PODCASTS

Άκου Μάνα: Πώς θα μάθεις το παιδί σου να έχει υπομονή (και να μην την χάσει ποτέ)

iStock/24 Media Creative Team

Παιδί και υπομονή, δύο ορισμοί που δύσκολα πάνε χέρι χέρι. Όσο ιδιοσυγκρασιακά ευνοημένο κι αν είναι ένα παιδάκι από τη φύση ή το DNA του, η κατάκτηση της υπομονής, αυτής της τόσο σημαντικής δεξιότητας που διαπερνά τα πάντα, πραγματώνεται σε δύσκολη πίστα. Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει να χάνεις τη μάχη, είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του τους γονείς όταν κατέληγε σ’ αυτό, αλλά κοίτα να δεις που στον αγώνα της μαμάς και του μπαμπά για υπομονετικά παιδιά, αυτή η φράση κολλάει γάντι.

Η υπομονή δεν επιβάλλεται, καλλιεργείται και η στάση μας είναι καθοριστική για να εδραιωθεί. Η παιδοψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη δίνει όλα τα tips που χρειάζεται να ξέρει ένας γονιός, μέσα από απλά παραδείγματα.

Πώς μαθαίνουμε ένα παιδί να έχει υπομονή- Ερωτήσεις επεισοδίου

– Από ποια ηλικία μαθαίνει ένα παιδί να υπομένει;

– Πώς εκπαιδεύεται ένα παιδί στην καθημερινότητά του;

– Ποια είναι η λογική απαίτηση που πρέπει να έχει ένας γονιός από το παιδί όσον αφορά την υπομονή σε μικρή ηλικία;

– Με ποιες συμπεριφορές οι γονείς σαμποτάρουν την καλλιέργεια της υπομονής στα παιδιά τους;

– Τι μπορεί να μαρτυρά η παντελής έλλειψη υπομονής σε ένα παιδί και πώς την διαχειριζόμαστε;

Ατάκες επεισοδίου

«Συγκριτικό πλεονέκτημα σαν λαός στην υπομονή δεν έχουμε, οπότε σαν γονείς ίσως πρέπει να καλύψουμε διπλή απόσταση για να δώσουμε καλό παράδειγμα στα παιδιά».

«Υπάρχουν πολλά κολπάκια που μπορούμε να κάνουμε από πολύ μικρή ηλικία στα παιδιά μας για να τους καλλιεργήσουμε την υπομονή χωρίς κόπο». 

«Είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά μας να βαριούνται. Το παιδί επιβάλλεται να μένει μόνο του στο δωμάτιό του ώστε να βρει κάτι ν’ απασχοληθεί».

To “Άκου Μάνα” με τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου είναι ένα podcast φτιαγμένο για σύγχρονες μαμάδες. Αφορά τη γυναίκα που μόλις έγινε μάνα, εκείνη που βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο της εφηβείας, αλλά και σε κάθε συνειδητοποιημένη μητέρα με παιδιά και απορίες από 0-18 ετών.