ΑΚΟΥ ΜΑΝΑ

Κορίτσια στην εφηβεία: Όσα διαλύουν την αυτοπεποίθησή τους

iStock

Λατρεμένα κορίτσια στην εφηβεία και όλα όσα επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή τους. Μην πας μακριά, θυμήσου τη δική σου εφηβεία. Τις ανασφάλειες που ενδεχομένως απέκτησες σ’ εκείνη την ηλικία και που μπορεί να κουβαλάς ακόμα.

Κι αφού θυμηθούμε όσα ζήσαμε εμείς σαν έφηβες, ας κάνουμε τον απαραίτητο πολλαπλασιασμό. Γιατι πλέον, υπάρχουν και τα social media, τα οποία όσο καλό μας έχουν κάνει, άλλο τόσο μας έχουν μπερδέψει. Οι πιέσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν τα κορίτσια που διανύουν εφηβεία να διαστρεβλώνουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο. Κι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Πολύ απλά, προσεγγίζουν μία άπιαστη εικόνα μέσα από τα φίλτρα που χρησιμοποιούν. Τα κορίτσια μας, ακόμα και από την ηλικία των 10 ετών πιέζονται να ανταποκριθούν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα τα οποία αλλάζουν δυσκολα στην αληθινή ζωή, αλλά πολύ ευκολότερα με το φίλτρο του Instagram. Πιο μεγάλα μάτια, πιο μικρή μύτη, πιο ωραίες γωνίες, μικρότερη μέση, πιο αδύνατα πόδια. Κι όλα αυτά προκαλούν μεγάλο πλήγμα στην αυτοπεποίθηση, καθορίζοντας μοιραία την αυτοεκτίμησή τους. Συζητάμε τα δεδομένα της πολύ πρόσφατης έρευνας του Dove Self Esteem Project με την παιδοψυχολόγο, Κλαίρη Σειραδάκη.

Κορίτσια στην εφηβεία & αυτοπεποίθηση: Ερωτήσεις επεισοδίου

– Ποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές των γονιών τσακίζουν την αυτοπεποίθηση ενός κοριτσιού; .

– Σε μια εποχή που η φιλτραρισμένη εικόνα είναι τόσο διαδεδομένη, πώς βοηθάει μια μητέρα ένα κορίτσι στην εφηβεία να χτίσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του;

– Ο αποκλεισμός από τα SoMe είναι μία λύση;

– Η αμφισβήτηση του εαυτού μας στην εφηβεία είναι ένα φυσιολογικό στάδιο;

-Τι ποσοστό κοριτσιών χρησιμοποιεί φίλτρο στις φωτογραφίες του στα social media;