OPINIONS

Quiet Luxury: Η «διακριτική» πολυτέλεια είναι η νέα τάση στα ρούχα και δεν ξέρω πώς νιώθω γι’ αυτό

Peter Do Spring 2023 Launchmetrics Spotlight

Καμιά φορά, νομίζω ότι προκύπτουν κάποιες τάσεις που τεστάρουν τα όρια της καταναλωτικής μανίας μας, αλλά και πόσο σχετικοί θέλουν κάποιοι να νιώθουν, σε ό,τι αφορά τη μόδα. Από το να ξέρουν τι είναι “hot” κάθε σεζόν, μέχρι και το πώς υιοθετούν κάποια trends, τα οποία, αν και προϋπήρχαν, επανέρχονται υπό μια έννοια, αλλά με διαφορετική ονομασία. Το έχουμε δει να συμβαίνει και αλλού αυτό (στην ομορφιά, έχει γίνει πια κανόνας αυτό), και τώρα, η μόδα με το “quiet luxury” μάς επιβεβαιώνει ότι παρά την έλλειψη δημιουργικότητας, με έξυπνο marketing μπορεί τελικά κάτι να πουλήσει.

Στα «σαλόνια» της μόδας, λοιπόν, όλοι μιλάνε για το quiet luxury ή ελληνιστί, τη διακριτική πολυτέλεια. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω πολλά για το τι είναι, μιας και το όνομα τα λέει λίγο-πολύ όλα. Παρ’ όλα αυτά, θα σου εξηγήσω καλύτερα τι σημαίνει αυτή η τάση για τη μόδα, αλλά και μένα.

Τι είναι το quiet luxury και πόσο «καινούργια» τάση είναι;

«Διακριτική πολυτέλεια». Ένας όρος που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται αρκετά στη σύγχρονη κοινωνία, όχι μόνο από τους λάτρεις της μόδας, αλλά απ’ όλους τους ευκατάστατους ανθρώπους που ενδίδουν σε αυτή τη φιλοσοφία. Η τάση αυτή, λοιπόν, εφαρμόζει και στην αγορά αυτοκινήτων, στα προϊόντα μακιγιάζ που αγοράζουν, στα έπιπλα του σπιτιού τους κ.ο.κ. Δεν αφορά μόνο τη μόδα και τον τρόπο που επιλέγουν πολλοί να ντύνονται, αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Όπως και στους υπόλοιπους τομείς, έτσι και στο κομμάτι της μόδας, το quiet luxury έχει την ίδια φιλοσοφία. Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν exclusive designer κομμάτια για την γκαρνταρόμπα τους, είτε από πιο γνωστούς οίκους, είτε από labels που το ευρύτερο κοινό δεν γνωρίζει. Στο κομμάτι της μόδας, λοιπόν, η «διακριτική πολυτέλεια» μεταφράζεται μέσα από ακριβά ρούχα σχεδιαστών που δεν έχουν πολλά-πολλά.

Δεν έχουν λογότυπα -άρα δεν είναι ευδιάκριτες οι μάρκες ρούχων που φοράνε-, έχουν απλό σχέδιο, άρα είναι πιο διαχρονικό, και δεν βασίζονται στις τάσεις της μόδας. Με απλά λόγια, το quiet luxury είναι ακριβά ρούχα σε μίνιμαλ και κλασικό ύφος. Ή αλλιώς, είναι κάτι σαν το normcore style, αλλά με designer ρούχα. Σκέψου brands όπως το The Row, το Jill Sander, το Khaite ή και το Bottega Veneta (από τις τελευταίες σεζόν και μετά).

Jil Sander Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Jil Sander Spring 2023

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ερμηνεύσει κανείς το quiet luxury, κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτό που ανέδειξε την τάση αυτή, είναι περισσότερο το attitude, παρά τα ρούχα. Στα μάτια μου, λοιπόν, αυτό που ξεχωρίζει τη διακριτική πολυτέλεια από το normcore ή το μίνιμαλ style (τα οποία στο στιλιστικό κομμάτι μοιάζουν πάρα πολύ), είναι δυο πράγματα: η επιλογή των designers, αλλά και η υπεροχή. Και εξηγώ:

Για να «υπηρετήσει» κανείς το quiet luxury, αρχικά, χρειάζεται να φοράει designer ρούχα. Αυτά τα ρούχα δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα γνωστών οίκων μόδας, αλλά στο σινάφι των πλουσίων υπάρχουν κάποια exclusive labels τα οποία γνωρίζουν μόνο εκείνοι. Είναι σαν τα νησιά που κάνουν διακοπές οι διάσημοι και που δεν ξέρει κανείς τα ονόματά τους γιατί θέλουν να κρατήσουν την αποκλειστικότητα τους, ώστε να μην τα μάθει ο πολύς κόσμος. Αυτό ισχύει, λοιπόν, και γι’ αυτή την τάση.

Με απλά λόγια, το quiet luxury, είναι μια μικρογραφία της κοινωνικής ιεραρχίας και κατηγοριοποίησης: τα κουτάκια στα οποία μας βάζει η κοινωνία, σύμφωνα με το οικονομικό status του καθενός.

Αν έχεις πολλά λεφτά, τότε μπορείς να μπεις στο κλαμπ και να μάθεις το όνομα του exclusive Ιταλικού brand που φτιάχνει basic ρούχα, αλλά από υψηλής ποιότητας υλικά στα οποία λίγοι έχουν πρόσβαση. Φυσικά, αυτό το style το οποίο θεωρείται τάση τώρα, υπήρχε από πάντα στη σύγχρονη κοινωνία. Το γεγονός ότι οι ευκατάστατοι άνθρωποι έχουν άλλα πλεονεκτήματα από τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις, από την υγεία μέχρι και τη μόδα, είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

 

 

The Row Spring 2020 / Launchmetrics Spotlight
The Row Spring 2020

Με σειρές όμως, όπως το Succession, και πολλούς μεγάλους οίκους να βασίζουν τις συλλογές τους σε αυτό το είδος μόδας, το quiet luxury είναι ένας όρος που παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται γνωστή και σε όλους εμάς τους «μικροαστούς». Υπάρχει σνομπισμός σε αυτή την τάση, υπάρχει ξεκάθαρη υπεροχή και ενώ μπορεί πολλοί από εμάς να θέλουμε να γευτούμε τους καρπούς αυτής της πολυτέλειας, η μόδα δεν είναι μόνο αυτό.

Khaite Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Khaite Spring 2023

Η μόδα είναι για τους ανθρώπους. Είναι ανιδιοτελής αυτοέκφραση, αισθητική, αναφορές. Θέλει να έχεις «μάτι» και να μπορείς να τα εκφράσεις όλα αυτά, ακόμα και μέσα από ρούχα των 30€ ή 60€.

Παρ’ όλα αυτά όμως, θεωρώ ότι όλες οι τάσεις έχουν και τα καλά τους και, αν έχεις ανοιχτό μυαλό, μπορούν να σου μάθουν κάτι. Αυτό που πιστεύω ότι αξίζει να κρατήσεις από την τάση του quiet luxury, είναι να επενδύεις σε μερικά basic κομμάτια που έχουν διαχρονικό σχέδιο και μπορείς να φοράς μια ζωή.

Peter Do Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Peter Do Spring 2023

Αν από την άλλη, έχεις το budget ή έχεις τη δυνατότητα να βάλεις κάτι στην «άκρη» για να αγοράσεις ένα-δυο πολυτελή items γιατί θέλεις να έχεις μερικά «καλά» κομμάτια στη συλλογή σου, υπάρχουν μερικά τα οποία αξίζουν την επένδυση και είναι τα παρακάτω.

  • Ένα καλό ρολόι
  • Ένα κλασικό παλτό
  • Μια διαχρονική shoulder bag
  • Ένα versatile ζευγάρι παπούτσια
  • Ένα ρούχο για τη δουλειά (που μπορεί να φορεθεί με διάφορους τρόπους)