OPINIONS

Survivor: Για την τηλεθέαση, ρε γαμ@#το

SKAI TV

Κοίτα τι πήγα και θυμήθηκα. Πώς μου ήρθε στο μυαλό ο Ζακ Στεφάνου, ούτε και ξέρω να σου πω. Τραγουδιστής ο Ζακ με μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι με τίτλο «Φτάσε στον πάτο». Να σου το σιγοτραγουδήσω και λιγάκι να πιάσεις κλίμα. «Φτάσε στον πάτο, εκεί που δεν υπάρχει πιο κάτω. Και βρες την ευτυχία κρυμμένη, κομμένη και ραμμένη για σένα». Επίκαιρο όσο ποτέ το ρεφρέν. Βγαλμένο από τη ζωή και το Survivor.

Survivor, το παιχνίδι των ανατροπών. Αυτό μας είπαν και κάπου εκεί στη μεταφορά και στη μετάφραση χάσαμε στα μισά. Ξεχάσαμε τους τσαμπουκάδες, τα παντελονάτα αποφθέγματα, το πιάσιμο στα χέρια, το ξεκατίνιασμα και την επιτηδευμένη πρόκληση

To Survivor είναι ένα άκρως αγωνιστικό παιχνίδι επιβίωσης. Κοίτα όμως που στη δική μας, την ελληνική εκδοχή, αυτά που έχουν αξία και προβάλλονται είναι άλλα. 

Δεν λέω το κομμάτι reality είναι αναπόσπαστο, αλλά αν βλέπουμε μονάχα αυτό κάποιο λάθος έχει γίνει. Το φετινό Survivor έχει ίντριγκα, πολύ βαρβάτους άντρες που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, ξεκατίνιασμα για υποτιθέμενους έρωτες, ενώ στην Ελλάδα ράβονται νυφικά και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, λίγο τρέξιμο και λίγο σύρσιμο στις λάσπες.

Χάθηκε το νόημα του παιχνιδιού, όμως τα νούμερα τηλεθέασης μαρτυρούν πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Με τις ευλογίες του Ατζούν έχει δοθεί απόλυτη έμφαση στο κακό reality

Ο ίδιος άλλωστε άνοιξε τους δρόμους να περάσει, απευθυνόμενος στη Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου. Την ενημέρωσε πως ξέρει το αγόρι της γιατί στον πρώτο κύκλο του ελληνικού Survivor είχε στείλει την τότε σχέση του και εύχεται να μην στείλει καμία άλλη, γιατί η Ναυσικά είναι καλή περίπτωση. Μα τι έχουν ακούσει φέτος τα ελαφίσια αυτιά μας. 

Και να ‘ταν μόνο αυτό; Θα λέγαμε μεμονωμένο περιστατικό αγένειας και θα πηγαίναμε με βαριά καρδιά παρακάτω. Έλα όμως που κάθε επεισόδιο κρύβει και μια δυσάρεστη έκπληξη. 

Μην ξαναπιάσεις το σπίτι μου στο στόμα σου. Μην ξαναμιλήσεις για την κόρη μου. Δεν σε βλέπω, είσαι γελοίος, είσαι επικίνδυνος, δεν υπάρχεις για μένα, τέλειωσες.

Κάποιες από τις εξαιρετικά κομψές φράσεις που καθημερινά ακούμε σε μορφή απόλυτης έκρηξης. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες πιάνονται στα χέρια προς τέρψη του τηλεοπτικού κοινού του Survivor. 

Στο μοντάζ, φυσικά, και δεν κόβονται οι σκηνές. Έρχεται μετά ο Γιώργος Λιανός να καταδικάσει τις συμπεριφορές, να τις χαρακτηρίσει απαράδεκτες και αταίριαστες με το τηλεοπτικό προϊόν και να δώσει ποινή στους εμπλεκόμενους

Πλακωθήκατε στο ξύλο; Στο επόμενο αγώνισμα επάθλου που θα κερδίσει η ομάδα σας δεν θα φάτε παγωτό. Αυτή είναι τιμωρία. Την βλέπει ο άλλος, σου λέει δεν πρόκειται να κάνω ξανά μανούρα θα είμαι τύπος και υπογραμμός για να απολαύσω ρυζογκοφρέτα

Και μην ξεχνάμε και την ατάκα του Βαλάντη προς την Ευρυδίκη Παπαδοπούλου, η οποία είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού. «Δεν έγινες καλύτερος άνθρωπος τελικά. Όλα τα περνάμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Εσύ δεν έγινε καλύτερος άνθρωπος».

Survivor, το παιχνίδι των ανατροπών και των τρόπων που χάθηκαν στον βωμό της τηλεθέασης.