FASHION TRENDS

4 τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο που είναι τόσο edgy όσο και διαχρονικές

Bottega Veneta Fall 2024 Launchmetrics Spotlight

Θυμάμαι στη σχολή ενδυματολογίας, να μαθαίνουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά των κάθε από τους 4 μεγάλους σταθμούς της μόδας, όπου πραγματοποιούνται οι Εβδομάδες Μόδας -και που αποτελούν τη βασική πηγή έμπνευσης για τις τάσεις της εκάστοτε σεζόν. Η μόδα στο Μιλάνο χαρακτηριζόταν, κατά κύριο λόγο, για 2 πράγματα: την πολυτέλεια και τη δεξιοτεχνία.

Αν και αυτό συνεχίζει να ισχύει για τη μόδα που βλέπουμε στις ιταλικές πασαρέλες, πιστεύω ότι όσα παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια, στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, από τις τάσεις μέχρι και την ίδια τη διεξαγωγή των shows, είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό. Τα βασικά χαρακτηριστικά παραμένουν τα ίδια, αλλά υπάρχει εξέλιξη. Υπάρχει edge, υπάρχει καινοτομία, υπάρχει μια αίσθηση μοναδικότητας και παραμένει να υπάρχει μια σημαντική έλλειψη εκπροσώπησης στους σωματότυπους -που υπήρχε από πάντα εξάλλου.

Όλα αυτά έχουν ανεβάσει τον πήχη και έχει στρέψει ιδιαιτέρως την προσοχή στα shows της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο, αλλά και τις τάσεις που προκύπτουν απ’ αυτή, που είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διοργάνωση που κάποτε αποτελούσε κάτι σαν ένα πέρασμα μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι.

Αν κάποτε, λοιπόν, τα ιταλικά shows κέντριζαν το ενδιαφέρον για τα αξεσουάρ και τα δερμάτινα είδη, τώρα κλέβουν την παράσταση και για τον εντυπωσιακό σχεδιασμό των ρούχων τους και φυσικά για τη σύλληψη των συλλογών τους.

Αυτό έχει κάνει και τις τάσεις που προκύπτουν από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, τόσο που θέλουμε να τις δοκιμάσουμε πολύ πριν μπει η σεζόν για την οποία έχουν σχεδιάσει αυτά τα ρούχα. Για τις Fall 2024 συλλογές, λοιπόν, οι τάσεις από το Μιλάνο, συνδυάζουν διαχρονική μόδα αλλά και μια ανεπιτήδευτη cool, edge διάθεση που αξίζει την προσοχή σου.

Transparent beauty

(A-Δ): Ferragamo Fall 2024, Versace Fall 2024, Etro Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
(A-Δ): Ferragamo Fall 2024, Versace Fall 2024, Etro Fall 2024

Το πώς εκπροσωπείται πλέον, η γυναικεία σεξουαλικότητα μέσω του ενδύματος, έχει αλλάξει πολύ και αυτό επιβεβαιώνει και αυτή η τάση από τις πασαρέλες του Μιλάνου. Η διαφάνεια αποτελεί έναν βασικό τρόπο για να μιλήσει κανείς για το γυναικείο sexy dressing όπου μέσα από ντελικάτες διαφάνειες μπορεί κανείς να γιορτάσει το γυναικείο σώμα με παραδοσιακό τρόπο (όπως μέσα από όμορφα διάφανα φορέματα), ή και με πιο αντισυμβατικό (μέσα από punk πουκαμίσες ή διάφανες φούστες φορεμένες με ψηλόμεσα εσώρουχα).

Οι τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο: Classic edge

(A-Δ): Bottega Veneta Fall 2024, Gucci Fall 2024, GCDS Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
(A-Δ): Bottega Veneta Fall 2024, Gucci Fall 2024, GCDS Fall 2024

Η χρήση δέρματος στις ιταλικές πασαρέλες δεν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποδείξουν οι Ιταλοί designers και οι οίκοι της χώρας την μαεστρία τους στην κατασκευή όχι μόνο δερμάτινων ειδών, αλλά και ρούχων. Από τις τάσεις στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο που ξεχώρισαν λόγω των εντυπωσιακών τεχνικών, ήταν τα δερμάτινα ρούχα που είτε χρησιμοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν κάτι άλλο (ή κάποιο άλλο υλικό), είτε απλά γιόρτασαν τη μόδα του σήμερα μέσα από απρόσμενες γραμμές και σιλουέτες.

LadyLike 2.0

(A-Δ): Missoni Fall 2024, Bottega Veneta Fall 2024, Jil Sander Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
(A-Δ): Missoni Fall 2024, Bottega Veneta Fall 2024, Jil Sander Fall 2024

Η έννοια της θηλυκότητας, εν έτει 2024 έχει εξελιχθεί και αυτό αποδεικνύουν τα trends στα ιταλικά shows. Μια τάση που κυριάρχησε είναι το ladylike ντύσιμο, το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στα παραδοσιακά δεδομένα, αλλά στο στιλ της γυναίκας του σήμερα. Η γυναίκα του σήμερα είναι κυρίαρχη του εαυτού της και από το ντύσιμό της δεν λείπει ο δυναμισμός, το sexiness αλλά και πιο φαρδιές σιλουέτες που τιμούν τη θηλυκότητά της, αλλιώς.

Οι τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο: Superhero fashion

(A-Δ): Bottega Veneta Fall 2024, Del Core Fall 2024, Ferragamo Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
(A-Δ): Bottega Veneta Fall 2024, Del Core Fall 2024, Ferragamo Fall 2024

Η γυναίκα παρουσιάζεται ως η απόλυτη σούπερ ηρωίδα, που είναι, ειδικά με τα όσα αντιμετωπίζεται και στη σύγχρονη κοινωνία. Η γκαρνταρόμπα μιας δυναμικής γυναίκας, λοιπόν, περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή κάπα ή τουλάχιστον ένα ρούχο που έχει ενσωματωμένη μια κάπα, εκπέμποντας δυναμισμό μέσα από όμορφα ρούχα που την γεμίζουν με αυτοπεποίθηση.