OPINIONS

Πόσων χρόνων είναι η Έλενα Μπάση του The Bachelor; Πόσο είναι;

Θέλω η Έλενα Μπάση να μου αποκαλύψει την πραγματική της ηλικία. Θέλω ταυτότητα πώς το λένε; Να μου υπογράψει μία δήλωση του νόμου 105. Να μου φιλήσει σταυρό. Να ορκιστεί σε ιερά και όσια. Δεν περίμενα δίχως λόγο κι αφορμή τόσες μέρες να αποχωρήσει από το Bachelor. Απαιτώ να μάθω του πότε είναι γεννηθείσα. Πήγαινε στο σχολείο με ποδιά; Να μου δοθεί ένα στοιχείο να πιαστώ και να βγει το συμπέρασμα.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα κι αυτό. Ταλανίστηκε η ελληνική κοινωνία από την ημέρα που η Έλενα Μπάση δήλωσε συμμετοχή, την πήραν και στην κάρτα κάτω από την εικόνα αναγραφόταν εκείνο το στρογγυλό 38. Άκου τώρα 38. Είναι το Ελενάκι 38; Κι εγώ πόσο είμαι; Οι χειμώνες; Τα καλοκαίρια; Όλα μέσα; Υπολογισμένα;

Το Twitter από την πρώτη κιόλας στιγμή την ξέσκισε, πότε κάνοντας χιούμορ και πότε κάνοντας χυδαίες αναφορές. Πού αρχίζει και πού τελειώνει το πρόβλημα.

Και όλα αυτά για ένα νούμερο. Γιατί τί άλλο είναι μία χρονολογία. Ένα σημείο αναφοράς κι όχι αυτοαναφοράς. Ένας αριθμός που δεν σε κρίνει, δεν σε ορίζει και δεν σε καθορίζει. Ένας αριθμός που δεν έχει βάρος ουσιώδες για την ύπαρξή σου. Ένα περιτύλιγμα με ροπή προς το κλισέ.

 

 

 

Γιατί στην κοινωνία που ζούμε μία γυναίκα παύει να έχει αξία όταν πατήσει για τα καλά τα δεύτερα άντα. Κι όσο γράφει το κοντέρ οι επιλογές της όλο και συρρικνώνονται και η αυτοπεποίθησή της σε φλερτ με τα πατώματα.

Γερνάει δεν μεγαλώνει, δεν ωριμάζει. Και να σου οι ρυτίδες, και τα πόδια της χήνας και τα σπασίματα και τα θαμπώματα. Μάχη να αποκρύψουμε από τους άλλους πως μεγαλώνουμε.

Μην πας μακριά. Βασικότερη αιτία της γυναικείας ανασφάλειας με τον χρόνο που κυλά, οι κοινωνικές «νόρμες» που ορίζουν τυραννικά πλαφόν. Ο χρόνος μετράει εις βάρος μας κατατροπώνοντας κουράγια, αντοχές, προθέσεις και διαθέσεις.

Και καταλήγουμε να μην χαιρόμαστε τη ζωή μας υπό το καθεστώς ενός γενικεύμενου φόβου που θέλει τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας για απόσυρση.

Στην περίπτωση της Έλενας Μπάση τα πράγματα ήταν κομματάκι δυσκολότερα αφού στόχος ήταν να σαγηνεύσει τον Bachelor ο οποίος ήταν μικρότερός της. Η ίδια μάλιστα βγαίνοντας από το παιχνίδι μίλησε στο Happy Day για το φλέγον ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα η Σταματίνα Τσιμτσιλή είπε στην Έλενα Μπάση: «Είμαι και εγώ 38» συμπληρώνοντας «εγώ 38, εσύ 38, μήπως ήμασταν και συμμαθήτριες» με την πρωταγωνίστρια να αναφέρει: «Συμμαθήτρια ήμουν με τη Ναταλία Γερμανού».

Διώξε από πάνω σου τα βαρίδια μίας ημερομηνίας και ζήσε μία ζωή ελευθερίας μακριά από στερεότυπα και πρότυπα ντροπής που σε αναγκάζουν να κρύβεις χρόνια και να ‘χεις καραμέλα το «όσο φαίνομαι». Όσο νιώθεις. Αυτή είναι η απάντηση του ενός εκατομμυρίου.

 

 

 

Δεν έχουμε την κατάλληλη ηλικία μόνο για λίγα χρόνια της ζωής μας. Είμαστε πάντα στην ίδια ηλικία μέσα μας. Κι αυτό το μέσα δεν υπολογίζει μέρες, μήνες και χρόνια, παρά μόνο δύναμη και όρεξη για δημιουργία. Ανάγκη για ζωή. Γεμάτη, πλούσια.

Κι όπως σοφά θα πει ο Εμπειρίκος «υπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα απ’ αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους».