PODCASTS

Άκου Μάνα: Η συνήθεια των γονιών που κάνει το παιδί δυστυχισμένο άνθρωπο

iStock

Και να που επιβεβαιώνεται και από τους επιστήμονες πως τα πολλά «πρόσεχε» και το να καλλιεργείς συνειδητά φόβο στο παιδί με απώτερο στόχο να διστάζει να τολμά- από το να κάνει σάλτο από την πολυθρόνα του σαλονιού στο πάτωμα μέχρι να εμπιστεύεται τους ανθρώπους- με απώτερο στόχο να είναι ασφαλές, είναι ο χειρότερος τρόπος να το προφυλάξεις από τις κακοτοπιές της ζωής. Μαύρες μέρες το περιμένουν και μαύρες νύχτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έτσι μεγαλώνει ένας εν δυνάμει δυστυχισμένος άνθρωπος. Άκου (μάνα) και θα καταλάβεις.

Βρες το Άκου Μάνα στο Spotify και κάνε subscribe.

Τις προάλλες ο γιος μου έκανε πατίνι στο μπαλκόνι, πρόσεχε την καρέκλα του λέω, «γιατί» με ρωτάει και λέξη προς λέξη του είπα τα εξής: γιατί αν πέσεις πάνω στην καρέκλα/θα χτυπήσεις το κεφάλι σου/ θα πονάς/θα πρέπει να σε πάμε στο νοσοκομείο/ κι ένας θέος ξέρει τι θα γίνει εκεί. Τρομοκρατία αλέρτ. Φυσικά και έπεσε με φόρα πάνω στην καρέκλα, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Αλλά θα μπορούσε, ε;

Λίγο αργότερα, εντελώς τυχαία, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ωραίο άρθρο με τον τίτλο που πραγματικά είχα ανάγκη: «Μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να φοβούνται τον κόσμο με το πρόσχημα ότι έτσι θα είναι ασφαλή».

Ατάκες επεισοδίου

«Οι σύγχρονοι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους περίπου 37 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα».

«Μήπως οι νέες γενιές είμαστε πιο φοβισμένες και διστακτικές; μάλλον ναι. Έχουν δει και πολλά τα μάτια μας, είμαστε τόσο εκτεθειμένοι στις αρνητικές ειδήσεις»

Η πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος, επιδρά αρνητικά στην υγεία και την ευτυχία των παιδιών ως ενήλικες. Τόσο χάλια».