OPINIONS

Πανελλήνιες 2020: Τα αποφθέγματα που θα σε εμπνεύσουν να συνεχίζεις πάντα τον αγώνα σου

Unsplash

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που εγώ έδωσα Πανελλήνιες. Ήταν το μακρινό έτος 2003. Λαγοκοιμόμουν πριν τις εξετάσεις κάνοντας επαναλήψεις και αφιερώσεις στο ραδιόφωνο στις υπόλοιπες φίλες μου που επίσης ξενυχτούσαν, για να καταλάβεις κάπως το πόσο παλιά φαντάζει εκείνη η περίοδος. Είναι όμως μνήμες χαραγμένες στο μυαλό μου σαν να ήταν χθες. Τα στιλό και η ταυτότητα τακτοποιημένα, οι γνώσεις διόλου τακτοποιημένες στο μυαλό μου, η διαδρομή με το αυτοκίνητο μέχρι το εξεταστικό κέντρο, οι φίλοι, η κοινή μας αγωνία. Και τα πράγματα τότε δεν είχαν καν τον κορονοϊό στη μέση που έκανε τα πάντα δυσκολότερα και πιο παράξενα στις Πανελλήνιες του 2020.

Σήμερα έκαναν πρεμιέρα οι Πανελλήνιες 2020. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για περίπου 100 χιλιάδες υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα θέματα ήδη βγήκαν και σίγουρα τώρα ψάχνεις τις απαντήσεις με αγωνία.

Οι Πανελλήνιες του 2020 όπως κι εκείνες του 2003 είχαν ένα κοινό όμως. Είχαν χιλιάδες νεαρούς ανθρώπους έτοιμους να δώσουν τον αγώνα τους. Έναν αγώνα από τον οποίο ένιωθαν ότι εξαρτιέται όλη τους η επιτυχία στη ζωή. Δεν είναι έτσι όμως κι όσο κι αν στο επαναλαμβάνουν ξέρω ότι δεν μπορείς εύκολα να το δεις.

Ο εαυτός σου είναι αρκετός

Όλη μας η αγωνία πηγάζει όπως λένε και οι life coaches στο marcandangel.com από την σκληρή κριτική που κάνουμε στον εαυτό μας. Από την απογοήτευση προς τον εαυτό μας, από τον θυμό μας, από μία συνεχή έγνοια ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί. Κι όμως, είμαστε. Είμαστε αρκετοί, γιατί είμαστε εμείς. Ο καθένας είναι το καλύτερο για τον εαυτό του και το πιο τρυφερό πράγμα που μπορεί να κάνει γι’ αυτόν είναι να τον αφήσει να υπάρχει με τον τρόπο που αυτός θέλει.

Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Να είσαι παρόντας στο σήμερα, να ζεις τη ζωή σου κάθε μέρα, όσο πιο συνειδητά μπορείς. Να αντιλαμβάνεσαι τις επιθυμίες σου και να τις ακολουθείς. Να κοιτάζεις βαθιά μέσα σου και να σε ακούς.

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι αυτό που οι άλλοι προσδοκούν από εσένα, δεν είσαι το παρελθόν σου και σίγουρα το μέλλον σου δεν είναι μόνο αυτό που νιώθεις προκαθορισμένο στο μυαλό σου.

Να μιλάς για όσα νιώθεις και να αποδέχεσαι όσα δεν μπορείς να αλλάξεις. Όσα αλλάζουν είναι στο χέρι σου. Και να μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είναι αρκετός, ότι κάνει καλή δουλειά και να συνεχίζεις να προσπαθείς για τους στόχους σου.

Πανελλήνιες 2020: Ένας από τους αναρίθμητους αγώνες σου

Οι Πανελλήνιες του 2020 και του 2003 έχουν ένα κοινό, είναι μόνο ένας αγώνας από τους δεκάδες που χρειάζεται να δίνουμε στη ζωή μας. Όλη η ζωή μας είναι γεμάτη με επιλογές και εμπόδια για να ξεπεράσουμε. Όλη μας η ζωή είναι γεμάτη με επιτυχίες και ακόμα πιο σημαντικές για την εξέλιξή μας αποτυχίες. Με πράγματα που χρειάζονται προσπάθεια για να τα κάνουμε και να τα ζήσουμε. Η προσπάθεια είναι πάντα ο κοινός παρονομαστής κι εσύ την έχεις ξεκινήσει ήδη. Πες, λοιπόν, το πρώτο μπράβο στον εαυτό σου. Κάνε ένα πατ πατ στον ώμο σου και συνέχισε τον αγώνα σου.

Και για κάθε φορά που θα χρειαστείς λίγη έμπνευση για να συνεχίσεις ή μία παρηγοριά γιατί τα πράγματα δεν ήρθαν όπως ακριβώς περίμενες, μπορείς να διαβάζεις ένα από τα παρακάτω αποφθέγματα.

Η επιτυχία και η αποτυχία μέσα από 10 quotes

Μόνο αυτοί που τολμούν να αποτύχουν παταγωδώς μπορούν να επιτύχουν απόλυτα – Robert F. Kennedy

Όλα όσα θέλεις είναι στην άλλη πλευρά του φόβου – Jack Canfield

Το να τα παρατάς είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να αποτύχεις – Gen Showalter

Δεν έχω αποτύχει. Έχω απλά βρει 10.000 τρόπους που δεν δουλεύουν για το αποτέλεσμα μου. – Thomas A. Edison

Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι το τέλος. Είναι το κουράγιο να συνεχίσεις, το μόνο που μετράει – Winston Churchill

Οι αποτυχίες είναι απλά ταμπέλες στον δρόμο προς τα επιτεύγματα – C.S. Lewis

Όταν ρισκάρεις μαθαίνεις ότι θα υπάρχουν φορές που θα επιτύχεις και υπάρχουν και οι φορές που θα αποτύχεις, και είναι εξίσου σημαντικές και οι δύο. – Ellen DeGeneres

Να επιτύχουν καταφέρνουν συχνότερα εκείνοι που δεν ξέρουν ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη.- Coco Chanel

Αν δεν προσπαθήσεις το οτιδήποτε, δεν μπορείς να αποτύχεις. Θέλει κότσια για να ζεις τη ζωή σου όπως θες. – Richard Yates

Ποιο είναι το νόημα του να είσαι ζωνταντός αν δεν προσπαθήσεις έστω να κάνεις κάτι αξιοσημείωτο; – John Green

Το απαραίτητο υστερόγραφο

Για να μην σε αφήσω με την απορία, στις Πανελλήνιες του 2003 δεν πέρασα στην πρώτη μου επιλογή. Πέρασα στη δεύτερη που τότε μου φαινόταν ως η απόλυτη αποτυχία για εμένα, αλλά τελικά αποδείχθηκε πολύ πιο ταιριαστή μου. Τελικά, αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι τα πράγματα στη ζωή σου θα βρουν τον δρόμο τους μέσα από κάθε μικρή σου επιλογή. Θα είναι ένας δρόμος που θα σου ταιριάζει και θα τον βαδίσεις στον δικό σου ρυθμό. Να είσαι περήφανος για εσένα. Καλή σου επιτυχία.