OPINIONS

Τουρκία: Εκεί που το ουράνιο τόξο επιθυμεί διακαώς να κάνει το παιδί σου γκέι

Το ουράνιο τόξο έγινε σύμβολο στην μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε πολλές χώρες του κόσμου. PA via AP Ben Birchall

Ένα από τα πρώτα σχέδια που μαθαίναμε να κάνουμε στο δημοτικό την ώρα των καλλιτεχνικών ήταν το ουράνιο τόξο. Το ουράνιο τόξο μας μάθαινε την αλληλουχία των χρωμάτων, μας μάθαινε παράλληλα αριθμητική γιατί μετρούσαμε πόσα χρώματα να βάλουμε. Μας μάθαινε τη μαγεία της Φυσικής καθώς οι δάσκαλοι μας εξηγούσαν πώς γινόταν να το βλέπουμε στον ουρανό μετά την καταιγίδα. Μας μάθαινε την πίστη πως μετα τον χαλασμό τα πράγματα πάντα θα γίνονται καλύτερα, όπως κάνει τον ουρανό πιο μαγικό η εμφάνιση ενός ουράνιου τόξου. Μας ερέθιζε τη φαντασία, όταν ακούγαμε για πρώτη φορά τον μύθο ότι στην άκρη του βρίσκεται ένα ξωτικό με ένα καζάνι γεμάτο χρυσό. Στην Τουρκία όμως, δεν βλέπουν κανένα ξωτικό στην άκρη του. Βλέπουν μόνο κάποιον γκέι ορκισμένο να κάνει τα παιδάκια να γίνουν γκέι σαν κι αυτόν.

Όχι δεν αναφέρομαι σε κάποιο ρατσιστικό ανέκδοτο ή κάποια φανταστική ιστορία. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι το ουράνιο τόξο ως σύμβολο ελπίδας, λογοκρίνεται στην Τουρκία ως μέρος κάποιας συνωμοσίας που θέλει να κάνει τα παιδιά γκέι.

Ουράνιο Τόξο Παιδικές ζωγραφιές με ουράνια τόξα κοσμούν ένα παράθυρο της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Βρετανία. / AP Photo / Matt Dunham
Παιδικές ζωγραφιές με ουράνια τόξα κοσμούν ένα παράθυρο της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Βρετανία.

Το ουράνιο τόξο γίνεται «απαγορευμένο» στην Τουρκία

Στα τέλη Μαρτίου το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε τα παιδιά που πλέον βρίσκονταν σε περιορισμό στα σπίτια τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να ζωγραφίσουν ουράνια τόξα και να τα κολλήσουν στα παράθυρα των σπιτιών τους. Στόχος του μουσείου ήταν τα παιδιά να βοηθήσουν να φανεί «η μαγεία της φύσης» και να «εμπνεύσουν την ελπίδα» στον καιρό της πανδημίας.

Πριν την Κωνσταντινούπολη το ουράνιο τόξο είχε λειτουργήσει σαν σύμβολο ελπίδας και στην Ιταλία και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου στον καιρό του COVID-19. Αλλά σύντομα, στην Τουρκία τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Οι δάσκαλοι, αυτοί που άλλοτε μάθαιναν τα παιιδιά με ποια σειρά μπαίνουν τα χρώματα στο ουράνιο τόξο, δέχθηκαν εντολές από τοπικά εκπαιδευτικά συμβούλια να σταματήσουν τους μαθητές τους από το να ζωγραφίζουν ουράνια τόξα. Η δικαιολογία που άκουσαν ήταν αυτή ακριβώς που σου είπα νωρίτερα. Το ουράνιο τόξο, είναι μέρος της συνωμοσίας που θέλει να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών. Και την αντιμετώπισαν με την έκπληξη που θα έπρεπε να έχει κάθε εκπαιδευτικός απέναντι σε μια τόσο στρεβλή εντολή.

«Αντί να ανεβάζουν το ηθικό των πολιτών λοιπόν, τα ουράνια τόξα της καραντίνας, στην Τουρκία έχουν γίνει ένα ακόμα σύμβολο διχασμού σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει διαχρονικά την πόλωση μεταξύ πολιτικών και θρησκευτικών γραμμών», όπως αναφέρει ο Guardian.

«Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία κατά των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ είναι ευρέως διαδεδομένη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ακόμη και αν οι απλοί άνθρωποι δεν βλέπουν τη σχέση μεταξύ των σχεδίων των παιδιών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων», δήλωσε η Meral Gülsen, εκπρόσωπος της ένωσης εκπαιδευτικών Eğitim Sen στον Guardian.

Ομοφοβικός λόγος σε έξαρση στον καιρό της πανδημίας

Ο ακτιβιστής Aydinç Yüksel δήλωσε με τη σειρά του: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η φυσική ομορφιά ενός ουράνιου τόξου θεωρείται αυτόματα ότι έχει πολιτική ατζέντα στην Τουρκία. Αλλά είναι πολύ χαρακτηριστικό για την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματά της. Είναι ακόμη πιο εκπληκτικό γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συνειδητοποιούν ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ και θρησκευόμενος μπορεί και να συνάδουν».

Ταυτόχρονα στη χώρα έχει παρατηρηθεί ότι ο ομοφοβικός λόγος έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο επικεφαλής θρησκευτικών ζητημάτων της χώρας, είπε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής ότι οι γκέι «μεταδιδουν ασθένειες», πράγμα που εκτός από εξοργιστικό είναι και ακόμα πιο επικίνδυνο να λέγεται στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια περίοδο όπου όλος ο πλανήτης φαίνεται να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους να φορτώσει όλη αυτή την ανατροπή στην καθημερινότητά του. Πρώτα ήταν οι Κινέζοι, έπειτα οι απείθαρχοι πολίτες και τώρα για την Τουρκία φαίνεται πως σειρά παίρνουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης να καταγγείλει την επικινδυνότητα αυτών των δηλώσεων για την πρόκληση εγκλημάτων μίσους, απαντήθηκε από μία έμμεση απειλή του προέδρου Erdogan ο οποίος τόνισε ότι κάθε επίθεση στην διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων ισοδυναμεί με επίθεση στο κράτος.

Ουράνιο τόξο Aaron Chown / PA via AP

Σαν να λέμε μην περιμένεις η λογική να επικρατήσει σε ό,τι αφορά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη χώρα, αλλά σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνησία η παρενόχληση, οι διακρίσεις, η βία, η απουσία ελευθερίας έκφρασης και συναναστροφής για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είναι εκεί παρούσες και παντοδύναμες. Οπότε μην περιμένεις το ουράνιο τόξο να συμβολίσει και πάλι την ελπίδα εκεί. Πλέον βρήκε τη μοναδική του σημασία.

Ας γυρίσουμε στα αυτονόητα

Ας πούμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά τα αυτονόητα. Πρώτον κανείς δεν θέλει να κάνει τα παιδιά γκέι. Δεν υπάρχει μία παγκόσμια συνωμοσία που ξεκίνησε από τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στον κόσμο με αυτό τον σκοπό. Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως και όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν για ισότητα και αποδοχή θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο για όσους ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν το κοινωνικό στίγμα για την όποια «απόκλιση» τους από αυτό που ο ηγεμονικός λόγος θεωρεί «φυσιολογικό». Παλεύουν ώστε κάτι τόσο προσωπικό, όσο είναι η επιλογή του συντρόφου τους, να μην καθορίζει όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους. Παλεύουν ώστε τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα, αν βρεθούν να είναι μέλη της δικής τους κοινόττητας, να μην γίνονται κι εκείνα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κοινωνίας στο μέλλον.

Αυτονόητων συνέχεια. Τα σύμβολα, τα θεάματα, η μόδα, δεν σε κάνουν γκέι. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός σου δεν θα αλλάξει επειδή σου αρέσει να ζωγραφίζεις ουράνια τόξα. Όπως δεν θα αλλάξει αν είσαι αγόρι και σου αρέσει να παίζεις με κουζινικά, ή είσαι κορίτσι και σε συναρπάζουν οι μπουλντόζες.

Δεν σε κάνουν γκέι ή στρέιτ τα στερεότυπα μέσα στα οποία μεγαλώνεις.

Αυτό που κάνουν είναι να περιορίζουν τη δυνατότητα της έκφρασής σου, την φαντασία σου, το δικαίωμα σου να ζεις όπως εσύ επιθυμείς. Αυτό που κάνουν είναι να σε οδηγούν σε μια ζωή στείρας σκέψης όπου η λογοκρισία τελικά δεν χρειάζεται να σου επιβληθεί, καταλήγεις να αυτολογοκρίνεσαι για να τα υπηρετείς όσο πιο «σωστά» μπορείς.

Τα παιδιά ζωγράφιζαν πάντα τα ουράνια τόξα τους και μάθαιναν να τα ξεχωρίζουν στον ουρανό ως σύμβολο της επόμενης καλύτερης ημέρας. Στην Τουρκία έκαναν το ίδιο ως τώρα. Όμως ίσως το ουράνιο τόξο να αποφασίσει ότι δεν πρέπει να εμφανίζεται πια στον ουρανό της. Δεν διακρίνεται κάποια καλύτερη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική μας χώρα. Δεν διακρίνεται κάποια καλύτερη ημέρα για την ανθρωπιά.