OPINIONS

Vivienne Westwood: 5 μαθήματα στιλ (και ζωής) που πήρα από την ιέρεια του Punk

@2022 Joel Ryan/ΑP Images

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα τα νέα του θανάτου της Vivienne Westwood, την 29η Δεκεμβρίου του 2022, ήταν μια παλιά ανάμνηση. Για εμένα η μόδα συνδέεται απόλυτα με τα βιώματά μου, το συναίσθημα που μου προκαλεί και τις επιρροές μου, μεγαλώνοντας.

 

Πριν αρκετά χρόνια, λοιπόν, όταν ήμουν ακόμα έφηβη και εξερευνούσα το στιλ μου (το οποίο έχει περάσει από πολλά διαφορετικά στάδια από τότε), ήμουν με τη μητέρα μου σε ένα κατάστημα ρούχων. Η μητέρα μου ήταν μια γυναίκα που πρόσεχε πάντα τι φορούσε, και το στιλ της την αφορούσε απόλυτα. Οπότε μάς συνέδεε πάντα, αυτό το χαρακτηριστικό. Την είχα χιλιοπαρακαλέσει, λοιπόν, να πάμε να κοιτάξουμε (με την ελπίδα και να αγοράσουμε) τη συνεργασία που είχε κάνει η Vivienne Westwood με το brand παπουτσιών Melissa.

Το Melissa είναι γνωστό για τα παπούτσια από καουτσούκ που κατασκευάζει και στα 2010s, είχε κυκλοφορήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά σχέδια παπουτσιών της Αγγλίδας σχεδιάστριας, στο signature πλαστικό αυτό υλικό. Τακούνια δεν φορούσα ιδιαίτερα, αλλά αυτά ήταν πιο άνετα λόγω του υλικού τους, γι’ αυτό και «πήγα» με τα iconic platform shoes που είχε κυκλοφορήσει η σχεδιάστρια, στην πλέον, φημισμένη Fall 1993 συλλογή της. Λόγω του υλικού και της συνεργασίας της με το πιο οικονομικό brand, η τιμή των παπουτσιών ήταν αρκετά χαμηλότερη απ’ ό,τι κοστίζουν, μέχρι και σήμερα, τα παπούτσια της Vivienne Westwood, οπότε ήταν η τέλεια ευκαιρία για να «παγιδεύσω» τη μητέρα μου ώστε να μου τα αγοράσει. Το γεγονός ότι δεν ήμουν φαν των τακουνιών, φυσικά, δεν με σταμάτησε γιατί έπρεπε να έχω ένα απόκτημα της τεράστιας αυτής σχεδιάστριας, ακόμα κι έτσι. Και σου εξηγώ ακριβώς γιατί.

Τι σημαίνει για μένα η Vivienne Westwood

Το να έχω ένα fashion item που φέρει την υπογραφή της, ήταν σαν να κήρυττα και εγώ η ίδια, τη δική μου ενδυματολογική επανάσταση. Το στιλ μου, ειδικά τότε, επηρεάζοταν αρκετά από τη Vivienne Westwood, ως προς την αντικομφορμιστική φιλοσοφία που είχε η σχεδιάστρια απέναντι στη μόδα. Δεν συμβιβαζόμουν με τα «πρέπει» της κοινωνίας, ως προς το τι «πρέπει» να φοράει μια γυναίκα, και αυτό, χωρίς καμία αμφιβολία, το έμαθα από τη Vivienne. Ξεφυλλίζοντας τα περιοδικά μόδας των 00s που μου έμαθαν τι εστί “Vivienne Westwood”, κοιτάζοντας τα αρχειακά της designs και φωτογραφίες στο Google (με το παλιό, αργό Internet) και, κυρίως, από το συναίσθημα που μου προκαλούσαν οι πασαρέλες της. Το έμαθα όμως, και κοιτώντας την ίδια τη Vivienne. Η σχεδιάστρια ήταν από τους δημιουργούς που πρέσβευε τη φιλοσοφία που είχε απέναντι στη μόδα, μέσω του στιλ της (έτσι ξεκίνησε και η ενασχόλησή της με τη μόδα εξάλλου), και δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να διαδίδει την αλήθεια της μέσω αυτού.

Και αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα στιλ (και ζωής) που έμαθα ποτέ από τη Vivienne Westwood. Αν είμαι αληθινή μέσω του στιλ μου, θα μπορώ να είμαι αληθινή και απέναντι στον εαυτό μου και στους άλλους.

«Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ομορφιά. Αυτό που με συγκινεί είναι κάποια που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της» -Vivienne Westwood

Αυτή είναι η μόνη πλευρά της μόδας που με ενδιαφέρει και με παρακινεί να συνεχίζω να γράφω γι’ αυτή, με ειλικρίνεια, τόλμη και χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις. Και αυτό, το έμαθα από τη Vivienne. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε τόσο, αλλά η συμβολή της στη γυναικεία απελευθέρωση, μέσω της μόδας, είναι απερίγραπτη. Ξεκινώντας το punk ως γυναίκα σε μια κοινωνία που δεν ήταν έτοιμη να αποδεχτεί το διαφορετικό, η Vivienne επέλεξε να σπάσει το κατεστημένο που υποστήριζε τον καθωσπρεπισμό τον οποίο έπρεπε οι γυναίκες να ακολουθούν, με σκοπό να είναι αποδεκτές από την κοινωνία.

 

 

 

Ζώντας την αλήθεια της, χρησιμοποίησε τη δύναμη και την επιρροή της για να αλλάξει την εικόνα που είχε η γυναίκα τότε στην κοινωνία. Μας έμαθε πώς να είμαστε σεξουαλικά όντα μέσω του στιλ μας, πώς να επαναστατούμε μέσω του στιλ μας, πώς να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθούμε γι’ αυτόν.

Η Vivienne Westwood επανακαθόρισε τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και χωρίς αυτήν, το σέξι, το punk, το «διαφορετικό», θα ήταν κάτι που δεν θα είχαμε διεκδικήσει. Και γι’ αυτό, σε ευχαριστούμε, Vivienne.

Μέσα από την τεράστια και θορυβώδη καριέρα της, και μέσα από την πάντα επαναστατική ματιά της στη μόδα και το στιλ της, μάθαμε πολλά. Κρατάω, λοιπόν, τα σημαντικά μαθήματα ζωής και στιλ που μας έμαθε η αθάνατη Vivienne Westwood, της οποίας η κληρονομιά μπορεί να περιγραφεί απόλυτα με μια λέξη: ελευθερία.

Να είσαι punk

Daily Mirror / Bill Kennedy/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images/Ideal Images

Το punk είναι τρόπος ζωής και η Vivienne Westwood μάς σύστησε σε αυτό, μέσω του στιλ, αλλά και του lifestyle της. Punk δεν σημαίνει μόνο να φοράς καρφιά και Dr. Martens μπότες και να ακούς αυτό το είδος μουσικής. Είναι και το να μπορείς να εκφράζεσαι μέσω του στιλ σου, να τολμάς να ντύνεσαι και να ζεις ελεύθερα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να έρχεσαι κόντρα στα κοινωνικά πρότυπα.

Να αγοράζεις λιγότερο

David M. Benett/Dave Benett/Getty Images/Ideal Images

Μεγάλη υποστηρίκτρια και ακτιβίστρια του περιβάλλοντος, που διαδήλωνε για την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα της αλλαγής τρόπου ζωής μας με στόχο την προστασία της Γης. Η Westwood ήταν κατά των μεγάλων κυβερνήσεων που επωφελούνται οικονομικά από την μαζική παραγωγή ρούχων και δεν φοβόταν να πει την αλήθεια της, διαδηλώνοντας κατά αυτής της τακτικής. Πίστευε όμως, πολύ και στη φιλοσοφία του “Buy Less”/Αγόρασε λιγότερο». Μια «πράσινη» φιλοσοφία που μπορεί να μην σταματάει άμεσα από τις εταιρείες ρούχων να παράγουν τόνους ρούχων που δημιουργούν τεράστια υπολείμματα απορριμάτων (αυτό είναι δύσκολο να σταματήσει να συμβαίνει εξάλλου), αλλά που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τη μόδα, πιο ηθικά. Λιγότερες αγορές-λιγότερη παραγωγή ρούχων (τελικά).

 

 

 

Να επαναστατείς

@2022 Nigel Askew/ΑP Images

Αν μη τι άλλο, ολόκληρη η φιλοσοφία ζωής και στιλ της Vivienne Westwood ήταν βασισμένη σε αυτή την σκέψη: να επαναστατείς. Ό,τι έχεις να «πεις» και να εκφράσεις που αφορά εσένα την ίδια ή την κοινωνία, «πες» το μέσω του στιλ και κάνε τη διαφορά. Επαναστάτησε, πες «ναι» στο διαφορετικό και άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζεις κυρίως, εσύ η ίδια, το στιλ (ή και τη ζωή) σου.

Να αγαπάς τον εαυτό σου

@2022 Joel Ryan/ΑP Images

Τίποτα δεν είναι εφικτό σε αυτή τη λίστα, αν δεν υπάρχει αγάπη σε ό,τι κι αν κάνεις, και αυτό αφορά και το στιλ σου. Ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις πάντα, μέσω του στιλ σου, μπορείς να καταφέρεις να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου, με ρούχα που σε εκφράζουν και σε γεμίζουν με αυτοπεποίθηση. H Vivienne ήταν μεγάλη υποστηρίκτρια αυτής της φιλοσοφίας, κάτι που εξέφραζε με κάθε τρόπο. Κάποτε, μάλιστα είχε πει «Ευτυχία είναι να συνειδητοποιείς τις δυνατότητές σου».

Να είσαι ρομαντική

@2022 Martyn Hayhow/ΑP Images

Ο ρομαντισμός ήταν από τις βασικές επιρροές των designs, αλλά και του στιλ της σχεδιάστριας, κι αυτό σήμαινε ότι βλέπαμε αρκετά στοιχεία από τον 18ο αι. στις εμφανίσεις της. Αλλά υπήρχε ένας βαθύτερος λόγος σε αυτό (έτσι όπως το ερμηνεύω εγώ, τουλάχιστον). Ο ρομαντισμός έκρυβε μια κρυφή ανάγκη για απελευθέρωση και αυτός ο ψευτο-πουριτανισμός που αφορούσε το γυναικείο ντύσιμο τότε, η Vivienne τον γιόρτασε απελευθερώνοντας τη γυναίκα σεξουαλικά, μέσω του ντυσίματός της. Οι στενοί κορσέδες που τόνιζαν το στήθος, οι καλτσοδέτες, οι ημιδιαφανείς δαντέλες, τα lingerie φορεμένα σαν ρούχα, όλα ήταν η δική της εκδοχή του ρομαντισμού (ή του νέο-ρομαντισμού) που έκαναν τη γυναίκα να ζει και να ντύνεται πιο ελεύθερα.