OPINIONS

Πρωίαν σε είδον: Ο Φώτης Σεργουλόπουλος στην πιο ωραία στιγμή της καριέρας του

ΕΡΤ

Να κάνεις δυο βήματα πίσω και να δεις τη μεγάλη εικόνα. Να βάλεις κάτω όλες τις παραμέτρους πριν βγάλεις ένα συμπέρασμα. Η πρώτη αίσθηση δύσκολα κάνει λάθος. Είναι κάτι σαν την επίγευση ενός φανταστικού γλυκού στο μάτι. Έτρωγες πάντα κρουασάν σοκολάτα, αλλά συνταγή από συνταγή διαφέρει. Πώς να ξεχάσεις εκείνο με την αφράτη ζύμη και τη βουτυράτη γεύση που είχε τόσο όσο σοκολάτα για να γλυκαθείς, αλλά να μην λιγωθείς; Κάπως έτσι είναι και η τηλεόραση. Σαν ένα γλυκό σκέψου τη, που άλλοτε πετυχαίνει κι άλλοτε είναι αποτυχία σκέτη. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος έχει στα χέρια του τη σωστή συνταγή.

Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν και καμία σημασία δεν έχει αν για αλλού για αλλού ξεκίνησε η εκπομπή και σε άλλη ώρα έκατσε η μπίλια. Μια πρωινή εκπομπή που έγινε μεσημεριανή και τελικά πέτυχε τον στόχο της. Και ποιος είναι αυτός; Να έχει το τηλεοπτικό κοινό την επιλογή να δει και κάτι διαφορετικό ως προς τη θεματολογία, τον τρόπο αντιμετώπισης της επικαιρότητας και τον τρόπο διαχείρισης των προσώπων. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είπε το «ναι» σε μια τηλεοπτική επιστροφή στον ρόλο του παρουσιαστή στην, κατά τη γνώμη μου, πιο ώριμη στιγμή του.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος στα καλύτερά του

Πρόκειται για μια ωριμότητα που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ηλιακή ωριμότητά του. Ναι, δεν είναι ηλικιακά ο Φώτης Σεργουλόπουλος του Σαν στο σπίτι σας, ούτε ο Φώτης Σεργουλόπουλος του TV Τiglon, αλλά πολύ εύκολα θα μπορούσε να έχει παραμείνει στο σημείο εκκίνησής του και να λέμε όλοι σήμερα «τι την ήθελε την τηλεόραση;»

Η εκούσια στροφή στο μέσα του, σε συνδυασμό με το ταλέντο και το ήθος του, δημιουργούν έναν κράμα γνώσης και αισθητικής που έχει ανάγκη η τηλεόραση.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είναι ένας άνθρωπος γεμάτος. Χορτασμένος βρε παιδί μου. Πώς αλλιώς να το πούμε. Χορτασμένος από τη ζωή και τις επιλογές του κι αυτό αποτυπώνεται στον τρόπο που στέκεται μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Ο Φώτης ξέρει να δίνει χώρο, χωρίς την ψευδαίσθηση του φόβου του καπελώματος από ανθρώπους και καταστάσεις. Αυθεντικός και με πείσμα στην ουσία αφήνει την Τζένη Μελιτά να ξεδιπλώσει το ταμπεραμέντο της και τελικά να μην είναι κανένας very very χολοσκασμένος.

Χιούμορ, ενημέρωση, συνεντεύξεις, βουτιές στο πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ, ρεπορτάζ, μαγειρική (Γωγώ Δελογιάννη προσκυνήστε το είδωλο).

Μια εκπομπή με ταυτότητα. Μια εκπομπή που δεν πέφτει στη λούμπα της αυτοναφορικής τηλεόρασης και της μέχρι αηδίας ανάλυσης της δύσκολης επικαιρότητας.

Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν, η πιο ουσιαστική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης

Το Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν είναι μια εκπομπή που μπορείς να παρακολουθήσεις χωρίς να ψάχνεις το χειριστήριο της τηλεόρασης, είτε για να χαμηλώσεις τον ήχο, είτε για να αλλάξεις κανάλι.

Δύο ώρες μένεις και βλέπεις και τις διαφημίσεις στο ενδιάμεσο. Μια ξεκούραστη νότα στην τηλεόραση του σήμερα που επαναλαμβάνεται διαρκώς και έχει χάσει το ευφυές χιούμορ της, αυτό που βασίζεται στην έξυπνη ατάκα κι όχι στους εξυπνακισμούς που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.

Το Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν, είναι η πιο ξεκούραστη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης και σίγουρα μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις με τις εκπομπές που αξίζει να παρακολουθείς τη φετινή τηλεοπτική σεζόν. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την καταλληλότερη στιγμή.

Μια ψύχραιμη φωνή λογικής που σκαρφαλώνει στην κορυφή της καρδιάς μας αφήνοντας πίσω όσες αποχρώσεις του κίτρινου μπορεί να ξεχωρίσει το μάτι. Σκέψεις εκφρασμένες με τρόπο που έχουμε ανάγκη. Ένας άνθρωπος με παιδεία που έχει βαλθεί να πάμε όλοι μαζί ένα βήμα παραπέρα προς το φως.

Δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λένε κι άλλοι