ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

15 looks από την “Pink” συλλογή Valentino που θα «λυγίσεις» στην όψη τους

Imaxtree

Λατρεύω τις ταινίες με την Audrey Hepburn, έχω δει αρκετά φιλμ στα οποία είχε πρωταγωνιστήσει η θρυλική ηθοποιός. Η αβίαστη κομψότητα που εξέπεμπε στην οθόνη, όποιο χαρακτήρα και αν υποδυόταν, με κερδίζει κάθε φορά. Αυτό, ίσχυε και για το στιλ της, το οποίο, εντός και εκτός οθόνης αποτελεί μέχρι και σήμερα έμπνευση για τις συλλογές των designers αλλά και για το στιλ των γυναικών.

Την Audrey Hepburn, είχε, εν μέρει, και ο Pierpaolo Piccioli στο μυαλό του, για τη Fall 2022 συλλογή Valentino. Συγκεκριμένα, είχε την Kay Thompson aka Maggie Prescott, την editor του περιοδικού “Quality”, που η ηθοποιός υποδύθηκε στη ταινία του Stanley Donan, “Funny Face”.

Στην ταινία του 1957, υπήρχε μια σκηνή, όπου o χαρακτήρας της Thompson, ενδίδει σε ένα χορευτικό νούμερο στο οποίο εκφράζει την αγάπη της για το ροζ. “Think Pink”. Οι στίχοι συγκεκριμένα, λένε: «Σκέψου ροζ όταν αγοράζεις καλοκαιρινά ρούχα […]. Σκέψου ροζ, ξέχνα τον Dior που λέει για μαύρο και καφέ». Νομίζω, ότι ολόκληρη η Fall 2022 συλλογή Valentino, βασίστηκε σε αυτή τη σκηνή. “Think Pink!”. Ροζ «σκέφτηκε» και o καλλιτεχνικός διευθυντής του ιταλικού οίκου και το αποτέλεσμα ήταν καθηλωτικό.

H ροζ πασαρέλα της Fall 2022 συλλογής Valentino

«Το ροζ είναι μια μορφή ελευθερίας που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο χρώμα». Ο Pierpaolo Piccioli αποφάσισε να απενοχοποιήσει την αντίληψη που έχουμε για το ροζ χρώμα και τις διαφορετικές τονικότητές του, μέσα από μια συλλογή αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτό. H παρουσίαση της Fall 2022 συλλογής Valentino, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σε μια φούξια πασαρέλα και παρουσίασε 81 looks, τα περισσότερα από τα οποία περιλάμβαναν την ίδια φούξια απόχρωση. Τα looks αυτά, «αναμείχθηκαν» με κομμάτια σε διαφορετικές τονικότητες του ροζ, τα οποία μάς έβγαλαν από την μονοτονία του φούξια. Ένα ευχάριστο διάλειμμα από αυτή την «έκρηξη» του ροζ ήταν και τα total black σύνολα, προς το τέλος του show, τα οποία δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον contrast στη φούξια πασαρέλα.

Αν και μια τολμηρή κίνηση, από μέρος του σχεδιαστή, να παρουσιάσει τη νέα συλλογή Valentino με μόλις δυο-τρία χρώματα, υπήρχε κάτι το καθηλωτικό στην όψη των ρούχων. Κάτι που σαν να απαιτούσε την προσοχή μας. Αυτός όμως, ήταν νομίζω και ο στόχος του Piccioli. Ήθελε να τραβήξει την προσοχή μας από την πραγματικότητα, προσφέροντας την απόλυτη έννοια της διαφυγής. Κατάφερε όμως, να το κάνει με τέτοιο τρόπο, απομυθοποιώντας ταυτόχρονα, έναν από τους πιο στερεοτυπικούς άγραφους κανόνες στη μόδα: ότι το ροζ είναι κοριτσίστικο.

Για την ακρίβεια, η Fall 2022 συλλογή Valentino, πρεσβεύει ακριβώς το αντίθετο. Θέλει να δείξει ότι υπάρχει ένα sophistication «πίσω» από αυτό το χρώμα, που ξεπερνάει τα στερεότυπα που αφορούν τα δυο φύλα. Το ροζ στον κόσμο του Valentino, είναι φρέσκο, είναι μοντέρνο, είναι κομψό, είναι τολμηρό. Είναι ένα χρώμα που φοριέται απ’ όλους, ανεξαρτήτως φύλου, που είναι ώριμο, που είναι διαχρονικό.

Αυτή τη φιλοσοφία, ακολούθησαν και οι εξίσου «ώριμες» και μοντέρνες σιλουέτες των ρούχων. Ακόμα κι αν κάποιοι είχαν αμφιβολίες για το χρώμα αυτό ή ότι είναι «παιδικό», τα ρούχα επιβεβαιώνουν το αντίθετο. Οι sculptural λαιμοκόψεις στα φορέματα, τα εκπληκτικά oversized πλεκτά, τα 3D embellisments στα ρούχα, οι σωστές αναλογίες και σωστά τονισμένες μέσες, αποτρέπουν από κάθε άνθρωπο να έχει αυτή την άποψη. Όλα ήταν σωστά, λοιπόν, στη Fall 2022 συλλογή Valentino που «απελευθερώνει» το ροζ. Μια μονόχρωμη, αλλά όχι μονότονη, συλλογή.

15 looks από την Pink Collection του οίκου

Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree

Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree

Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree

Imaxtree