OPINIONS

Σπύρος Μπιμπίλας: Η ανάρτησή του με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, οι αντιδράσεις και ο «εμφύλιος»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Διανύουμε καιρούς περίεργους. Καιρούς στους οποίους θέλουμε να αναρωτηθούμε δυνατά «Μα τι έχουν πάθει όλοι και τους έρχεται να πουν τέτοιες κοτσάνες» ή «Μα καλά δεν μάθαμε τίποτα από το κίνημα #MeToo;», κι από την άλλη, σαν την Κάτια Δανδουλάκη, θέλουμε να πούμε ότι ο καθένας δικαιούται να έχει τη γνώμη του, απλά η δική μας είναι εντελώς αντίθετη από αυτήν. Σε αυτούς τους περίεργους καιρούς για το καλλιτεχνικό στερέωμα, ο Σπύρος Μπιμπίλας έχει παίξει έναν ενεργό, θετικό ρόλο. Μέχρι που έκανε μία ανάρτηση που εξόργισε τους fans του στο Instagram.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανάρτησε φωτογραφίες από τη guest συμμετοχή του στη σειρά «Συμπέθεροι από τα Τίρανα». Για πρώτη από τις φωτογραφίες του album του, διάλεξε μία με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Η τελευταία έχει πέσει σε λαϊκή δυσμένεια μετά τις δηλώσεις της για τον «σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη που αγαπάει τους ηθοποιούς του», προσωρινά κρατούμενο για υποθέσεις βιασμού και απόπειρων βιασμού, Πέτρο Φιλιππίδη, για να σου δώσω την ουσία των λόγων της σε λίγες λέξεις.

Η επιλογή του Σπύρου Μπιμπίλα να μιλήσει για τη φίλη του, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ξένισε πολλούς. «Με την αγαπημένη μου σπουδαία ηθοποιό Ελισάβετ Κωσταντινίδου που τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει την αλληλοεκτίμηση και την φιλία μας τόσων χρόνων», ανέφερε μεταξύ άλλων στη λεζάντα της κοινής τους φωτογραφίας ο Σπύρος Μπιμπίλας. Κι αυτό ήταν αρκετό ώστε οι ακόλουθοί του να πάρουν θέση.

«Μα πώς γίνεται να υποστηρίζει κάποιος τα θύματα και να αποδέχεται τέτοιο ξέπλυμα και υποστήριξη στους θύτες όπως της συγκεκριμένης; Είτε με τα θύματα είτε με τους θύτες. Δεν έχει μέση οδό», σημείωσε ένας από τους ακόλουθούς του. «Τώρα γιατί μου τα κάνετε αυτά;», αναρωτήθηκε κάποιος άλλος. «Κύριε Μπιμπίλα, κρίμα. Για ΚΑΝΕΝΑ λόγο δεν πρέπει η κοινωνία να στηρίζει άτομα όπως την Κωνσταντινίδου», ανέφερε κάποιος ακόμα και τα αρνητικά σχόλια συνεχίστηκαν στο ίδιο ύφος.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας επανήλθε σε σχόλια του για όσα γράφονταν. «Να κάνουμε εμφύλιο λοιπόν έτσι λέτε θα λυθεί το θέμα!!!! Διαφωνώ πλήρως», έγραψε αρχικά, ενώ στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Τι σχέση έχουν αυτά με το ότι με την Βέρα είμαστε από την Σχολή μαζί; Δεν θα υπάρξει ποτέ συμφιλίωση;». Ίσως και να μην υπάρξει τελικά, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Σπύρος Μπιμπίλας Instagram.com/spyrosmpimpilas

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, έγινε για πολλούς άνθρωπος – σύμβολο στην αρχή του ελληνικού #MeToo. Έγινε ο άνθρωπος που στοχοποιήθηκε στο απολογητικό υπόμνημα του Δημήτρη Λιγνάδη, που μας έκανε να δηλώσουμε όλοι «Μέτριοι ηθοποιοί», εκείνος που δεν αρνήθηκε ποτέ στους δημοσιογράφους να τους ενημερώσει για τις καταγγελίες, κι εκείνος που ως πρόεδρος του ΣΕΗ δεν έπαψε να ασχολείται και με κάθε άλλο θέμα απασχολούσε τον κλάδο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας έγινε ένα πρόσωπο που πολλοί θυμήθηκαν τώρα, με επαγγελματικές προτάσεις, με εκθειαστικές αναφορές, γιατί τώρα, λόγω της χωρίς περιστροφές δίπλα στα θύματα στάσης του, πήρε θέση στο ελληνικό #MeToo. Ήταν ο ίδιος που κλήθηκε να καταθέσει υπέρ εμπλεκομένου στις υποθέσεις κακοποίησης και όπως πολλές φορές έχει πει, «έπραξε κατά συνείδηση» και υπερασπίστηκε την αλήθεια.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, προσπαθεί να είναι συμφιλιωτικός, αλλά αυτό που αποδεικνύουν τα δημόσια σχόλια είναι ότι ίσως είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για «συμφιλιώσεις». Η δικαιοσύνη βρίσκεται στην αρχή του έργου της και το τελευταίο διάστημα οι φωνές ανθρώπων που με ένα «ναι μεν, αλλά» μιλούν για την θετική όψη ανθρώπων που έζησαν οι οποίοι έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενη για κακουργήματα, πληθαίνουν. Δεν αναφέρομαι φυσικά στον Σπύρο Μπιμπίλα. Για εκείνον είμαι με κάποιον τρόπο σίγουρη ότι θα συνεχίσει είτε τον «θυμόμαστε ξαφνικά» είτε τον «ξεχάσουμε πάλι» να κάνει το έργο του υπηρετώντας τη συνείδησή του. Για το κλίμα μιλάω, που έχει πάψει να ανέχεται. Έχει πάψει να κατανοεί, έχει πάρει θέση και δεν θα την αφήσει μέχρι τέλους.

Ίσως αυτό εμπεριέχει μια κάποιου είδους σκληρότητα, που καμιά φορά εκφράζεται και απέναντι στους «από δω» όχι μόνο στους «από κει». Αλλά είναι ένα γνώρισμα της εποχής που διανύουμε. Μίας εποχής που έπαψε να έχει περιθώρια ανοχής σε κακοποιητικές συμπεριφορές, που έβαλε την αμφισβήτηση στην άκρη, που πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ των θυμάτων γιατί κάποτε έπρεπε να συμβεί κι αυτό. Έχουμε χορτάσει το στρογγύλεμα των γωνιών, το κουκούλωμα της πατριαρχίας, το «ε και σιγά μωρέ τι έγινε;». Έγινε. Και η κοινωνία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της ιστορίας μας κι όπως εκφράζεται μέσω των social media, δείχνει να λειτουργεί έτσι σε μεγάλο βαθμό.

Θέλω να σου θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε ήδη χαρακτηρίσει σε δημόσια τοποθέτησή του το σχόλιο της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου «άστοχο», ενώ δεν είχε κρύψει τη μεταξύ τους καλή σχέση. «Αναγκάστηκα να τη δω τη συνέντευξη γιατί με πήραν πολλοί άνθρωποι τηλέφωνο, δεν το ήξερα. Διαχειριζόμαστε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και πολλοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν αστοχίες σ’ αυτά που λένε» είπε στην εκπομπή Καλύτερα δε Γίνεται.

«Επειδή δεν θέλω μεταξύ μας οι ηθοποιοί να φαγωθούμε εξαιτίας αυτού του πράγματος, θέλω να εφιστήσω την προσοχή σε όσους μιλάνε, να σκέφτονται καλά πριν μιλήσουν, γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα μερικές φορές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Μπορεί και εγώ να έχω εκτεθεί γι’ αυτά που έχω πει γιατί κάποιοι κατηγορούμενοι ήταν πολύ φίλοι μου, άρα βρίσκομαι σε δύσκολο και λεπτό σημείο και πρέπει να σκέφτομαι καλά τι λέω πριν το πω», πρόσθεσε.

«Επειδή μιλάτε για την Ελισάβετ, πιστεύω ήταν άστοχο το σχόλιό της. Ο τρόπος που το είπε δεν ξέρω αν αντικατοπτρίζει κανονικά τη σκέψη της ή αν έχει μπερδευτεί και η ίδια στον τρόπο που μίλησε και πώς τοποθετήθηκε. Έτσι νομίζω απ’ όσο ξέρω την Ελισάβετ από πολύ νέα. Φαντάζομαι ότι αν είχε συμβεί στην κόρη της δεν θα μιλούσε με τον ίδιο τρόπο», κατέληξε σχολιάζοντας το θέμα ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Κι έπειτα πέρασε στο καινούργιο, επίσης ξεκάθαρο μέσα του κεφάλαιο, αυτό της συνεργασίας του μαζί της και της συμπάθειας. Όποιο σχόλιο κι αν γίνει γι’ αυτό, ένα είναι σίγουρο. Ο Σπύρος Μπιμπίλας θα συνεχίσει το έργο του κατά τη συνείδησή του, αυτή που του επιβάλει την χωρίς τέλος προσφορά. Κι ίσως κάποτε έρθει η στιγμή της συμφιλίωσης, ίσως και ποτέ. Είμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής κι αυτή μπορεί να μοιάσει σε πολλά με την παλιά, μπορεί και σε τίποτα. Ευελπιστούμε το δεύτερο.