OPINIONS

Η Winnie Harlow εύχεται να ξαναγίνει υπερβολικά αδύνατη. Για ποιο diversity μου μιλάς;

Invision/AP Charles Sykes

Η βιομηχανία της μόδας έχει κατηγορηθεί για πολλά. Έχει κατηγορηθεί για άπιαστα πρότυπα, για μη υγιή πρότυπα, για τη μικρότερη δυνατή συμπερίληψη γυναικών που οι αναλογίες τους απέχουν από τις εφιαλτικές που απαιτούν τα sample sizes. Κι έχει κάνει βήματα προς τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών όλων των σωματοτύπων και εθνικοτήτων στους κόλπους της. Έχει κάνει ένα άνοιγμα προς την αποδοχή της διαφορετικότητας, του αυτονόητου δηλαδή. Και κάθε φορά μας δίνει αφορμές να πανηγυρίζουμε άλλη μια νίκη κατά των στερεοτύπων που έχουν χτίσει πετραδάκι πετραδάκι οι βιομηχανίες της μόδας, του star system, τα ίδια τα κοινωνικά συστήματα μέσα στα οποία ζούμε και αναπνέουμε. Μια τέτοια νίκη που θα θυμόμαστε για πάντα ήταν όταν τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε ότι η Winnie Harlow, που πάσχει από λεύκη θα περπατήσει στο show της Victoria’s Secret.

Η είδηση πώς ένα μοντέλο που δεν ανταποκρίνεται στα standard της αψεγάδιαστης εμφάνισης που ως τότε είχε τεθεί για τους «Αγγέλους της Victoria’s Secret» θα έμπαινε σε αυτή την ελίτ ήταν σίγουρα ελπιδοφόρα. Η Winnie λειτούργησε σαν πρότυπο αυτοαποδοχής για όλους τους υπόλοιπους που πάλευαν καθημερινά να χωρέσουν την εμφάνισή της σε αυτά τα πλασματικά τέλεια καλούπια.

Η Winnie Harlow ως «φάρος» του diversity

Η Winnie Harlow ήταν το ίδιο κορίτσι που είχε μεγαλώσει βιώνοντας το bullying στο σχολείο για την εμφάνισή της. Οι συμμαθητές της τη φώναζαν «αγελάδα» και «ζέβρα» εξαιτίας της πάθησής της.

Η Winnie Harlow το 2018.

«Από ένα σημείο και μετά η κατάσταση κλιμακώθηκε σε βαθμό ανυπόφορο για εμένα για αυτό και αναγκάστηκα να φύγω από το σχολείο και να ξεκινήσω μαθήματα στο σπίτι», εξομολογούνταν στο ξεκίνημα της καριέρας της η Winnie Harlow που έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στο America’s Next Top Model. «Νομίζω ότι η βιομηχανία της μόδας δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης στα ποσοστά πλήρους αποδοχής προτύπων ομορφιάς σαν κανόνες και όχι σαν εξαιρέσεις», συμπλήρωνε γιορτάζοντας τη νίκη της διαφορετικότητας.

Η αποκάλυψη για τα κιλά που πήρε στην καραντίνα

Η Winnie Harlow φυσικά έχει δικαίωμα στα ατοπήματα. Όσα είπε όμως για τα κιλά που πήρε στην καραντίνα και τους στόχους της, μας γυρίζουν αναπόφευκτα ένα βήμα πίσω. Η Winnie Harlow αποκάλυψε τα κιλά της σήμερα, τα κιλά της όταν έκανε το show της “Victoria’s Secret” και τα κιλά τα οποία θέλει να φτάσει ξανά. Φυσικά το σώμα του καθενός είναι δικό του και έχει δικαίωμα να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα του ανάλογα με τα standard που ο ίδιος θέτει για τον εαυτό του, όταν όμως όλα αυτά τα κάνεις δημοσίως πρέπει να σκέφτεσαι και τον αντίκτυπο που έχουν στο κοινό σου.

Σε ένα Instagram Story της η Winnie Harlow είπε: «Δεν σας ξέφυγε τίποτα που με αποκαλείτε παχουλή Winnie. Ήμουν 53 κιλά όταν έκανα το show της Victoria’s Secret το 2018, σήμερα είμαι 63 κιλά και ο στόχος μου είναι να φτάσω τα 56 κιλά», είπε η Winnie Harlow που νοσταλγώντας τις εποχές της θρυλικής εκείνης επίδειξης μόδας, μοιράστηκε στη συνέχεια ένα video απο εκείνη την εποχή σημείωνοντας «Κοιτάξτε πόσο αδύνατη ήμουν». Η Winnie Harlow στη συνέχεια αποκάλυψε ότι είχε βάρος 58 κιλά όταν ξεκίνησε την καραντίνα, και σημείωσε ότι το σώμα της είναι τώρα έτοιμο γι’ αυτή την «πρόκληση».

Η Winnie Harlow σήμερα.

Το υγιές βάρος της Winnie Harlow και οι ανθυγιεινοί στόχοι της

Το θέμα σε όλα τα παραπάνω δεν είναι η «πρόκληση» που έθεσε η Winnie στον εαυτό της, ούτε το γεγονός ότι θαυμάζει τον εαυτό της όταν ήταν 53 κιλά. Με ύψος 1,75 η Winnie Harlow σύμφωνα με τον υπολογισμό μάζας σώματος και ύψους του Medicalnewstoday ήταν ελιποβαρής όταν περπατούσε στην πασαρέλα της Victoria’s Secret. Θα είναι ελιποβαρής και όταν πιάσει τον στόχο των 56 κιλών της. Η Mayo Clinic δίνει αντίστοιχα το βάρος των 56 κιλών ως ελιποβαρές για το ύψος του μοντέλου. Τώρα στα 63 κιλά της βρίσκεται ακριβώς στη μέση του υγιούς βάρους που θα μπορούσε να είχε.

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να μοιραστεί δημόσια έναν στόχο που δεν είναι υγιής με  τα 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους που την ακολουθούν στο Instagram; Η Winnie Harlow δεν μπορεί να μην ξέρει ότι εργάζεται σε μία βιομηχανία που έχει κατηγορηθεί για την προβολή μη υγιών προτύπων σώματος;

Για ποια διαφορετικότητα μπορούμε να μιλήσουμε όταν η Winnie Harlow, ένα πρότυπο για το πολυπόθητο diversity και inclusivity μπαίνει στη διαδικασία να ανταποκριθεί στην άκρατη επιθυμία της μόδας και των media για αδύνατες, ελκυστικές γυναίκες;

Καλύτερα, λοιπόν, αυτή την πρόκληση να την είχε αντιμετωπίσει σιωπηλά. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να ήξερε ποιο είναι το υγιές βάρος για το ύψος της πριν μπει στη διαδικασία να αντιμετωπίσει τα κιλά που πήρε ως περιττά. Ή τουλάχιστον ας το μάθαινε πριν μοιραστεί τους στόχους της με όποιους την ακολουθούν και πιθανώς την θέτουν ως πρότυπο όχι μόνο στη στάση ζωής τους αλλά και στη μάζα του σώματός τους.

Τα εμπόδια που δεν ξεπέρνα το μοντέλο

«Πάντα θέλω να ανοίγω νέες πόρτες και να ξεπερνάω περισσότερα εμπόδια. Όχι για μένα αλλά για τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν στον κόσμο που ΕΜΕΙΣ φτιάχνουμε. Είπαν ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας, αυτά είμαστε εμείς. Το μέλλον είναι τώρα. Εμείς είμαστε το τώρα. Σας ευχαριστώ που δεν προσπαθήσατε να κάνετε ένα “statement” με την παρουσία μου στα shows σας, αλλά απλά αναπροσαρμόσατε έμπρακτα τις έννοιες του “φυσιολογικού” και του “ωραίου”», είχε γράψει κάποτε η Winnie Harlow στο Instagram της. Υπάρχει όμως ένα «εμπόδιο» που φαίνεται ανυπέρβλητο. Κι αυτό είναι η στρεβλή εικόνα που έχει η μόδα για τα υγιή σώματα.

Το εμπόδιο αυτό είναι πολύ πιο βαθύ από όσο νομίζεις ειδικά για όσους ήδη δουλεύουν στη βιομηχανία της μόδας. Η έρευνα “Body Image Concerns in professional fashion models: are they really an at-risk group” των Swami, V. and Szmigielska, E. κατέδειξε ακριβώς αυτό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη μόδα, έχουν σημαντικά υψηλότερη επιθυμία να είναι αδύνατοι, ενώ παρουσιάζουν δυσλειτουργική επένδυση στην εξωτερική εμφάνιση.

Όσο περισσότερο εργάζονταν στη βιομηχανία τόσο περισσότερο έκλειναν προς τη θετική εκτίμηση του σώματός τους, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούσαν ακόμα περισσότερο το να είναι αδύνατοι. Τα συμπεράσματα αυτά σήμαιναν ότι τα μοντέλα που είναι ήδη ελιποβαρή, θέλουν σφόδρα να κρατήσουν την χαμηλή μάζα σώματός τους ή και να αδυνατίσουν περισσότερο.

Οι ερευνητές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ίσως πρέπει να υιοθετηθούν διαφορετικές στρατηγικές προώθησης της υγιούς εικόνας του σώματος ανάμεσα στα μοντέλα. Ναι είναι at-risk. Κι αυτό το ρίσκο είναι που είδαμε να εκφράζεται δημόσια. Ένα λάθος βήμα προς μια λάθος κατεύθυνση από την οποία ελπίζουμε η Winnie Harlow να επιστρέψει.

Αυτό το φυσιολογικό και το ωραίο, που ανέφερε η Winnie Harlow στο post της στο Instagram, θα ήταν υπέροχο να συμπεριλάμβανε τα πάντα. Όλα τα κιλά που πήραμε στην καραντίνα, όλα τα κιλά που χάσαμε, την εικόνα μας όπως ακριβώς είναι σε κάθε διαφορετική περίοδο της ζωής μας. Γιατί η διαφορετικότητα τελικά δεν αφορά ούτε το διαφορετικό δέρμα, ούτε τις διαφορετικές μύτες, ούτε τα κιλά. Η «διαφορετικότητα» είναι απλά μία έννοια που χρησιμοποιούμε απαιτώντας απλά να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε και να προβάλλουμε ο ένας τον άλλο λες και είμαστε αντικείμενα συγκεκριμένου βάρους, χρώματος και εξωτερικών χαρακτηριστικών. Και όπως όλα δείχνουν έχουμε καιρό ακόμα μπροστά μας μέχρι να γίνει μια έννοια περιττή και παρωχημένη.