OPINIONS

Το πιο σωστό σχόλιο για το σκάνδαλο απιστίας του Adam Levine, έγινε από την Emily Ratajkowski

ⓒ 2022 Brent N. Clarke/Invision/AP IMAGES

Η δύναμη των social media στην αποκαθήλωση των ειδώλων της pop culture αποδείχθηκε μοιραία στην περίπτωση του Adam Levine. Ο frontman των Maroon 5 ήταν το πρόσωπο το οποίο κατονόμασε το μοντέλο Sumner Stroh στο TikTok, ως τον παντρεμένο με τον οποίο είχε συνάψει σχέση για έναν χρόνο. Ο Adam Levine, αφού σταμάτησαν να βλέπονται, της ζήτησε την άδειά της να ονομάσει το τρίτο του παιδί, αυτό που η σύζυγός του, Behati Prinsloo εγκυμονεί αυτό το διάστημα, με το δικό της όνομα. Η Sumner Stroh δήλωσε ότι ένιωσε ότι ο Adam Levine την εκμεταλλεύτηκε και ότι είπε ψέματα για την κατάσταση στον γάμο του. Εκείνος αρνήθηκε την απιστία, αλλά παραδέχτηκε ότι κάποια όρια ξεπέρασε (Έλα, δεν το πιστεύω). Θέση στο ζήτημα πήρε και η Emily Ratajkowski που όπως ολόκληρος ο κόσμος παρακολούθησε τα τεκταινόμενα στο σκάνδαλο απιστίας του Adam Levine.

«Είχα σχέση με έναν άντρα που είναι παντρεμένος με ένα μοντέλο της Victoria’s Secret. Εκείνη την εποχή, ήμουν νέα, ήμουν αφελής και, εννοώ, ειλικρινά, αισθάνομαι ότι με εκμεταλλεύτηκαν», είπε μεταξύ άλλων η Sumner Stroh και ανάμεσα στα σχόλιά που δέχτηκε τα περισσότερα της έλεγαν πως δεν πείθει κανέναν ότι είναι το θύμα της υπόθεσης. Πως γνώριζε ότι ο Adam Levine είναι παντρεμένος και πως η «αφέλεια» της νιότης δεν είναι δικαιολογία. Η ηθοποιός Sara Foster χωρίς να την κατονομάσει, έκρινε αυστηρά τη Sumner Stroh κι όσες γυναίκες «απατούν με παντρεμένους άντρες» με ένα video στο TikTok. Και εδώ έρχεται το σχόλιο της Emily Ratajkowski να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Δεν σε λυπόμαστε. Ήξερες ότι αυτός ο άντρας ήταν παντρεμένος, εντάξει, και συμμετείχες. Θα μπορούσες εύκολα να είχες αγνοήσει τα μηνύματα», σχολίασε μεταξύ άλλων η Sara Foster και η Emily Ratajkowski απάντησε με ένα δικό της video στο TikTok, τόσο σε εκείνη, όσο και σε όλους όσοι θέλησαν να κατηγορήσουν τη Sumner Stroh για όσα είχαν συμβεί.

«Δεν θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο», είπε αρχικά ως απάντηση στο video της Sara Foster. «Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζουμε να κατηγορούμε τις γυναίκες για τα λάθη των ανδρών, ειδικά όταν μιλάμε για γυναίκες 20 ετών που έχουν να κάνουν με άνδρες σε θέσεις εξουσίας που έχουν τη διπλάσια ηλικία τους», είπε αρχικά η Emily Ratajkowski.

«Η δυναμική της εξουσίας είναι τόσο στρεβλή, που είναι γελοίο. Είναι επιθετική, είναι χειριστική, δεν μπορώ καν να την φανταστώ», πρόσθεσε το μοντέλο και ηθοποιός. «Επίσης, αν εσύ είσαι αυτός που έχει σχέση, τότε εσύ είσαι που οφείλεις να είσαι πιστός. Οπότε όλο αυτό το “η άλλη γυναίκα, αυτή φταίει” είναι κακό και ειλικρινά σχεδιασμένο μόνο και μόνο για να κρατά τις γυναίκες σε διαφορετικά στρατόπεδα», εξήγησε στη συνέχεια η Emily Ratajkowski για το σκάνδαλο του Adam Levine και τον τρόπο που το κοινό αντιμετωπίζει τη Sumner Stroh.

Απαντώντας στο σημείο του αρχικού video που έλεγε «Οι άντρες πάντα θα είναι κακοί, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε καλύτερες», η Emily Ratajkowski απάντησε: «Νομίζω ότι ένα τεράστιο πρόβλημα στην κουλτούρα μας αυτή τη στιγμή είναι το ότι λέμε απλώς “Ω, οι άντρες είναι τέρατα, είναι τρομεροί, είναι φρικτοί”. Δεν τους θεωρούμε υπεύθυνους και μετά κατηγορούμε άλλες γυναίκες. Ζητάμε από τις γυναίκες να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους αντί να λέμε στους άντρες να αλλάξουν τη δική τους συμπεριφορά. Είναι σεξισμός, κλασικός μισογυνισμός. Τελεία».

Το σκάνδαλο του Adam Levine ανέδειξε για μία ακόμα φορά ένα πρόβλημα που η Emily Ratajkowski εντοπίζει. Το γεγονός ότι ακόμα και για τις ηθικά μεμπτές πράξεις των ανδρών αναζητούμε την ευθύνη στις γυναίκες γύρω τους. Το γεγονός ότι μάς είναι πιο εύκολο να πούμε «α, έτσι είναι οι άντρες» και να μην τους ζητήσουμε να αλλάξουν τίποτα, φροντίζοντας ταυτοχρόνα να μεταθέσουμε την ευθύνη των δικών τους επιλογών στο πώς εμείς ως γυναίκες αντιδρούμε σε αυτές.

Είναι μία ακόμα εκδοχή του victim blaming αυτό που συμβαίνει εδώ.

Με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι πιστεύουν ότι το τι επιλέγουμε να φοράμε, μπορεί να προκαλέσει ή όχι φρικτές πράξεις στο σώμα μας, με τον ίδιο τρόπο κρινόμαστε υπεύθυνες αν κάποιος άλλος επιλέξει να παραβιάσει τους κανόνες της δικής του σχέσης.

Αυτό ακριβώς είναι το victim blaming, τα θύματα κρίνονται ως ολοκληρωτικά ή εν μέρει υπεύθυνα γι’ αυτό που τους συμβαίνει.

 

Και όπως συμβαίνει και στις πράξεις βίας, έτσι και στην απιστία, αντί να στεκόμαστε στην ουσία, τελικά αυτό που κάνουμε είναι να αφαιρούμε μέρος της ευθύνης απο αυτόν που την έπραξε. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι αυτός που απιστεί είναι εκείνος που έχει σχέση. Ο άλλος απέναντι σε ποιον την κάνει την απιστία; Γι’ αυτό σου λέω, η Emily Ratajkowski έκανε το πιο εύστοχο σχόλιο για το σκάνδαλο αυτό.

Είναι ένα σχόλιο που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στα δύο φύλα σε περιπτώσεις απιστίας, αν και δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ να κατηγορούν έναν άντρα όταν εκείνος είναι «το τρίτο πρόσωπο» και να μετακυλούν σε εκείνον την ευθύνη. Η αλήθεια είναι όμως, ότι είναι τα μέλη μίας σχέσης που συμφωνούν τα όρια μεταξύ τους. Είναι τα μέλη μίας σχέσης που επιλέγουν αν θα παραβιάσουν ή όχι αυτά τα όρια. Τα «τρίτα πρόσωπα» άντρες ή γυναίκες είναι απλά εκεί τη στιγμή της «παραβίασης».

Είναι πραγματικά λυπηρά τα σχόλια που γίνονται από γυναίκες προς γυναίκες και εκπέμπουν μισογυνισμό, όπως αυτό που η Sara Forster έκανε για τη γυναίκα με την οποία είτε φλέρταρε, είτε και έζησε μαζί της πολλά περισσότερα ο Adam Levine. Ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι η πεποίθηση που έχουν οι γυναίκες μία κοινωνίας ότι οι ρόλοι και τα πρότυπα που προωθεί η κοινωνία για τις γυναίκες πρέπει να ακολουθούνται από κάθε μία από εμάς. Εκείνες που δεν ακολουθούν αυτά τα πρότυπα, θα δεχθούν την ανηλεή κριτική των υπολοίπων.

Είναι το τρικ που μας κρατά χωριστά, είναι το τρικ που μας κάνει να συνεχίζουμε να δικαιολογούμε τους άντρες για κάθε συμπεριφορά τους που μας πλήττει. Είναι το τρικ που συνεχίζει να μας κρατά κλεισμένες σε καλούπια που αν τα σπάγαμε θα ζούσαμε σε αρμονία κι ελευθερία. Η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτόν, είναι η επιμονή στην αλληλοϋποστήριξη. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Emily Ratajkowski δηλαδή.

Η Emily Ratajkowski μπορεί να μην έχει άμεση εμπλοκή στο δράμα που αφορά τον Adam Levine, τις γυναίκες που φλέρταρε και τη σύζυγό του, Behati Prinsloo, αλλά δυστυχώς έχει χρειαστεί να αναμετρηθεί με τις επιπτώσεις ενός δημόσιου σκανδάλου απιστίας, αφού επιβεβαίωσε σιωπηρά πριν από λίγο καιρό ότι ο πρώην σύζυγός της, Sebastian Bear McClard απίστησε πριν τον χωρισμό τους.