OPINIONS

Το Sex Education άλλαξε για πάντα το σεξ στην ποπ κουλτούρα

Samuel Taylor/Netflix © 2022

Η τέταρτη και τελευταία σεζόν του Sex Education που έκανε πρεμιέρα στο ελληνικό Netflix, επιβεβαιώνει τους θαυμαστές της σειράς, η οποία από την αρχή δεν υπήρξε τίποτα λιγότερο παρά επαναστατική, με την ειλικρινή απεικόνιση της εφηβικής σεξουαλικότητας.

Το Sex Education από τα πρώτα κιόλας επεισόδιά του, φάνηκε cool με τον πιο ανεπιτήδευτο τρόπο. Μίλησε για το σεξ σε μια γλώσσα που ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είσαι, μπορούσες να καταλάβεις, να ταυτιστείς και να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου μέσα από τις ανησυχίες των πρωταγωνιστών του. Και καθόλου τυχαία, κέρδισε την αναγνώριση που της αξίζει.

Ξεκινώντας με την πρεμιέρα της το 2019, η σειρά της Laurie Nunn έχει ανατρέψει δεκαετίες για το πώς το σεξ μεταξύ νέων ανθρώπων αναπαρίσταται στην τηλεόραση. Και η πρωτοποριακή προσέγγιση του Sex Education, στο ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης υπερβαίνει κατά πολύ τους πολλούς τρόπους με τους οποίους έχει δείξει ότι η εφαρμογή της, μπορεί να είναι μια δύσκολη, αλλά ουσιαστική ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη.

Η αυξημένη και χαοτική σεξουαλική ενέργεια, η ταυτότητα φύλου και οι σεξουαλικές προτιμήσεις μπήκαν μπροστά από την κάμερα ως κόσμοι ριζοσπαστικών δυνατοτήτων. Η κύρια θεματική της σειράς – το να καταλάβεις ποιος είσαι και τι θέλεις, και να μάθεις και να μην συμβιβαστείς ποτέ για χάρη κανενός άλλου – σηματοδοτεί μια σχεδόν ολοκληρωτική ανατροπή σε παλαιότερες σειρές, που εξακολουθούν να δημιουργούν νοσταλγία στους σημερινούς, νεαρούς ενήλικες.

Πώς όμως από τα καμουφλαρισμένα συντηρητικά Beverly Hills, 90210 και Dawson’s Creek και από το Gossip Girl στο Gilmore Girls, φτάσαμε στην σεξουαλική απελευθέρωση σειρών όπως το Sex Education και στον σκοτεινό πανηδονισμό του Euphoria; 

Οι εφηβικές σειρές της δεκαετίας του ’90 και των ’00s, γενικά εξευγενίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και τη χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τη πλοκή τους. Που για να μην ξεχνιόμαστε, είναι κατά βάση πλοκή σαπουνόπερας. Η βραδιά του χορού της αποφοίτησης από το σχολείο, θα ήταν είτε «ιδιαίτερη» ή σκέτη καταστροφή. Οι πιθανές συνέπειες της σεξουαλικής επιθυμίας είτε πολύ νωρίς, είτε κάτω από λανθασμένες συνθήκες, έρχονταν με τη μορφή τρομερής και αμετάκλητης κοινωνικής τιμωρίας: Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή κοινωνική απόρριψη.

Οι νεαροί χαρακτήρες σειρών του χθες, ήταν επίσης απελπιστικά συμβατικοί.

Έστελναν ουσιαστικά στη γενιά εφήβων της εποχής, το μήνυμα, ότι τα μη δυαδικά άτομα, η ετεροφυλοφιλία, ο δικαιωματισμός των λευκών και εύπορων συνήθως πρωταγωνιστών ήταν περισσότερο νόμοι της φύσης, παρά μορφές κοινωνικής κατήχησης, μέσω της τηλεόρασης. Οι σειρές αυτές έκαναν επίσης «αόρατο» ή θύμα οποιονδήποτε δεν ήταν στρέιτ, λευκός, cis και γενικά εύπορος.

Η αλλαγή που έφερε το Sex Education

Sex Education Samuel Taylor/Netflix © 2022

Με ένα ποικιλόμορφο πρωταγωνιστικό καστ, το Sex Education γύρισε την πλάτη του σε όλα αυτά και αποφάσισε να διαλύσει αυτά τα περιοριστικά και καταστροφικά τροπάρια. Για αρχή, αντιμετωπίζει την εφηβική σεξουαλικότητα, ως ένα ουσιαστικό γεγονός της φύσης και όχι ως μια άτακτη παρόρμηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται κρυφά. Η σεξοθεραπεύτρια Jean Milburn, που υποδύεται η Gillian Anderson, αντιστρέφει επίσης, συχνά με ξεκαρδιστικό τρόπο τη δυναμική μεταξύ γονέων και παιδιών, σε θέματα σεξουαλικής αγωγής.

Ο αυνανισμός, o οργασμός, το cosplay, η ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία, οι ερωτικές απογοητεύσεις, η ασεξουαλικότητα είναι η πολύχρωμη βεντάλια που ανοίγει το Sex Education και με την οποία φέρνει έναν αναζωογονητικό αέρα προόδου στις οθόνες μας.

Με παιχνιδιάρικο ύφος και καμία ηθικοπλαστική διάθεση, η σειρά έστρεψε την κάμερα στις εντάσεις και τις συγκρούσεις, που αντιμετωπίζουν οι νέοι καθώς εξερευνούν το σώμα και την σεξουαλικότητα τους. Με πλήθος διαφορετικών και προσεκτικά γραμμένων χαρακτήρων, η σειρά μένει απόλυτα πιστή στον τίτλο της, λειτουργώντας ως ζωτικό μέσο σεξουαλικής αγωγής. Ίσως από τα λίγα που έχουν στη διάθεση τους νεαροί θεατές, ανά τον κόσμο.

Όπως άλλωστε υποδηλώνουν στατιστικές, οι νέοι σήμερα προσεγγίζουν το σεξ και τη σεξουαλικότητα με περισσότερη προσοχή απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε επίσης βαθιά την κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά μας, αναδιαμορφώνοντας τις δυνατότητες για σεξουαλικές επαφές.

Στον απόηχο πρακτικών περιορισμών και εν μέσω αυξανόμενων επιθέσεων κατά της LGBTQ+ κοινότητας, μια σειρά όπως το Sex Education είναι μια ζωντανή υπενθύμιση των άπειρων δυνατοτήτων που είναι εγγενείς στη φύση μας. Το Sex Education έθεσε το τηλεοπτικό πρότυπο για ειλικρινείς και περιεκτικές αφηγήσεις σχετικά με τους νέους που είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν αυτές τις δυνατότητες. Βοήθησε να καταργηθούν συμβάσεις φύλου, ώστε ακόμα περισσότερες ιστορίες να μπορούν ν’ αναδείξουν την εξής αλήθεια:

Το σώμα μας, μάς ανήκει και οι κανόνες της σεξουαλικής επιθυμίας δεν γράφονται από κανέναν άλλο εκτός από εμάς τους ίδιους.