OPINIONS

Photoshop, καλέ μου φίλε εσύ

Με αφορμή το τελευταίο εξώφυλλο της Maria Carey δια χειρός Terry Richardson, ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το retouch που δέχονται και συνήθως απαιτούν οι σταρ.    

Όπως είναι φυσικό, πάντα θα υπάρχει κάποιος καλοθελητής να δώσει στο φως της δημοσιότητας τις πραγματικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, πριν η Mariah Carey γίνει η σεξοβόμβα που βλέπουμε εδώ.

Πολλοί φυσικά μπήκαν στη διαδικασία να κατακρίνουν τον Terry Richardson για την ενέργεια αυτή, αλλά εγώ δε θα το κάνω, και γιατί τον συμπαθώ, αλλά κυρίως επειδή δεν είναι ο μόνος που ρετουσάρει τα μοντέλα του. Χαμός είχε γίνει λίγο καιρό πριν και με την αντίστοιχη περίπτωση της Lena Dunham και το εξώφυλλο της Vogue και αυτή ήταν και Vogue, όχι κανα περιοδικάκι της σειράς!

Μαζεύουν σαγόνια, κοιλιές, σηκώνουν σακούλες, σβήνουν ρυτίδες, προσθέτουν στήθος, μικραίνουν μέση. Ναι ή μήπως όχι;

Σε ποια ηλικία και για ποιες γυναίκες είναι αυτό κοινά αποδεκτό. Σε περιπτώσεις όπως η δημιουργός της σειράς “Girls”, Lena Dunham, το photoshop ήταν μηδαμινό και σχεδόν καθόλου δεν την άλλαξε. Όπως είπε και η ίδια “Με σεβάστηκαν πολύ και έσβησαν μόνο μια γραμμή από το πρόσωπο μου. Είμαι 27 χρονών και δε θα έπρεπε να την έχω και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.” Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις όπως η Mariah Carey, ή η Madonna;

Είναι οι θαυμαστές που δε θα άντεχαν την εικόνα των ειδώλων τους να μεγαλώνει και να τις “χαϊδεύει” ο χρόνος, ή είναι οι ίδιες οι σταρ που αρνούνται να δεχτούν τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων – ή εντάξει την εξέλιξη των πραγμάτων που δε μπορεί να διορθώσει το νυστέρι; Χωρίς καμία δικαιολογία η συζήτηση ανοίγει πάνω στην εικόνα που έχουν οι ίδιες οι σταρ για τον εαυτό τους και την αξία που τους δίνει αυτή. Αν όντως κάποια πίστευε στο ταλέντο της, στη φωνή της και είχε τόσα χρήματα, θα “ξέπεφτε” στο “φτηνιάρικο” photoshop; Δεν πιστεύω πως δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν με άλλες μεθόδους αυτά που τους προσφέρει το photoshop. Άλλωστε ποια πίστεψε πως οι πραγματικές φωτογραφίες δε θα κυκλοφορήσουν. Και μήπως εν τέλει το επιδιώκουν να “γίνουν ρεζίλι” καμια φορά; Ή να δημοσιοποιήσουν την ανθρώπινη πλευρά τους και να δείξουν ότι είναι γυναίκες με αδυναμίες και ματαιοδοξία που θέλουν πάντα να δείχνουν αψεγάδιαστες;

Η φεμινιστική προσέγγιση θα ήταν κατάφωρα στοχευμένη εναντίον τους, αλλά και η αντικειμενικότερη άποψη ενός απλού θεατή, εμού της ιδίας, δεν είναι υπέρ τους. Χωρίς να είμαι στην θέση των φανατικών θαυμαστών, αλλά αναγνωρίζοντας την αξία κάθε μιας για το χώρο στον οποίο εδραιώθηκαν, αποθεώθηκαν κλπ, θεωρώ ότι η επιρροή τους στην κοινή γνώμη είναι τεράστια. Για το λόγο αυτό, είτε θα έπρεπε να σκεφτούν να φωτογραφίζονται όπως ακριβώς είναι μεγαλώνοντας, ώστε να περάσουν το μήνυμα της συμφιλίωσης της γυναίκας με τον εαυτό της σε όλα τα στάδια της ζωής της, ή αν δεν το ‘χουν, ας μην το κουράζουν. Διότι τώρα δες τι γίνεται, απασχολείς φωτογράφο, εκτίθεσαι, σε ρετουσάρουν και μετά βγαίνεις έξω και δε σε αναγνωρίζει ο κόσμος και βγαίνουν οι φήμες για εγκυμοσύνη βρε Mariah. Εντάξει η Madonna το ‘χει χάσει το παιχνίδι θαρρώ. Αυτές και οι κυρίες που ακολουθούν. Δείτε τις και νιώστε όμορφες χωρίς φίλτρα και retouch. Kύριοι φωτογράφοι όχι άλλα ψέμματα.