεχνικές για τη δημιουργία των ρούχων της. Τα χειροποίητα ρούχα της James την έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι δημιουργίες της να κατηγοριοποιούνται ως “luxury”. Και δικαίως. Μέσα από τις συλλογές της γιορτάζει την κουλτούρα της μέσα από διαχρονικό design. Ο οίκος της αρχίζει να αποκτάει την αναγνωσιμότητα που του αξίζει σιγά-σιγά. Πιο πρόσφατα, πρωταγωνίστησε στο τεύχος Σεπτεμβρίου της αμερικάνικης Vogue.

Charlotte Knowles

H απόφοιτη του Saint Martins London ξεκίνησε το ομώνυμο brand το 2018. Η δουλειά της είναι αρκετά ιδιαίτερη. Μιξάροντας διάφορα styles μαζί, τον μινιμαλισμό και τον ντεκονστρουκτιβισμό, αποδομώντας δηλαδή τα ρούχα της, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Οι δημιουργίες της ακόμα κι αν χαρακτηρίζονται από μια είδους πρακτικότητα είναι και αρκετά σέξι. Γιορτάζει τη γυναικεία θηλυκότητα με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Τα ρούχα της Knowles επέλεξε πρόσφατα η Solange σε φωτογράφισή της για το Harper’s Bazaar, βάζοντας τη σχεδιάστρια στα «ραντάρ» όλων μας.

Hanifa

Ακόμα κι αν η βιομηχανία της μόδας δεν είχε προσέξει τη δουλειά της Anifa Mveumba για το brand της Hanifa, τους έκανε να την προσέξουν. Η σχεδιάστρια από το Κονγκό, έκανε headlines τον Μάιο όταν διοργάνωσε το πρώτο 3D digital fashion show ενώ μέσω πανδημίας. Η καριέρα της στο design αν και δεν ξεκίνησε τότε, ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες που οι fashion experts αναγνώρισαν το ταλέντο της. Τα ρούχα της Hanifa έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες που τολμούν. Τα bold designs της γιορτάζουν τη γυναίκα, και όλους τους σωματότυπους. Είναι από τις λίγες σχεδιάστριες που έχει μεγάλο εύρος μεγεθών στα ρούχα της, τα οποία είναι μέρος των βασικών συλλογών της. Τη στιγμή που άλλοι designers κυκλοφορούν ξεχωριστές “Plus” συλλογές. Δημιουργία της φόρεσε πρόσφατα η Sarah Jessica Parker, ενώ τα ρούχα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες φωτογραφίσεις μόδας.

Barragán

O Μεξικανός Victor Barragán που ζει στη Νέα Υόρκη είναι κι αυτός στη λίστα των ανερχόμενων designers. Ο ίδιος παρουσιάζει ήδη τις συλλογές του στην Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη και αυτό που τον ξεχωρίζει -πέρα από τις punk, genderless δημιουργίες του-, είναι τα fashion shows του. Τα shows του έχουν συνήθως κάποιου είδους performance προσφέροντας κάτι παραπάνω από μια επίδειξη μόδας. Έτσι και φυσικά μέσω των ρούχων του, επικοινωνεί διάφορα ζητήματα που αφορούν τη μόδα: τον υπερκαταναλωτισμό της μόδας, τις πεποιθήσεις που ακολουθούνται όσον αφορά το ανδρικό και γυναικείο ντύσιμο κ.ο.κ.