PUBLI

Ένα φυσικό προϊόν για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Η αποτελεσματικότητα του υδατικού εκχυλίσματος μαστίχας Χίου στη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή MASTIQUA

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο και αλλαγές στη συχνότητα ή/και στη σύσταση των κενώσεων. Η μαστίχα Χίου, η ρητίνη του μαστιχόδεντρου (Pistacia Lentiscus var. Chia), είναι ένα φυσικό προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενεργά συστατικά και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη ενός φυσικού υδατικού εκχυλίσματος μαστίχας Χίου στη διαχείριση του ΣΕΕ.
Στη μελέτη συμμετείχαν 55 ενήλικες ασθενείς με ΣΕΕ από την περιοχή της Αττικής, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: στην ομάδα μαστίχας χαμηλής δόσης (ΟΜΧΔ), στην ομάδα ελέγχου χαμηλής δόσης (ΟΕΧΔ), στην ομάδα μαστίχας υψηλής δόσης (ΟΜΥΔ) και στην ομάδα ελέγχου υψηλής δόσης (ΟΕΥΔ). Οι ασθενείς των ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ έλαβαν ειδικά ροφήματα, εμπλουτισμένα με το υδατικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου, σε ποσότητα 600 mL την ημέρα για 3 μήνες (ΟΜΧΔ: Mastiqua Mediterranean Sparkling Drink with Mastiha Water, ΟΜΥΔ: Mastiqua Greek Lemonada with Sparkling Mastiha Water). Οι ασθενείς των ΟΕΧΔ και ΟΕΥΔ έλαβαν την ίδια ποσότητα από εικονικά ροφήματα, τα οποία δεν περιείχαν μαστίχα Χίου αλλά είχαν τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (εμφάνιση, γεύση, άρωμα, κ.λπ.). Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης ως προς τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του ΣΕΕ και την ποιότητα ζωής μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, ενώ λήφθηκαν και δείγματα αίματος νηστείας στα οποία μετρήθηκαν εργαστηριακοί δείκτες. Επιπλέον, στο τέλος της παρέμβασης, οι ασθενείς αξιολόγησαν τα ροφήματα ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 44 έτη, η πλειονότητα αυτών ήταν γυναίκες (74,5%) και περίπου οι μισοί (47,3%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η μέση βαθμολογία του δείκτη βαρύτητας συμπτωμάτων ΣΕΕ ήταν 219 (εύρος 0-500, υψηλότερες τιμές αντιστοιχούν σε σοβαρότερα συμπτώματα) υποδεικνύοντας ήπια-μέτρια βαρύτητα ΣΕΕ, και η μέση βαθμολογία του δείκτη ποιότητας ζωής ήταν 66 (εύρος 34-170, υψηλότερες τιμές αντιστοιχούν σε χειρότερη ποιότητα ζωής) υποδεικνύοντας ήπια επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Στο τέλος της μελέτης παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του ΣΕΕ (π.χ. κοιλιακός πόνος, τυμπανισμός-φούσκωμα, δυσαρέσκεια με τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος) και βελτίωση διαφόρων παραμέτρων της ποιότητας ζωής των ασθενών (π.χ. δυσφορία, καθημερινές δραστηριότητες, εικόνα σώματος, ανησυχία για την υγεία, αποφυγή τροφής, κοινωνικές σχέσεις, σεξουαλική υγεία) στις δύο ομάδες παρέμβασης (ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ), ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις δύο ομάδες ελέγχου (ΟΕΧΔ και ΟΕΥΔ). Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές σε κλασικούς βιοχημικούς δείκτες (σάκχαρο, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, κ.λπ.) σε καμία
ομάδα της μελέτης, ωστόσο παρατηρήθηκε μια τάση βελτίωσης σε κάποιους εξειδικευμένους δείκτες φλεγμονής (ιντερλευκίνη 6) και οξειδωτικού στρες (ολική αντιοξειδωτική ικανότητα ορού) μόνο στις ομάδες παρέμβασης (ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ). Τέλος, οι ασθενείς όλων των ομάδων δήλωσαν ότι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ροφημάτων (γεύση, επίγευση, άρωμα, υφή) και ότι ήταν πιθανό να συνεχίσουν να τα καταναλώνουν μετά το τέλος της μελέτης και να τα συστήσουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση ροφημάτων εμπλουτισμένων με υδατικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών με ΣΕΕ.

Βασικά μηνύματα

  • Η κατανάλωση MASTIQUA μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση MASTIQUA μειώνει το κοιλιακό πόνο και τυμπανισμό (φούσκωμα), τη δυσαρέσκεια των ασθενών με τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, και την επίδραση των συμπτωμάτων αυτών στην ποιότητα ζωής. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων του ΣΕΕ εκτιμήθηκε μέσω της σταθμισμένης κλίμακας IBS Symptom Severity Scale (IBS-SSS).
  • Η κατανάλωση MASTIQUA βελτιώνει την ποιότητα ζωής ασθενών με ΣΕΕ. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση MASTIQUA βελτιώνει διάφορες παραμέτρους της ποιότητας ζωής, όπως το αίσθημα δυσφορίας, η επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, η εικόνα σώματος, η ανησυχία για την υγεία, η αποφυγή τροφής, οι κοινωνικές σχέσεις και η σεξουαλική υγεία. Η ποιότητα ζωής εκτιμήθηκε μέσω της σταθμισμένης κλίμακας IBS Quality of Life (IBS-QOL).
  • Η κατανάλωση MASTIQUA οδηγεί σε μικρές βελτιώσεις στα επίπεδα φλεγμονής (ιντερλευκίνη 6) και οξειδωτικού στρες (ολική αντιοξειδωτική ικανότητα ορού) ασθενών με ΣΕΕ.
  • Τα ροφήματα MASTIQUA είναι ασφαλή και καταναλώνονται ευχάριστα από ασθενείς με ΣΕΕ. Οι περισσότεροι ασθενείς χαρακτήρισαν τη γεύση, την επίγευση, το άρωμα και την υφή των ροφημάτων MASTIQUA ως καλή ή πολύ καλή, και δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να τα
    καταναλώνουν και μετά το τέλος της μελέτης καθώς και να τα προτείνουν σε άλλους.