PODCASTS

Άκου Μάνα: 8 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε σε ένα αγχωμένο παιδί

iStock/24 Media Creative Team

Μετράμε αντίστροφα τις φράσεις που καλό θα ήταν μην ακούει από τα χείλη μας ένα αγχωμένο παιδί. Το άγχος δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, δυστυχώς. Η ζωή είναι άδικη, γνωστό αυτό.

 

Αγχωμένο παιδί κι αυτά που καλό είναι να μην λέγονται

Όταν το παιδί αγχώνεται, οι γονείς θέλουν να το ηρεμήσουν, να το χαλαρώσουν, να ξενοιάσει και πάλι. Aλλά όλα αυτά θα τα επιδιώξουμε  ενώ είμαστε κι εμείς ήδη αγχωμένοι επειδή το παιδί είναι αγχωμένο. Kι εκεί είναι που θα πεις κάτι λάθος, για τους πιο θεμιτούς λόγους, με τις πιο καλές προθέσεις. Αλλά και πάλι, λάθος θα παραμείνει.

Στόχος μας ως γονείς είναι να βοηθήσουμε το αγχωμένο παιδί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και να μάθει να τα αντιμετωπίζει. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις αγχωτικές σκέψεις και συμπεριφορές του θα τα προετοιμάσει είτε για την επιτυχή αντιμετώπισή του είτε για ακόμα περισσότερο άγχος, στην ανήλικη κι ενήλικη ζωή. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, καταγράφουμε τις 8 φράσεις που δεν χρειάζεται να ακούσει ένα παιδί με άγχος (παραδόξως, λέμε τις περισσότερες από αυτές).

Αγχωμένο παιδί- Περιεχόμενα επεισοδίου

-Ποιες είναι οι φράσεις που δεν πρέπει να ακούει ένα αγχωμένο/ανήσυχο παιδί;

-Οι λόγοι που ένας γονιός καταφεύγει σε ατάκες & συμπεριφορές που δεν βοηθάνε ένα παιδί που βιώνει στρες.

-Οι εναλλακτικές- σωστές φράσεις που χρειάζεται να ακούσει.

Ατάκες επεισοδίου

«Το άγχος δεν εξαφανίζεται με μια γρήγορη απάντηση. Χρειάζεται συζήτηση και κυρίως, ακρόαση».

«Ένας αγχωμένος γονιός συμβουλεύει το παιδί του να “μην αγχώνεται”. Το παιδί βλέπει συχνά τον γονιό του να στρεσάρεται και να μην το διαχειρίζεται σωστά. Ασυνείδητα, τον μιμείται. Νικάει πάντα το βίωμα». 

«Μερικές φορές δεν χρειάζεται να πεις κάτι στο αγχωμένο παιδί, πέρα από ένα “πάρε βαθιές ανάσες”. 

To “Άκου Μάνα” με τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου είναι ένα podcast φτιαγμένο για σύγχρονες μαμάδες. Αφορά τη γυναίκα που μόλις έγινε μάνα, εκείνη που βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο της εφηβείας, αλλά και σε κάθε συνειδητοποιημένη μητέρα με παιδιά και απορίες από 0-18 ετών.