PUBLI

Μένουμε υγιείς, δεν μένουμε με τις ψείρες

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί με τους μαθητές, στα σχολεία επέστρεψαν και οι ψείρες. Τι μπορείτε να κάνετε για να «έχετε το κεφάλι σας ήσυχο».

Παρά τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊου, φαίνεται πως με το άνοιγμα το σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, επέστρεψαν μαζί και οι ψείρες. Αν και σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Βασίλης Κουκουλομάτης, ιδιοκτήτης της LICE AWAY, ενός εξειδικευμένου κέντρου αντιμετώπισης της φθειρίασης, το ζήτημα «ψείρες» φαίνεται πως παρέμεινε υπαρκτό για πολλές οικογένειες ακόμα και εν μέσω lockdown, το φαινόμενο έχει ενταθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά.

«Από την ημέρα που δόθηκε εντολή να κλείσουμε μέχρι και τη στιγμή που ανακοινώθηκε πότε θα ξαναανοίξουμε, το τηλέφωνο δεν έπαψε να χτυπά με τους πελάτες μας να αναζητούν συμβουλές και λύσεις για το τι να κάνουν με το θέμα ψείρες στην οικογένειά τους» λέει ο Βασίλης Κουκουλομάτης και προσθέτει «Ωστόσο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και ειδικά από το άνοιγμα των σχολείων και μετά παρατηρούμε μία πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών μας». Η μέθοδος της LICE AWAY είναι μία καινοτόμος προσέγγιση που κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού όλο και περισσότεροι γονείς δεν ικανοποιούνται από την παραδοσιακή συνταγή των ειδικών σαμπουάν και των πολύωρων και επώδυνων προσπαθειών στο μπάνιο του σπιτιού με όπλο το κλασικό χτενάκι, καθώς και από τη χρήση άλλων μεθόδων ενδεχομένως επιβλαβών και επικίνδυνων για την υγεία της επιδερμίδας.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της αποτελεσματικότητας, είναι και το ζήτημα της ψυχολογίας. Όπως μας εξηγεί ο Βασίλης Κουκουλομάτης «στη LICE AWAY οι ψείρες δεν αντιμετωπίζονται ως ταμπού, ούτε ως κάτι για το οποίο το παιδί θα πρέπει να αισθάνεται ντροπή κι ο γονέας υπεύθυνος. Το παιδί που έρχεται στη LICE AWAY βλέπει αφενός ότι αυτό που του συμβαίνει, το αντιμετωπίζουν κι άλλα παιδιά, κι αφετέρου διαπιστώνει ότι μία κατά τα άλλα χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία στο σπίτι γίνεται ευχάριστη για τα παιδιά και ανέμελη για τους γονείς σε ένα αντίστοιχης φιλοσοφίας και διακόσμησης χώρο».

Οι κατ’ οίκον αυτές αυτοσχέδιες μέθοδοι, άλλωστε, εκτός από τραυματικές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους τους γονείς, έχουν αποδειχθεί και αναποτελεσματικές, αφού σπανίως επιτυγχάνεται η πλήρης απομάκρυνση των ψειρών, καθώς και των αυγών τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει, και το κεφάλι του παιδιού να εκτίθεται επανειλημμένως σε προϊόντα επιβαρυντικά για το δέρμα. Αντιθέτως, η επαγγελματική προσέγγιση από ειδικούς με σύγχρονες μεθόδους και προϊόντα, διασφαλίζει το πιο σημαντικό: ότι με μία και μόνο θεραπεία, το παιδί φεύγει με το κεφαλάκι του παντελώς απαλλαγμένο από τις ψείρες και τα αυγά τους.

Πώς γίνεται η θεραπεία

Χρησιμοποιούνται κατ’ αρχήν σύγχρονα ειδικά μηχανήματα κι εξοπλισμός που εγγυώνται την πλήρη εξάλειψη όχι μόνο των ψειρών αλλά και των αυγών τους, με τρόπο όμως που δεν ερεθίζει το δέρμα του κεφαλιού και δεν επιβαρύνει την υγεία της τρίχας. Μέσω σταθερής ροής αέρα και θερμότητας στο κεφάλι του παιδιού, τα όποια εκκολαπτόμενα ή υπό εκκόλαψη αυγά της ψείρας εξοντώνονται. Κατά αυτόν τον τρόπο, το κεφάλι του παιδιού είναι πλέον απαλλαγμένο από τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης ψειρών.

Επόμενο βήμα είναι η αφαίρεση των νεκρών πλέον παρασίτων αλλά και των αχρηστευμένων αυγών τους από το κεφάλι του παιδιού με ειδική μέθοδο που απομακρύνει αποτελεσματικά αλλά και ανώδυνα τα ανεπιθύμητα παράσιτα από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής. Ακολουθεί η εφαρμογή ειδικού και εγκεκριμένου προϊόντος από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για την ανακούφιση του τριχωτού της κεφαλής και τη δημιουργία μίας ασπίδας προστασίας από τις ψείρες.

Έχοντας ολοκληρώσει το στάδιο της θεραπείας, το παιδί οδηγείται για λούσιμο και χτένισμα, προκειμένου να απολαύσει και πάλι την αίσθηση υγιών, δυνατών κι απαλλαγμένων από παράσιτα μαλλιών και να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με τη χρήση ενός ειδικού σπρέϊ που λειτουργεί προληπτικά.

Πόσο ασφαλές είναι εν μέσω πανδημίας

Ρωτήσαμε τον κύριο Κουκουλομάτη πώς αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα και αν διαπιστώνει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς από τους πελάτες που επισκέπτονται τη LICE AWAY. «Για εμάς, λόγω της φύσης της δουλειάς, η αποστείρωση, η χρήση γαντιών και μάσκας και η συνεχής απολύμανση, ήταν κανόνας και πριν τον κορωνοϊό. Η θεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φθειρίασης απαιτεί αποστάσεις ασφαλείας αλλά και πάρα πολύ αυστηρά επίπεδα υγιεινής, οπότε εμείς ούτως ή άλλως χρησιμοποιούσαμε γάντια και μάσκες, απολυμαίναμε την καρέκλα που καθόταν το παιδί το οποίο υποβαλλόταν στη θεραπεία μετά από κάθε χρήση, ενώ αποστειρώνουμε τον εξοπλισμό με ειδικά μηχανήματα και λάμπες UV. Οι πελάτες μας ήταν μάρτυρες αυτής της διαδικασίας αφού συνέβαινε συνεχώς μπροστά στα μάτια τους, οπότε όποιος μας ήξερε, δεν ανησυχεί».