PUBLI

Σε τι διαφέρει το πλύσιμο στο πλυντήριο και το πλύσιμο στο χέρι;

Όταν βρίσκεστε στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ ή θέλετε να αγοράσετε από ένα κατάστημα, με τόσες πράσινες ετικέτες και claims να καλύπτουν τα προϊόντα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε ποια να εμπιστευτείτε.

Το λογότυπο του οικολογικού σήματος της ΕΕ καθιστά απλό να γνωρίζουμε ότι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία είναι φιλικό προς το περιβάλλον και καλής ποιότητας. Είναι εύκολο να αναγνωριστεί και να είναι αξιόπιστο. Το λογότυπο βρίσκεται στη συσκευασία κάθε προϊόντος με το οικολογικό σήμα της ΕΕ:

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το οικολογικό σήμα της ΕΕ, τα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με ένα αυστηρό σύνολο κριτηρίων. Αυτά τα περιβαλλοντικά κριτήρια, που ορίζονται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και από έναν αριθμό ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων καταναλωτών και της βιομηχανίας, λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος – από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την παραγωγή, τη συσκευασία τη μεταφορά και την αποτελεσματικότητα/χρήση. (www.ecolabel.eu)

Πλύσιμο στο χέρι vs Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων

 • Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο στο πλυντήριο εξοικονομεί έως και 5 φορές περισσότερο νερό από το πλύσιμο στο χέρι
 • Το πλύσιμο στο πλυντήριο μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 2,5 φορές σε σύγκριση με το πλύσιμο στο χέρι
 • Οι οικολογικοί κύκλοι είναι ένας συνδυασμός ρυθμίσεων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού του πλυντηρίου μέσω θερμοκρασίας, χρόνου και νερού – το CIF είναι κατάλληλο για τους ECO κύκλους των πλυντηρίων
 • Τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 30% χρησιμοποιώντας τον οικολογικό κύκλο στο πλυντήριο πιάτων τους
 • Σε σύγκριση με το πλύσιμο στο χέρι, το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων είναι πολύ πιο υγιεινό. Μπορεί να φτάσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που μπορεί να αντέξουν τα χέρια μας, να χρησιμοποιεί ενεργά συστατικά και ένζυμα για αποτελεσματικό καθαρισμό και μπορεί να στεγνώσει τα πιάτα για λάμψη και τέλειο αποτέλεσμα.
 • Οι υψηλές θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται στο πλυντήριο πιάτων προσφέρουν υγιεινή καθαριότητα καθώς βοηθούν και στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τα πιάτα. (είναι ένας τρόπος για να απομακρυνθούν βακτήρια που αναπτύσσονται στα πιάτα.)

Συμβουλές για σωστή πλύση και εξοικονόμηση ενέργειας

 • Απομάκρυνση μεγάλων υπολειμμάτων τροφίμων. Τα νέα πλυντήρια μπορούν να διαχειριστούν κάποια υπολείμματα τροφών. Το πλυντήριο πιάτων σας όμως δεν είναι κάδος απορριμμάτων!
 • Ενώ πρέπει να απομακρύνουμε τα μεγάλα υπολείμματα τροφών δεν πρέπει να ξεβγάζουμε τα πιάτα πριν την τοποθέτησή τους στο πλυντήριο. Έτσι εξοικονομούμε ακόμα περισσότερο νερό.
 • Τοποθέτηση ευαίσθητων αντικειμένων στο επάνω ράφι. Εδώ, οι βραχίονες ψεκασμού έχουν λιγότερη ισχύ, μειώνοντας την πιθανότητα ζημιάς.
 • Μην υπερφορτώνετε το μηχάνημα και προσέχετε τα ποτήρια να μην ακουμπάνε το ένα το άλλο. Εάν το κάνουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γρατζουνιές.
 • Τοποθετείτε τα μαχαιροπίρουνα με τις λαβές προς τα κάτω και αποφεύγοντάς οι λερωμένες επιφάνειες να εφάπτονται μεταξύ τους. Ελέγξτε ότι οι λαβές δεν κολλάνε μέσα από το καλάθι των μαχαιροπήρουνων και μπλοκάρουν τους βραχίονες ψεκασμού.
 • Τοποθετήστε μεγάλα σκεύη με τέτοιο τρόπο ώστε οι δέσμες του νερού να μπορούν να φτάσουν στα υπόλοιπα σκεύη.
 • Ελέγχετε πάντα εάν τα πλαστικά αντικείμενα αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο πιάτων Να ελέγχετε πάντα τα σύμβολα που βρίσκονται πάνω στα σκεύη για την καταλληλότητα τους.
 • Μην τοποθετείτε αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά μέταλλα να έρχονται σε επαφή. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η πιθανότητα διάβρωσης.
 • Άνοιγμα του πλυντηρίου πιάτων μόλις τελειώσει. Αυτό θα βοηθήσει στην διαδικασία του στεγνώματος
 • Να ξεκινάτε πάντα από το κάτω ράφι όταν αδειάζετε το πλυντήριο πιάτων. Κατά το άδειασμα της επάνω σχάρας μπορεί να πέσει νερό στο κάτω ράφι.
 • Μη τοποθετείτε πολύ ευαίσθητα σκεύη, πιάτα με χειροποίητα διακοσμητικά, αντίκες πιάτων ή πιάτα με συναισθηματική αξία στο πλυντήριο πιάτων. Κάποια μικρή φθορά δεν μπορεί να αποφευχθεί.
 • Σε περιοχές με πολύ σκληρό νερό, να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο πλυντήριο.
 • Οι ταμπλέτες περιβάλλονται από υδατοδιαλυτό και βιοδιασπώμενο περίβλημα. Ακριβώς επειδή είναι υδατοδιαλυτό θα πρέπει να το χειριζόμαστε με στεγνά χέρια και πάντα να κλείνουμε τη συσκευασία μετά τη χρήση ώστε να προστατεύονται οι κάψουλες που απομένουν στη συσκευασία από την υγρασία.

 

 • Απαντήσεις σε συνηθισμένα προβλήματα από την χρήση ταμπλετών, όπως η μη διάλυσή της. Το πιθανότερο είναι, πως η ταμπλέτα δεν διαλύεται εντελώς κατά την χρήση της, λόγω κάποιων καταναλωτικών συνηθειών ή λόγω του πλυντηρίου πιάτων. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οφείλεται σε:

 

 1. Ύπαρξη νερού στο περιτύλιγμα, είτε λόγω βρεγμένων χεριών είτε λόγω υγρού στο δοχείο. Ως αποτέλεσμα, το περιτύλιγμα αρχίζει να διαλύεται και να δρα σαν κόλλα. Έτσι, οι ταμπλέτες μπορεί να απελευθερώνονται αργότερα ή να διαλύονται μερικώς και συνεπώς τα υπολείμματα βρίσκονται κυρίως στη θήκη του απορρυπαντικού.
 2. Μεγάλα αντικείμενα που εμποδίζουν τη ροή του νερού. Η ταμπλέτα θα πέσει λόγω βαρύτητας, όμως ανάλογα τον τύπο του δοχείου και το πόση ώρα έχει παραμείνει στο δοχείο χρειάζεται την πίεση του νερού για την τελική ώθηση. Μπορεί επίσης, ένα μεγάλο αντικείμενο να μπλοκάρει το δοχείο από το να ανοίξει εντελώς και έτσι η ταμπλέτα δεν απελευθερώνεται. Βέβαια, μόλις ανοιχτεί η πόρτα του πλυντηρίου, το δοχείο ανοίγει οπότε δεν είναι φανερό από που προέρχεται το πρόβλημα (τα υπολείμματα βρίσκονται στο δοχείο και πιθανών κυρίως στο αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί στην αριστερή πλευρά του κάτω ραφιού)
 3. Κολλημένη ταμπλέτα και περιορισμένη επαφή με νερό. Η ταμπλέτα βρίσκεται μεν μέσα στο πλυντήριο, όμως όχι στο κάτω μέρος και δεν έρχεται σε επαφή με νερό έτσι ώστε να διαλυθεί εντελώς. Συνεπώς, βρίσκουμε υπολείμματα κυρίως στο αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί στην αριστερή πλευρά του κάτω ραφιού.
 4. Βρόμικους βραχίονες ψεκασμού (Στρώμα αλάτων, στέρεα όπως ρύζι, σπόροι κλπ). Όπως στο 2), αν οι βραχίονες ψεκασμού είναι μπλοκαρισμένοι τότε η πίεση του νερού είναι λιγότερη και τα υπολείμματα μπορεί να βρίσκονται παντού.
 5. Βρόμικο φίλτρο. Ένα βρόμικο φίλτρο θα μείωνε την πίεση του νερού και πάλι τα υπολείμματα μπορεί να βρίσκονται παντού.