ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Λάβαρα: 200 Χρόνια Μετά»: Μια διαδικτυακή εικαστική έκθεση για την Επανάσταση του 1821

Οι εικαστικοί της Ένωσης Καλλιτεχνών Συντηρητών Υπαλλήλωντου Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημιουργούν πρωτότυπα έργα – ΛΑΒΑΡΑ – του σήμερα. Τα έργα τους παρουσιάζονται στην διαδικτυακή έκθεση «Λάβαρα 200 Χρόνια Μετά».

Για αιώνες, τα λάβαρα λειτουργούσαν ως σύμβολα, συμπύκνωναν αγώνες και πόθους για ελευθερία και νίκη καιπροέβαλλαν αξίες που ένωναν ομάδες ανθρώπων, ανθρώπων που αγωνίζονταν για τα ιδανικά τους. Τα λάβαρα φυλάσσονταν ως θησαυρός από τους λαβάριους στρατιώτες, ένας θησαυρός που δεν αποτιμάτο σε ύλη αλλάστην τιμή και τις αξίες αυτών που αγωνίζονταν γύρω από αυτό. Έτσι, ως κιβωτός αξιών και αγώνων, το κάθε λάβαρο μάς αφηγείται μια ιστορία και συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Πώς θα ήταν όμως τα σημερινά λάβαρα;
Ποιά είναι τα ιδανικά για τα οποία οφείλουμε να αγωνιζόμαστε;
Ποιές είναι οι αξίες που πρέπει να μας διέπουν;
Ποιά σύμβολα προάγουν την ενότητα μας;

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης δίνουν τις δικές τους ερμηνείες και φέρουν σύμβολα σε σύγχρονο πλαίσιο.

Λάβαρα 200 χρόνια μετά

Στην διαδικτυακή έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, προβολής και άλλων μέσων. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την έκθεση σε αυτόν τον σύνδεσμο και να έχει την δυνατότητα προσωπικής περιήγησης.

Συμμετέχουν: Βλάχου Ιωάννα, Ζηλίδου Δέσποινα, Ζιαμπάρας Κώστας, Καλαντζής Θανάσης, Κοντονής Ανδρέας, Μαστορόπουλος Δημήτριος, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Νίκας Αλέξανδρος, Ξανθοπούλου Τερψιχόρη, Πιτσιρή Παναγιώτα, Σφήκας Νικόλας, Σταύρου Έφη, Τριανταφύλλου Αντώνης, Τρισμπιώτης Γιάννης, Φλούδα Σοφία, Φουκαράς Αντώνης, Φωτιάδου Χρυσάνθη, Χαμοπούλου Δήμητρα, Χουρδάκης Δημήτρης.

Επιμέλεια : Κατερίνα Παναγιωτάκη

Λάβαρα 200 χρόνια μετά

H πρόεδρος της ΕΚΣΥΠΠΟ, Παναγιώτα Πιτσιρή, αναφέρει προλογίζοντας την έκθεση τα εξής:

«Η Ένωση Καλλιτεχνών Συντηρητών Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισµού είναι ένα πρωτοβάθµιο κλαδικό σωµατείο που εκπροσωπεί τους εικαστικούς του ΥΠΠΟ. Το σωµατείο ιδρύθηκε το 1981 και επαναλειτούργησε το 2015 µε στόχο την προώθηση της σηµαντικής συµβολής του κλάδου στην διατήρηση, ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς. Όπως επίσης την προάσπιση των επαγγελµατικών δικαιωµάτων του κλάδου στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της δηµόσιας διοίκησης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια.

Σκοπός του σωµατείου υπήρξε ανέκαθεν η επιδίωξη ανύψωσης της επαγγελµατικής, µορφωτικής και επιστηµονικής κατάρτισης των µελών του, η µελέτη και η προβολή οργανωτικών και άλλων εκδηλώσεων που συµβάλλουν στους σκοπούς και στη λειτουργία του ΥΠΠΟ.

Ως άνθρωποι του πολιτισµού και εργαζόµενοι του ΥΠΠΟ, µέριµνά µας αποτελεί η επικοινωνία τόσο του υπηρεσιακού έργου µας όσο και του καλλιτεχνικού µε το κοινό. Για τον σκοπό αυτό έχουµε προγραµµατίσει µια σειρά από δράσεις. Μία από αυτές ήταν η οργάνωση της διαδικτυακής έκθεσης «ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ 200 χρόνια µετά».

Η έκθεση µε διάρκεια 25 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου 2021 αποτίει φόρο τιµής στον αγώνα των προγόνων µας για ελευθερία και αποτελεί µέρος του εορτασµών των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης για τη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους

Η συγκεκριµένη έκθεση αποκτά έναν επιπλέον συµβολισµό στις µέρες µας λόγω των συνθηκών που επιβάλει η πανδηµία και η διαχείρισή της. Η τέχνη ως αντίδοτο στην καθηµερινή προσπάθεια όλων για επιβίωση και «απελευθέρωση» από την αποµόνωση, κατάθλιψη και οικονοµική ύφεση που βιώνουµε. Με βοήθεια τα τεχνολογικά µέσα που εκπαιδευτήκαµε να διαχειριζόµαστε επιχειρούµε να επικοινωνήσουµε µέσω του εικαστικού µας έργου, µεταξύ µας, µε τους συναδέλφους και το ευρύ κοινό.

Ελπίζουµε στην επιτυχία αυτής της δράσης, στη συνέχεια της επικοινωνίας µας και στην επόµενη δια ζώσης έκθεση!»