FASHION TRENDS

4 μεγάλες αλλαγές που έφερε η πανδημία στον τρόπο που ντυνόμαστε

Η μόδα ήταν πάντα μέρος της κοινωνίας. Ο τρόπος που ντύνεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καθορίζεται, υπό μια έννοια, από το τι προτείνουν οι σχεδιαστές μόδας. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι ξεκάθαρο στο ντύσιμο πολλών, η επιρροή ασκείται. Έστω και ασυνείδητα. Και ενώ κάποιες φορές, οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν παντα τη μόδα, άλλες φορές συμβαδίζουν απόλυτα μαζί της. Στην περίπτωση, λοιπόν, της πανδημίας του Covid-19, αυτό ισχύει απόλυτα. Το τι συμβαίνει στην κοινωνία έχει απόλυτο αντίκτυπο στη μόδα και στον τρόπο που ντυνόμαστε.

Φυσικά, αυτό ήταν αναπόφευκτο. Δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί κι αλλιώς, δεδομένης της τρομερά ιδιαίτερης αυτής κατάστασης. Στην ιστορία των νεότερων χρόνων, δεν έχει ξανατεθεί ποτέ απαραίτητο, το 90% του πληθυσμού να «κλειστεί» στο σπίτι του. Όταν επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός, που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις σου περιορίζονται μέχρι το σουπερμάρκετ και πίσω στο σπίτι, δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί ο τρόπος που ντυνόμαστε.

Οι ενδυματολογικές μας προτεραιότητες άλλαξαν μετά το lockdown

Και κάπως έτσι ξαφνικά, εν μια νυκτί, όλα άλλαξαν. Και δεν άλλαξε μόνο η καθημερινότητά μας (μην αναφέρω τις τραγικές απώλειες παγκοσμίως), αλλά και ο τρόπος που ντυνόμαστε. Ξαφνικά, τέλος τα όμορφα φουστάνια. Τέλος, τα τζιν. Τέλος τα ψηλοτάκουνα. Η νέα γενιά των πραγμάτων που ξημερώνει φέρνει τις φόρμες, τις πιτζάμες και τις “no bra days”, στο προσκήνιο. Ακόμα και μετά το lockdown και την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο αντίκτυπος στην καθημερινότητά μας ήταν και είναι τεράστιος. Δεν θα μπορούσαμε μετά από 3 μήνες σε καραντίνα να επιστρέψουμε στο γραφείο, έτσι απλά. Ακόμα και το γεγονός ότι πρέπει να φοράμε μάσκα όταν δουλεύουμε ή για να κυκλοφορήσουμε στα Μέσα, υποδηλώνει τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στο ντύσιμό μας. Και τις έφερε για τα καλά.

Η πανδημία έφερε αλλαγές στο ντύσιμό μας που δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν σύντομα

Μέσα απ’ όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά από τον Μάρτιο και έπειτα, έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στο ντύσιμό μας, αλλά και στον τρόπο σκέψης μας. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει έτσι απλά, ακόμα και με το τέλος της πανδημίας.

Αυτό επηρεάζει αδρά τις ενδυματολογικές μας συνήθειες και μας κάνει να σκεφτόμαστε πολύ διαφορετικά. Μέσα από τη δραματικότητα των καταστάσεων, αναθεωρείς. Αντιμετωπίζεις τη ζωή, πάνω απ’ όλα, διαφορετικά, και τελικά και το ντύσιμό σου. Το να έχεις ένα σωρό διαφορετικά ρούχα στην ντουλάπα, ξαφνικά δεν είναι και τόσο σημαντικό. Έπειτα, το αίσθημα της επιβίωσης αρχίζει γίνεται ο πρωταρχικός τρόπος σκέψης και αυτό αφορά και τις αγοραστικές μας συνήθειες. Αν πρόκειται να ψωνίσεις, θα αγοράσεις κάτι που θα ξέρεις ότι κρατήσει για μια ζωή. Αν πρόκειται να βγεις έξω, εκτός από τη μάσκα σου, θα φορέσεις και κάτι που είναι άνετο, γιατί δεν θέλεις να ταλαιπωρείσαι (κι άλλο). Όλες αυτές οι αντιδράσεις έχουν σε κοινωνιολογικό επίπεδο επηρεάσει και την κουλτούρα του shopping. Με αποτέλεσμα το πεδίο της μόδας να αλλάζει ολωσδιόλου. Από το τι ορίζουμε, πλέον, ως “trends”, από τις παρουσιάσεις των συλλογών, απ’ όλα.

Αλλά σε πιο πρακτικό επίπεδο, η φιλοσοφία του ντυσίματος μας, είναι αυτή που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη «επίθεση». Από τις ενδυματολογικές μας επιλογές που στοχεύουν στην πρακτικότητα, μέχρι και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κάθε μας βήμα. Ακόμα, αν έρθει το τέλος της πανδημίας κάποια στιγμή στο μέλλον, ακόμα κι αν πετάξεις τη μάσκα μια και καλή στα σκουπίδια, πιστεύεις ότι ο τρόπος που ντύνεσαι θ’ αλλάξει; Μάλλον όχι. Κυρίως γιατί έχεις αλλάξει εσύ η ίδια.

Παρακάτω, 4 αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία στον τρόπο που ντυνόμαστε.

Μάσκες

Η νέα προσθήκη στη συλλογή των αξεσουάρ μας είναι οι μάσκες. Η υποχρεωτική τους χρήση οφείλεται σε ένα πολύ σημαντικό παράγοντα: είναι ο πιο εύκολος τρόπος να προστατευθείς από τη μετάδοση του ιού. Η καθημερινή χρήση των μασκών, έγινε κάνει πολλούς designers, fashion brands μέχρι και τις μοδίστρες της γειτονιάς να ράψουν κομψές υφασμάτινες μάσκες για να φοράς κάθε μέρα. Σίγουρα δεν περίμενες να ήταν αυτό το πιο “hot” αξεσουάρ της σεζόν;

Άνετα ρούχα

Η άνεση πάει πάνω απ’ όλα, ακόμα κι αν πρόκειται να βγεις έξω. Μια τεράστια αλλαγή που έχει φέρει η πανδημία στον τρόπο που ντυνόμαστε. Ίσως το «τίμημα» να μην είναι τόσο σπουδαίο όσο το να φοράς συνέχεια μια μάσκα, μιας και τα loungewear ρούχα είναι εξαιρετικά κουλ. Με τις πωλήσεις των loungewear ρούχων να έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους 5 μήνες, τα άνετα ρούχα αποτελούν πλέον τη «ραχοκοκαλιά» των εμφανίσεων μας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να τα μιξάρεις φανταστικά με λιγότερο casual ρούχα και αξεσουάρ, αν θέλεις μια αλλαγή από το casual ντύσιμο.

 

Αγορές/Επενδύσεις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

That’s what I call a chain reaction ⛓

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rosie HW (@rosiehw) στις

Όπως είπαμε, η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που ντυνόμαστε αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις αγορές μας. Πέρα από τα απαραίτητα (βλ. μάσκα, φόρμες κτλ.), οι αγοραστικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει αρκετά. Πλέον, στοχεύουμε στα «καλά» κομμάτια και όχι τόσο στα «πολλά και τα φθηνά». Προτιμάμε να δώσουμε κάτι παραπάνω, για να αγοράσουμε για π.χ. ένα παλτό που θα φοράμε μια ζωή, παρά να κάνουμε άσκοπες αγορές σε περιστασιακές τάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδίδουμε καμιά φορά και σε τέτοιες αγορές. Προτεραιότητα όμως έχουν οι κλασικές αξίες.

Sustainability

Η βιωσιμότητα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στον τρόπο που ντυνόμαστε. Και όχι απαραίτητα όσον αφορά τις νέες αγορές ρούχων από βιώσιμα υλικά, αλλά όσον αφορά και το second hand. Ο νέος τρόπος σκέψης του καταναλωτή, σε συνδυασμό με την ανάγκη να κάνει αγορές/επενδύσεις, με σκοπό μην ενισχύει τη μαζική παραγωγή ρούχων η οποία επιβαρύνει την υγεία του πλανήτη. Η φιλοσοφία του καταναλωτή, αρχίζει να αλλάζει ώστε να αγοράζει ρούχα από πλατφόρμες που πουλάνε second hand ρούχα, αποκτώντας τελικά πιο eco-friendly αγοραστικές συνήθειες.