OPINIONS

Τα 8 είδη χωρισμού

Unsplash

Χωρίσατε; Και πώς νιώθεις; Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική ερώτηση που μπορείς να κάνεις όταν μάθεις πως κάποιο ζευγάρι πήρε δρόμους χωριστούς. Γιατί σημασία δεν έχει ο χωρισμός αυτός καθαυτός αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα που γεννά αυτή η νέα συνθήκη και στις δύο πλευρές. Κάθε ψυχή το βιώνει διαφορετικά και θέλει τη δική της μεταχείριση.

Και για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, κάθε χωρισμός δεν είναι ίδιος και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία. Εκτός αν τα παιδιά ανήκουν είτε στην πρώτη, είτε στην έκτη κατηγορία.

Μελέτησε τα σημάδια και δες τι συμβαίνει. Άβυσσος οι προσωπικές σχέσεις, άβυσσος.

Ο «αμοιβαία τα αισθήματα μωρό μου»

Ήταν προφανές. Όλα έδειχναν πως οδεύετε προς στην έξοδο. Τι την ήθελες τέτοια σχέση; Επικοινωνία; Δε σου λέει κάτι η λέξη σωστά; Πιο πολύ έβλεπες την πεθερά σου παρά το στεφάνι σου. Εσείς οι δύο δεν ήσασταν για μαζί. Ναι, ναι, στην αρχή πάθος και λατρείες αλλά ο χρόνος είναι άτιμος κι εσύ κοιμάσαι μόνη διπλό κρεβάτι κι εκείνος στον καναπέ με αναμμένη τηλεόραση.

Νεύρα, φασαρία, τσακωμοί και ”με πήρες μπουμπούκι με κατάντησες μάτσο πευκοβελόνες”. Επεισοδιακή η διακοπή της σχέσης αλλά μετά από ένα μήνα νιώθεις μία ανακούφιση άλλο πράγμα. Ανακούφιση, ανακούφιση, αλλά καλύτερα να μην τον δεις με την νυν και σου ανάψουν τα λαμπάκια.

Ο «τον βλέπω να ‘ρχεται»

Σε άλλο εσύ και σε άλλο εγώ καθόμαστε τραπέζι. Κάτι παράξενα παιχνίδια η μοίρα που μας παίζει. Και είναι άδικο πολύ και για τους δυο μια τέτοια αγάπη δυνατή (Χ2) να σβήσει μες στο κρύο. Βάλε ζακετάκι γιατί θα πουντιάσεις. Ψύλλοι στα αυτιά σου μπήκανε; Δε σου μιλάει και πολύ, είναι διαρκώς κουρασμένος και για σεξ κουβέντα να μη γίνει. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του ”το βλέπω να ‘ρχεται” είναι τα σχέδια με μέλλοντα χρόνο. ”Πού θα πάμε το καλοκαίρι” ρωτάς εσύ κι εκείνος απαντά κάτι ανάμεσα σε ”βλέπουμε” και ”μέχρι τον Ιούλιο ποιος ζει, ποιος πεθαίνει΄΄. Διακοπές μαζί δε θα κάνετε οπότε μην περιμένεις άδικα να κλείσετε εισιτήρια. Από μέρα σε μέρα θα αλλάξεις relationship status στο facebook.

Ο «έπεσα από τα σύννεφα»

Τι; Να χωρίσουμε; Ποιοι Αντώνη να χωρίσουν; Εμείς οι δύο; Αντώνη τι λες; Πες πως μου κάνεις πλάκα γιατί θα σωριαστώ. Εμείς είμαστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλο. Πού θα πας Αντώνη; Ο Αντωνάκης θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει οπότε τα δράματα δε θα τον μεταπείσουν. Η απόφαση έχει παρθεί καιρό τώρα κι εσύ δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Φυσικά και δεν είσαι χαζή αγαπητή μου απλά ο Αντώνης αποδείχθηκε πολύ πιο λίγος από ό,τι πίστευες και δε σε είχε αφήσει να καταλάβεις. Μπορεί κι εσύ να μισόκλεινες τα μάτια αλλά σοβαρές αφορμές δε δόθηκαν.

Ο κακός, ο πολύ κακός

Μένετε Παγκράτι και οι τσακωμοί ακούγονται μέχρι Μετς. Οι καυγάδες καθημερινοί. Ποιος πολιτισμός χρυσό μου; Εδώ μιλάμε για φονικό. Εννοείται εκτοξεύονται βρισιές και εναλλάσσονται με κατάρες του τύπου ”μη σε βρει του χρόνου τέρας”. Η διάρκεια αυτής της κατάστασης εξαρτάται από το level έντασης αλλά και από τους χαρακτήρες σας. Αν είσαι drama queen θα το τραβήξεις. Αν είσαι της ορθολογιστικής σχολής θα κάνεις την επανάστασή σου θα βάλεις ένα τέλος στο μαρτύριο. Ούτε ζωγραφιστό να μην τον δεις. Σκισμένες φωτογραφίες, οι κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε και η οδοντόβουρτσά του, πιγκάλ λεκάνης. Σε περίπτωση που ξαναγυρίσει θα του την δώσεις να πλύνει το χαμόγελο. Εκδίκηση μυρίζει ή είναι ιδέα μου;

Ο μονόπλευρος

Ίσως η χειρότερη μορφή χωρισμού. Συνεπάγεται πατώματος, κολλήματος, δακρύων και συναισθηματικής εξάρτησης. Ο ένας από τους δύο θέλει να χωρίσει (και το κάνει) ενώ ο άλλος μένει εκεί να κλαίει τη χαμένη του αγάπη και να κατηγορεί τον εαυτό του για όλα όσα συνέβησαν. Και ο ένας από τους δύο επιμένει και δεν πάει μπροστά. Μένει στα παλιά, βάζει τη ζωή του σε pause και αναμένει μία θριαμβευτική επάνοδο. Πάνε τα ραντεβού, πάει η κοινωνική ζωή, πάνε οι διασκεδάσεις και τα καλέσματα. Μέσα στο σπίτι και οι γάτες να αυξάνονται.

Ο «τα βάλαμε κάτω και δε βγαίνει»

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν για να πάρουν δάνειο. Νομίζω με έχεις καταλάβει και μόλις σου ήρθαν στο μυαλό δύο, τρεις, δέκα γνωστοί σου. Αυτά λοιπόν τα ζευγάρια τα αντιμετωπίζουν όλα κυνικά. Στη ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά για να βγει συμπέρασμα σε στιλ win win. Καλά τα συναισθήματα αλλά να κερδίσουμε και κάτι. Ψυχραιμία. Καμία ένταση. Χειραψία και χάρηκα για τη γνωριμία. Στο καλό να πας. Έτσι απλά τελείωσε ένας μεγάλος έρωτας.

Ο «ήμασταν δυο, γίναμε τρεις»

Τι ύψος έχεις; 1,59; Μπα, δε νομίζω. Πότε μετρήθηκες τελευταία φορά; Πάει καιρός; Πιο ψηλή είσαι. Περνάς με ευκολία τα κουφώματα; Είδες που σου λέω πως δεν είσαι 1,59; Τάρανδος. Ωραιότατο ζωάκι. Τάρανδοι συναντώνται στη Σκανδιναβία (συμπεριλαμβανομένης και της Ισλανδίας), στην ευρωπαϊκή Ρωσία, στη βόρεια Αμερική, στη Γροιλανδία, στον Καναδά, στην Αλάσκα και στο Μαρούσι. Είναι αλλού ο άνθρωπος και δεν έχει το θάρρος να πει τελειώσαμε. Θα τελείωσετε δεν τίθεται θέμα αλλά θα σου βγάλει την ψυχή μέχρι το αντίο.

Ο «αυτή τη δουλειά θα κάνουμε»

Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς έχουν βαρεθεί να ακούνε πως χώρισες με τον Νίκο. Τον τελευταίο χρόνο έχετε χωρίσει περίπου 24 φορές. Μπορεί να χωρίσετε γιατί δεν κατέβασε τα σκουπίδια και γιατί αγόρασε τσάι με γεύση ροδάκινο κι όχι πικραμύγδαλο. Σοβαροί λόγοι. Οι χωρισμοί είναι το χόμπι σας και κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει αυτή τη χαρά. Σκοτωθείτε παιδιά μου.