OPINIONS

Survivor: Συμπαθείς δεν συμπαθείς τον James, αυτός είναι ο πραγματικός νικητής

Instagram.com/survivorgr

Πριν ακόμα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει οικειοθελώς από το Survivor, στο Συμβούλιο του Νησιού του επεισοδίου της Τρίτης 11 Μαΐου, τα νέα είχαν κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με τα spoiler που επιβεβαίωνε μάλιστα και η οικογένειά του, ο James Καφετζής θα έφευγε το ίδιο βράδυ από το Survivor.

«Μετά την ανακοίνωση πως το παιχνίδι θα συνεχίσει για έναν επιπλέον μήνα, ο James Καφετζής αποφάσισε να αποχωρήσει οικειοθελώς. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για εσένα αδερφέ, τα λέμε σύντομα», είχε γράψει στο Instagram ο αδερφός του παίκτη του Survivor. Η απόφαση της παραγωγής το παιχνίδι να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σίγουρα έφερε τους παίκτες του αντιμέτωπους με ένα τεράστιο δίλημμα. Σε αυτό το δίλημμα έδωσε τη δική του απάντηση σοκάροντας τους υποστηρικτές του o James.

Ο «πρίγκιπας» κατά τους fans του ή «ψευτοπρίγκιπας» κατά τους haters μίλησε στο Συμβούλιο του Νησιού, χαιρέτισε βασιλικά και εξήλθε από το Survivor, επικαλούμενος λόγους υγείας. Πριν φύγει ο James Καφετζής δήλωσε νικητής και η αλήθεια είναι πως στα μάτια του κόσμου, είτε τον συμπαθούσε είτε όχι, νίκησε.

«Βρίσκομαι εδώ 5 μήνες και με τον φίλο μου τον Νίκο έχουμε περάσει τρελή πείνα, καταιγίδες, χαρές και λύπες. Έχω εξαντληθεί σωματικά κι δισκοκήλη μου στην μέση δεν μου επιτρέπει να κάνω αυτό που έκανα πάντα. Επίσης νομίζω ότι αρχίζω και χάνω το μυαλό μου με το Survivor, ξεχνώ αναμνήσεις από την έξω ζωή. Ο δρόμος είναι μακρύς και θέλω να αποχωρήσω σήμερα εγώ. Ξέρω ότι ο κόσμος με έχει στηρίξει αλλά για εμένα είναι το τέλος. Το μεγαλύτερο έπαθλο το κέρδισα κι είναι ο Νίκος», είπε μεταξύ άλλων προτού αποχωρήσει ο James Καφετζής.

Σε μία τηλεοπτική χρονιά που λυσσάξαμε να ακούμε για παντελόνια και αντρίκιες συμπεριφορές, ένας 24χρονος από τη Ρόδο, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου να σπάσει μια σειρά από στερεότυπα. Παραδεχόμενος ότι σκεφτόταν μόνο για το Survivor εδώ και πολύ καιρό, ο James επιβεβαίωσε αυτό που οι άλλοι του καταλόγιζαν ως το μεγάλο του ελάττωμα, το ότι ήταν ένας παίκτης με στρατηγική. Όταν είδε ότι η στρατηγική του δεν ήταν αρκετή για να τον κάνει να αισθάνεται καλά, στη μεγαλύτερη ανατροπή του φετινού Survivor, αποφάσισε να παραδεχτεί την αδυναμία του και να αποχωρήσει. Γιατί η αδυναμία, η ευθραυστότητα, η ανησυχία που μπορεί κανείς να νιώσει για τον εαυτό του, είναι εξίσου αληθινή με την πείνα του. Όπως αληθινά ήταν και τα boys do cry, δάκρυά του.

Ο James Καφετζής πριν φύγει από το Survivor έκλαψε μιλώντας για τα πιο θετικά του συναισθήματα. Το έκανε μιλώντας για τον φίλο του, τον Νίκο. Εκείνον που οι συμπαίκτες του, τον κατηγορούσαν ότι τον χειραγωγούσε. Μια ακόμα τηλεοπτική φιλία που γεννήθηκε σε ένα reality θα μου πεις, πόσες έχουμε δει μπροστά στα μάτια μας. Κι ας μην κρατήσουν για πάντα, είναι ωραίο που υπήρξαν μέσα σε ένα πρόγραμμα που επένδυσε περισσότερο στην τοξικότητα και τις εντάσεις παρά στα θετικά στοιχεία των χαρακτήρων που αποτέλεσαν το ανθρώπινο δυναμικό του.

Ο James ήταν βεβαίως μέρος όλης αυτής της τοξικότητας, δεν ήταν κάποια «όαση» καλοσύνης στη ζούγκλα του Survivor. Η στρατηγική του ήταν εκεί και συχνά σήμαινε τη στοχοποίηση παικτών, όσο η πλειοψηφία της ομάδας του ήταν με το δικό του μέρος. Οι πλειοψηφίες είναι που καθορίζουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών ακόμα κι αν δεν δίνονται ανοιχτά οι εντολές για το ποιος θα ψηφιστεί. Από τη στιγμή που έχασε την επιρροή του σε μια πλειοψηφία, ο James Καφετζής βρέθηκε στο στόχαστρο των άλλων παικτών του Survivor. Ο James που πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ότι είναι ο «πιο μισητός» παίκτης εκεί έξω, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή.

Μέχρι τότε πρωταγωνιστούσε σε κάθε Συμβούλιο του Νησιού και ξαφνικά πέρασε από το προσκήνιο στις πίσω γραμμές του Survivor φροντίζοντας να μην εκφέρει δημόσια εξίσου έντονες απόψεις με το πρόσφατο παρελθόν του. Είχε πάρει το «μήνυμα» και ως ο παίκτης που θεωρούσε ό,τι πολυτιμότερο είχε το μυαλό του, το έβαλε να δουλέψει και άλλαξε τις εντυπώσεις του κόσμου για εκείνον. Από πιο μισητός παίκτης του Survivor κατάφερε μέχρι την αποχώρησή του να φαίνεται τουλάχιστον συμπαθής στα μάτια των περισσότερων. Γι’ αυτό, σε συνδυασμό με τις καλές επιδόσεις του στα αγωνίσματα στο σύνολο του Survivor, θεωρήθηκε ένα από τα φαβορί.

Τι κάνουν τα φαβορί; Συνήθως λυγίζουν αλλά δεν σπάνε. Μπροστά στο τελικό έπαθλο, νιώθοντας την υποστήριξη του κόσμου να τους κρατά μέσα στις ψηφοφορίες, σφίγγουν τα δόντια και προχωρούν. Ο James του Survivor δεν το έκανε. Έσπασε μαζί με το στερεότυπο που θέλει τους παίτκες των reality να κάνουν κάθε κίνησή τους υπολογισμένα με γνώμονα την τελική δόξα και το τελικό χρηματικό έπαθλο. Γι’ αυτό το σπάσιμο του έκανε κρότο. Αρκετοί fan του Survivor στο Twitter, δήλωσαν ότι για εκείνους ο τελικός διεξήχθη την Τρίτη 11 Μαΐου. Κι όπως είπε και ο ίδιος ο James, έχρισαν εκείνον νικητή.

Μπροστά στις τρομακτικές συνθήκες στις οποίες έχουν ζήσει οι παίκτες του Survivor ένας μήνας μπορεί να φαίνεται τρομερά μεγάλος για να τον αντέξουν. Και μπροστά στα χρηματικά έπαθλα πάντα θα φαντάζει πιο σπουδαίο βραβείο μια φιλία, μια ανθρώπινη σχέση που γεννήθηκε και άνθισε υπό συνεχή παρακολούθηση. Κι ο James Καφετζής την κέρδισε. Και μαζί κέρδισε και αρκετό κόσμο που τον έβλεπε ως τότε με απεριόριστη καχυποψία. Αν κάποιος «γύρισε τη μπιφτέκα» χθες, αυτός ήταν εμείς.