OPINIONS

Πρωινός χαμός: Ο Λιάγκας, η Καινούργιου, τα αχρείαστα «γαλλικά» και τα σπασμένα μας νεύρα

Alpha

«Ο κόσμος έχει τρελαθεί», είναι μία ατάκα που ακούς μονίμως γύρω σου τον τελευταίο καιρό. Κι αν παρακολουθείς αποσπασματικά τηλεόραση τις τελευταίες μέρες, το ίδιο θα πεις διαβάζοντας παρακάτω. Τι έχει συμβεί ανάμεσα στους παρουσιαστές των πρωινών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης; Κι από πότε οι εκπομπές lifestyle πήραν την πρωτοκαθεδρία των αποκαλύψεων έναντι των ενημερωτικών εκπομπών για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα; Και τελικά γιατί ο Γιώργος Λιάγκας μιλά για μ@@@κίες κι η Κατερίνα Καινούργιου του δίνει μία «πληρωμένη» απάντηση;

Όλα ξεκίνησαν από μία ακόμα υπόθεση που ήρθε να συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον 53χρονο στον Κολωνό. Το θέμα έχει γίνει η νούμερο ένα είδηση στη χώρα και αυτό αφορά και τις πρωινές (κάποτε ψυχαγωγικές σήμερα όχι και τόσο) εκπομπές. Εκπομπές όπως αυτή που παρουσιάζει ο Γιώργος Λιάγκας στον ΑΝΤ1 και η Κατερίνα Καινούργιου στον Alpha.

Τα «πρωινάδικα» όπως τα αποκαλούσαμε κάποτε, έχουν γεμίσει ενημέρωση. Η αρχή είχε γίνει μάλλον με τον κορονοϊό, όταν τα πάντα ήταν κλειστά, το lifestyle είχε μπει κι αυτό σε καραντίνα και τα μόδα πράγματα που μας αφορούσαν ήταν οι ειδήσεις για την πανδημία σε μία εποχή πρωτόγνωρης αβεβαιότητας. Συνεχίστηκε με το #MeToo και το περάσμά του από τον καλλιτεχνικό χώρο, που όσο να πεις κάπως αφορούσε και το lifestyle. Κι έπειτα υπήρξε ένας κάποιου είδους εθισμός. Εθισμός του κοινού, εθισμός των εκπομπών δεν ξέρω. Πάντως η ενημέρωση έγινε αναπόσπαστο κομμάτι τους. Κι όσο πιο άγρια η υπόθεση τόσο καλύτερα. Έτσι μοιάζει τουλάχιστον.

Η υπόθεση του βιασμού και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης στον Κολωνό είναι τώρα το θέμα που απασχολεί σχεδόν κάθε εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Η Κατερίνα Καινούργιου ήταν εκείνη που στην εκπομπή της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου είχε εκφράσει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το θέμα, μετά τις αποκαλύψεις του Δήμου Βερύκιου για την υπόθεση, στην εκπομπή της, Super Κατερίνα. «Το πρωί είχαμε διαφωνία με τους συνεργάτες μου εδώ, τους λέω: Παιδιά, εγώ δεν μπορώ να το διαχειριστώ αυτό το θέμα. Μου λένε αν δεν το διαχειριστείς είναι σαν να είσαι εκτός κοινωνίας, κοίτα τι γίνεται», είχε πει η Κατερίνα Καινούργιου.

«Φοβάμαι ότι αυτό για κάποιους και για κάποιες που υποτίθεται ότι ξέρουν… δεν φωτογραφίζω κανέναν παιδιά, για τα νούμερα τηλεθέασης θα γίνει βορά όλο αυτό και θα ξεχειλώσει. Γιατί όλο αυτό είναι αρρώστια», πρόσθεσε φανερά φορτισμένη η Κατερίνα Καινούργιου. Τα νούμερα τηλεθέασης, αυτό το βάσανο, που υπαγορεύει πόσο και για πόσο θα ασχολείται η τηλεόραση με το οτιδήποτε.

Ο Γιώργος Λιάγκας την επόμενη μέρα στην εκπομπή του ξέσπασε για τους συναδέλφους του που βιάζονται να κλείσουν το θέμα της 12χρονης στον Κολωνό για να προχωρήσουν στον σχολιασμό άλλων θεμάτων. Για τον Γιώργο Λιάγκα αυτό το θέμα είναι αυτό που «καίει» την κοινωνία. Το κάνει, πράγματι. Όλοι θέλουν να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Κυρίως όλοι θέλουν να ζουν σε μία κοινωνία όπου δεν θα υπάρχουν συνθήκες για να βιαστεί ένα παιδί.

«Σαν κοινωνία πρέπει να χτυπήσει μία τεράστια καμπάνα πάνω από το κεφάλι μας. Πρέπει να το λέμε. Γιατί ακούω και συναδέλφους, να κλείσει το θέμα, να κλείσει το θέμα. Γιατί βιάζεστε κύριοι συνάδελφοι να κλείσει το θέμα; Για να παίξουμε GNTM και Survivor; Για να κοιμόμαστε όρθιοι με το lifestyle; Αυτό θέλουμε σαν κοινωνία; Για σοβαρευτείτε λίγο και ξυπνήστε», είπε ο Γιώργος Λιάγκας την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Το ξέσπασμά του on air έγινε ακόμα εντονότερο την επόμενη μέρα. Το πρωί της Παρασκεύης 14 Οκτωβρίου, σε συνέχεια θαρρείς των προηγουμένων (ή και όσων είπε η Κατερίνα Καινούργιου για εκείνους που «ξεχειλώνουν» το θέμα) ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε εναντίον όλων όσοι τον επικρίνουν για τη θεματολογία της εκπομπής Το Πρωινό.

«Δεν θα ζητήσω μετά από 30 χρόνια δημοσιογραφίας που έχω υπηρετήσει και το lifestyle και θα το ξανά υπηρετήσω αν χρειαστεί δεν είναι ντροπή- με αισθητική και άποψη ό,τι έχω κάνει στο lifestyle- δεν θα ζητήσω την άδεια από κανέναν να διαμορφώσουμε τη σκαλέτα της εκπομπής μου, της εκπομπής μας. Από κανέναν», είπε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Δεν έχω σχολιάσει ποτέ 30 χρόνια καμία εκπομπή. Είμαι μέχρι εδώ! Δεν θα πάρω άδεια από κανέναν σας κύριοι συνάδελφοι, υποτιμητικά και ειρωνικά το λέω, δεν σας θεωρώ, από κανέναν σας για να κάνουμε τη σκαλέτα αυτής εδώ της εκπομπής. Διότι οφείλουμε μετά από 30 χρόνια και στα 53 μας να μη μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά να προσφέρουμε κι εμείς ένα λιθαράκι όσο μπορούμε στην ενημέρωση τη σωστή και να αφυπνίσουμε και κάποιες συνειδήσεις», συνέχισε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Καλό το lifestyle, μας δίνει λεφτά, κι εμένα -η ψυχαγωγία δίνει λεφτά όχι η ενημέρωση, αυτή είναι μια αλήθεια, δεν είπα ότι δεν θέλω να το κάνω- όμως, μετά από 30 χρόνια δουλειάς αν μπορούμε κάτι να προσφέρουμε για να χτυπήσουμε μια καμπάνα στην κοινωνία, δεν θα πάρω άδεια από κανέναν για το πώς θα κάνω τη σκαλέτα αυτής εδώ της εκπομπής. Άντε πια! Σας ακούω τόσα χρόνια να λέτε μ@@@@@ες. Θα αρχίσω να μιλάω κι εγώ πια» κατέληξε θυμωμένος και ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές για την ένταση και τη φράση που χρησιμοποίησε.

Η σκυτάλη δόθηκε στην Κατερίνα Καινούργιου, που έδωσε την δική της απάντηση στη σκληρή κριτική του Γιώργου Λιάγκα περί συναδέλφων που δεν είναι συνάδελφοι.

«Τα αφήνω σε άλλους αυτά. Πηγαίνουμε πολύ καλά και χειριζόμαστε καλά και θέματα που δεν είναι στο δικό μου το πεδίο, αλλά εμένα πάντα μου αρέσει να στηρίζω την ομάδα μου, η οποία με βοήθησε αυτές τις μέρες να σταθούμε αξιοπρεπώς. Αν κάποιοι θεωρούν πως το να περνάς σε αυτές τις δύσκολες μέρες κατά 0,2% τον άλλον και 0,1% σε τηλεθέαση, και να πανηγυρίζεις εξαιτίας αυτών των τραγικών και θλιβερών γεγονότων… Αυτοί οι άνθρωποι λυπάμαι, αλλά δεν θέλω ούτε να τους ακούω, ούτε να τους βλέπω», είπε η Κατερίνα Καινούργιου. Κι εκεί μπήκε προς το παρόν η τελεία σε μία κόντρα που διανθίζεται με ολοένα και περισσότερα δημόσια ξεσπάσματα.

Μήπως όταν η επικαιρότητα είναι τόσο θλιβερή, τόσο ανατριχιαστική και τόσο ζοφερή, να αφήναμε τουλάχιστον τις αχρείαστες κόντρες στην άκρη; Να αφήναμε στην άκρη για λίγο τα ποσοστά τηλεθέασης και να κοιτάξουμε λίγο περισσότερο την έννοια ισορροπία; Ναι, χρειάζεται να ενημερωνόμαστε, αλλά όχι, δεν χρειάζεται να βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες και λεπτομέρειες νοσηρές.

Χρειαζόμαστε ενημέρωση ουσιαστική για υποθέσεις όπως αυτή της 12χρονης στον Κολωνό, όπως της παιδοκτονίας στην Πάτρα, όπως της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά. Η ψυχαγωγία όπως την γνωρίζαμε στην τηλεόραση μάς έχει εγκαταλείψει και μάλλον δεν θα γυρίσει πια κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά σήμερα βρίσκεται σε ένα άλλο άκρο, σαν να έχει φύγει από το ένα ακραίο σημείο σε ένα εκκρεμές και να έχει βρεθεί απέναντι. Κάποτε θα φτάσει στο σημείο ισορροπίας. Απλά ως τότε ενδέχεται να έχουν σπάσει εντελώς τα νεύρα των παρουσιαστών, αν κρίνω από τα παραπάνω. Ίσως και τα δικά μας.