OPINIONS

Τα αδέρφια Βαρουξή συνευρέθηκαν διαδοχικά με μία κοπέλα χωρίς να ξέρει ότι ο ένας είναι δύο. Ξέρετε πώς λέγεται το σεξ χωρίς συναίνεση, αδέρφια;

Papadakispress

Τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του Διαδικτύου έκανε ένα βίντεο με πρωταγωνιστές τα δίδυμα αδέρφια Βαρουξή από το Big Brother. Βρέθηκαν πριν λίγες μέρες καλεσμένοι στην πρωινή εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» και κλήθηκαν να δώσουν ερωτήσεις σε ένα challenge αδελφικής ομοιότητας. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, το βίντεο έχει πλέον «κατέβει».

Χορός, τσαχπινιά, και δωσ’ του γέλια για τις «αταξίες» που έχουν κάνει ως πανομοιότυπα δίδυμα, γιατί ακόμα και ο ίδιος τους ο πατέρας δεν μπορεί να τους ξεχωρίσει. Σε αυτό εξάλλου έχουν βασίσει και την επιτυχία τους, πριν καν μπουν στο reality show, “Big Brother”. Ο λογαριασμός που έχουν στο TikTok τους δείχνει να χορεύουν, φορώντας τα ίδια ρούχα, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες κινήσεις. Όταν μπήκαν στο Big Brother, ο Μεγάλος Αδερφός τους ζήτησε να μπαίνουν εναλλάξ στο παιχνίδι, κάνοντας τους συγκατοίκους τους να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο. Μέχρι εδώ, η φάρσα είναι οκ. Ανόητη και ψιλοπαρωχημένη, αλλά οκ, ας γελάσουμε με την ομοιότητα των διδύμων, που είναι λίγο σαν freak show. Συγχωρέστε με, αλλά είναι λίγο γελοίο να μιλάμε για τα δίδυμα λες και είναι σαν να βλέπεις ανθρώπους με 2 κεφάλια. Έτυχε απλώς να γονιμοποιηθούν παρέα. Πάψτε πια.

Ωστόσο, αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Επιστρέφω στο αμφιλεγόμενο βίντεο, που έχει προκαλέσει σάλο και δικαίως φυσικά. Το challenge ξεκινά με την ερώτηση «Πώς το εκμεταλλευτήκατε εσείς (το ότι είστε ολόιδιοι)» και αυτό δίνει τον τόνο του τι επακολούθησε. Γιατί μιλάμε πράγματι για εκμετάλλευση. Και ξεκινάμε με την πρώτη ερώτηση: «Έχει αντικαταστήσει ο ένας τον άλλον σε ραντεβού»; Η απάντηση ήταν αβίαστη και ναι, τη μία μέρα βγήκε ο ένας με την κοπέλα και στο δεύτερο ραντεβού πήγε ο δεύτερος, εν αγνοία της. Σε αυτό το σημείο σκέφτεσαι ότι πρόκειται για κλασική καγκουριά της εφηβείας, η οποία είναι κατάπτυστη αλλά εντάξει, δεν σου προκαλεί και εντύπωση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις που αφορούσαν τους γονείς και τη δουλειά και κατά πόσο έχει πάρει ο ένας τη θέση του άλλου. Και ξεχνάς την πρώτη ερώτηση που αφορούσε μία κοπέλα. Γιατί έχεις ακούσει τόσες αντίστοιχες γελοιότητες, που αυτό σου ακούγεται απλά γραφικό. Και φτάνουμε στην ερώτηση «Έχετε συνευρεθεί με κοπέλα που νόμιζε ότι είναι ο αδερφός σου»; Παύση. Είναι δυνατόν να κάνεις, ως εκπομπή, μία τέτοια ερώτηση και να μην αντιλαμβάνεσαι το εξ ορισμού λάθος; «Συνευρεθεί» και «νόμιζε», δεν πάνε πακέτο. Πάμε στην απάντηση. «Ναι, αυτό που λέγαμε στην αρχή. Δεν ήταν μόνο ραντεβού. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ήταν κοπέλα κάποιου».

Είμαστε εμποτισμένοι με την κουλτούρα του «σεξ χωρίς συναίνεση» ως κάτι φυσιολογικό

Δεν ξέρω τι είναι πιο προβληματικό από όλο αυτό το σκηνικό. Η «χαριτωμένη» ερώτηση μίας εκπομπής που είναι και πρωινή; Η ατάκα των παρουσιαστών «καλά εσείς περνάτε τέλεια, πρέπει να σπάτε πολύ πλάκα με τον κόσμο»; Το ότι είναι οκ να κάνεις σεξ με μία κοπέλα, η οποία νομίζει ότι μπαίνει μέσα της ο Χρήστος και όχι ο Παναγιώτης; Με το να μην της το λες ποτέ και να το μαθαίνει μέσα από την τηλεόραση και ένα «χαχαχα τι γέλιο είναι αυτό» challenge; Ότι δεν αντιλαμβάνεσαι το ανήθικο (και ενδεχομένως παράνομο) του πράγματος και το δηλώνεις ευθαρσώς και περήφανα; Ότι θεωρείς ότι είναι εντάξει να το κάνεις αυτό με μία random κοπέλα που θέλει απλώς να κάνει σεξ μαζί σου, αλλά δεν το κάνεις στον επίσημο δεσμό σου, γιατί εκεί υπάρχει σεβασμός;

Η ευθύνη της εκπομπής, και η δική μου και όλων των γυναικών

Θα ξεκινήσω από εμένα γιατί εκεί κατάλαβα το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Έτυχε να είμαι στο σπίτι και να βλέπω live αυτό το θέαμα. Η αντίδρασή μου ήταν να ενοχληθώ ελαφρώς και να σκεφτώ ότι δεν εκπλήσσομαι. Αντί να το δω ως παραδοχή σεξ χωρίς πραγματική συναίνεση, το μυαλό μου έγραψε απλώς τη λέξη καγκουριά. Έλλειψη επιπέδου και μόρφωσης. Έλλειψη σεβασμού στο άλλο φύλο και απουσία νοημοσύνης. Εγώ που υποτίθεται ότι δηλώνω φεμινίστρια και γράφω συχνά για αυτά, απέτυχα να αντιληφθώ τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Και αυτό με κάνει συμμέτοχο σε κάτι που δεν είναι ούτε ηθικό, αλλά ούτε και νόμιμο.  Μόνο όταν είδα να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο το συγκεκριμένο βίντεο μαζί με έκκληση για υπογραφές ώστε να σταλεί στο ΕΣΡ, άναψαν λαμπάκια στο κεφάλι μου. «Μπαίνω στη θέση της και τρέμω. Πώς θα ήταν αν έκανα σεξ με έναν άνθρωπο που δεν ήξερα ή δεν επέλεξα ή δεν συναίνεσα. Και ντροπή μου που δεν το διέκρινα».

Υπάρχει νομικό πλαίσιο για αυτήν την περίσταση;

Και εφόσον μιλάμε για νομιμότητα, το νομικό πλαίσιο (αυτήν τη στιγμή) δεν ορίζει ότι πρόκειται (μάλλον) για βιασμό, εφόσον δεν ασκήθηκε βία και υπήρξε συναίνεση για σεξ. Ωστόσο, πρόκειται αδιαμφισβήτητα για πλάνη και πλαστοπροσωπία και εφόσον ο θύτης το γνώριζε, το νομικό πλαίσιο είναι κάπως θολό ως προς το τι ακολουθεί, αν και εφόσον το πάει πάει σε δίκη. Σύμφωνα με τη νομική τοποθέτηση, για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού θα πρέπει να εξεταστεί αν αυτός είχε δόλο. Αν ήξερε ότι η κοπέλα βρίσκεται σε πλάνη και άρα δεν θα ήθελε. Διαφορετικά λείπει κάτι από την υπόσταση του εγκλήματος.

Η στάση που κρατάει διαχρονικά η κοινωνία

Οι παρουσιαστές πάντως συνέχισαν κανονικά και θέλω να πιστεύω ότι δεν άκουσαν καλά ή δεν αντιλήφθηκαν αυτό που ειπώθηκε. Ωστόσο, το σχόλιο που ακούστηκε ως συνέχεια αυτής της απάντησης ήταν κάτι του τύπου: «Μα καλά, είστε παντού ίδιοι; Το έχετε μετρήσει»; Μετάφραση: «μα καλά, η κοπέλα αυτή δεν σας κατάλαβε από το πέος; Δεν την έχει κάποιος μεγαλύτερη»;

Μήπως η στάση ελαφρότητας που έχουμε όλοι σε τέτοιες καταστάσεις απαντά στο γιατί η Σοφία Μπεκατώρου και η κάθε Σοφία χρειάζεται 20 χρόνια για να καταγγείλει την παρενόχληση που δέχτηκε; Αν ποτέ το κάνει. Γιατί ακόμα και εμείς οι γυναίκες  δεν υπερασπιζόμαστε τα θύματα και κάπως καταλήγουμε να κάνουμε και κομπλιμέντα στον θύτη; Ας είναι αυτό το παράδειγμα προς αποφυγήν. Το παράδειγμα που θα μας βάλει περισσότερο μυαλό ώστε να περνάμε από σίτα, 2 και 3 φορές τα αισχρά που ακούμε.

Η απάντηση του Παναγιώτη Βαρουξή

«Λίγο μετά τον χαμό που δημιουργήθηκε για τις δηλώσεις των διδύμων, ο Παναγιώτης Βαρουξής είπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μέσα από ένα Insta story. «Κακώς κάθομαι και μπαίνω στη διαδικασία να γράψω και να εξηγήσω, αλλά επειδή βλέπω ότι σε κάποιους δεν αρέσει και τόσο που είπαμε ότι υπάρχει περίπτωση να μπούμε Survivor, για να χαλάσουν την εικόνα μας, θυμήθηκαν να ξεθάψουν από την εκπομπή, που ήταν πριν από 1 εβδομάδα, ένα απόσπασμα και πάνε και γράφουν ότι είμαστε ΒΙΑΣΤΕΣ».

«Όταν σε μία σχέση μεταξύ 3 ανθρώπων (εγώ, ο αδερφός μου και μία κοπέλα), η οποία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να κάνει κάτι και με τους 2, και όπως ανέφερα και στην εκπομπή, δεν μάς είπε κάτι αλλά θεωρώ ότι μάς κατάλαβε και ήταν κάτι σε εισαγωγικά το ήθελε, αυτό θεωρείται βιασμός; Μην προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι».

Δεν θα μείνω στην αναφορά του Survivor, γιατί δεν μπορώ να εντοπίσω καμία σύνδεση με το θέμα. Θα αναφερθώ όμως στο κομμάτι όπου μάς λέει ότι η κοπέλα είχε εκφράσει την επιθυμία να κάνει κάτι και με τους δύο. Μεταξύ θεωρίας και πράξης, υπάρχει τεράστιο χάσμα. Μπορεί δηλαδή να έχω μία φαντασίωση, αλλά να μένει για πάντα στο κεφάλι μου και να μην υλοποιείται. Έστω όμως ότι θέλω να περάσω στην πράξη. Για να γίνει, πρέπει να συναινέσω και να μην μου γίνει σαν έκπληξη. Τύπου «α τελικά, έχω πάει και με τους δύο. Τι καλά!». Τέλος, υπάρχει και πάλι μεγάλο χάσμα μεταξύ του «νομίζω ότι το είχε καταλάβει» και του «ήξερε με ποιον συνευρίσκεται κάθε φορά». Δεν χρειαζόμαστε ξύγκι, έχουμε ολάκερη τη μύγα.