OPINIONS

Όλα λάθος με τη dick pic του Tommy Lee στα social media

Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

Την Πέμπτη, 11 Αυγούστου, ο Tommy Lee των Motley Crue, ανέβασε σε όλες τις πλατφόρμες των social media στις οποίες διατηρεί προφίλ, μια dick pic του με τη λεζάντα “Ooooooops”. Καλά, διάβασες. Στο Twitter, το Facebook και το Instagram του, οι fans, οι ακόλουθοί του και εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, είδαν το πέος του Tommy Lee, απλά γιατί έτσι αποφάσισε εκείνος.

Μέχρι πρότινος, θυμάμαι να είναι αρκετά διαδεδομένη και κοινότυπη μια συμπεριφορά ανάμεσα στους άνδρες χρήστες των social media. Στην προσπάθειά τους να φλερτάρουν(;), το 48% των ανδρών σύμφωνα με τις έρευνες, έχει στείλει αποκαλυπτική φωτογραφία με τα γεννητικά του όργανα σε μία ή και περισσότερες γυναίκες, σε ιδιωτική συνομιλία, εννοείται. Το 44% αυτών υποστήριξε ότι το έκανε με την ελπίδα να λάβει μια αντίστοιχη εικόνα σε αντάλλαγμα, ενώ το πιο ρομαντικό 33% πίστεψε ότι έτσι θα βρει σύντροφο. Ο 59χρονος Tommy Lee ξεκάθαρα δεν ανήκει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. 

Ο «αιρετικός» ροκσταρ είναι συγκλονιστικά περήφανος για τα προσόντα του. Αυτό έχει φροντίσει να γίνει γνωστό ακουσίως με το sex tape που είχε γυρίσει με την Pamela Anderson το οποίο και έγινε παγκοσμίως viral όταν εκλάπη από το σπίτι τους. Έπειτα, το 2005 έγραψε ένα βιβλίο, το Tommyland, στο οποίο μας ενημερώνει για εκείνη τη στιγμή στη ζωή του που συνομιλούσε με το πέος του προσπαθώντας να εξηγήσει στον εαυτό του πώς ερωτεύτηκε την Pamela Anderson. Μια φανταστική σκηνή που αξίζει να δεις στο Pam and Tommy, με τον Sebastian Stan στον ρόλο του Tommy Lee και τον Jason Mantzoukas να έχει αναλάβει να δώσει φωνή στο «εργαλείο» του μουσικού. 

Γιατί ανέβασε όμως ο Tommy Lee τη dick pic του;

Έχοντας απορρίψει από την αρχή του κειμένου την αναζήτηση συντρόφου, ο Tommy Lee, ανήκει μάλλον σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες των αντρών που επιλέγουν να φωτογραφίσουν και να μοιραστούν το πέος τους. Ίσως είναι στο 18% που ανέφερε ότι έστειλε φωτογραφίες για προσωπική ικανοποίηση. Αυτό περιλάμβανε τη σεξουαλική συγκίνηση από την αποστολή τέτοιων φωτογραφιών, την επιθυμία να λάβει θετικά σχόλια για το πέος του, καθώς και μαζοχιστικά κίνητρα, όπως το να θέλει να ταπεινωθεί ή να δεχτεί προσβολές γι’ αυτό.

Ή μπορεί να είναι ο 1 στους 10 άνδρες που είπε ότι έστειλε dick pic ως τρόπο άσκησης εξουσίας και ελέγχου, όπως για παράδειγμα να θέλουν να θυμώσουν τον παραλήπτη μετά από μια διαφωνία. Ομοίως, το 6% ανέφερε μισογυνικά κίνητρα, όπως μια γενική αντιπάθεια για τις γυναίκες.

Τέλος, ένα άλλο 6% ανέφερε ότι έστειλε φωτογραφίες με τα γεννητικά του όργανα για λόγους που περιστρέφονται γύρω από μια άλυτη παιδική εμπειρία, όπως το να ντρέπεται κάποιος από τους γονείς του για το γυμνό σε νεαρή ηλικία, και να στέλνει φωτογραφίες με το πέος του ως ενήλικας ως τρόπο αντιστάθμισης. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν φροϋδικοί παράγοντες πίσω από αυτή τη συμπεριφορά για τουλάχιστον μερικά παιδιά.

Ίσως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση όλων των παραπάνω. Ο Tommy Lee είναι ακόμα ένας τύπος που θεωρεί πως η εξουσία που του δίνει η φήμη και τα λεφτά του, του επιτρέπουν αν κάνει ό,τι τρέλα του κατέβει στο κεφάλι. Αδιαφορεί φυσικά για το ότι κινήσεις όπως το να ποστάρει σε εκατομμύρια κόσμου το πέος του, χωρίς κυρώσεις από τις πλατφόρμες, δίνει το βήμα σε αντίστοιχο αριθμό φανατικών ακολούθων του να κάνουν το ίδιο. Ή ότι πρόκειται για ένα μέσο που χρησιμοποιούν παιδιά. Και γενικά άνθρωποι που μπορεί να μην θέλουν να ξυπνήσουν και να δουν το πέος του Tommy Lee για δικούς τους, προσωπικούς λόγους. 

Κι αν εγώ απλά ήθελα να scrollάρω στο instagram μου, χωρίς να δω τι έχει ο Tommy Lee μέσα στο βρακί του; 

Το να στείλει κανείς dick pic σε κάποιον/α χωρίς να του ζητηθεί, θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και ένας ακόμα τρόπος ώστε οι γυναίκες να αισθάνονται ότι απειλούνται online. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που γυναίκες έχουν απαιτήσει να διώκονται ποινικά οι dick pics. Στη Βικτώρια έχουν κριθεί παράνομες, αντίστοιχες, κακόβουλες πρακτικές sexting.

Τι πάει λάθος με τα social media;

Πίσω στο θέμα μας, η dick pic του Tommy Lee βρέθηκε στην οθόνη μου όταν διάβασα ότι είχε παραμείνει για 4 ώρες τουλάχιστον ανεβασμένη στα social media. Τα ίδια social media – βλέπε instagram κυρίως – που θεωρούν ότι οι γυναικείες μόνο ρώγες είναι χυδαίες και δεν έχουν θέση ανάμεσα στις εικόνες που ανεβαίνουν στη δημοφιλή εφαρμογή. Αυτή ήταν απλά ακόμα μία παρατήρηση για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζονται άντρες και γυναίκες σήμερα, μέχρι και όταν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, ίσως όταν ένα πέος έχει και ονοματεπώνυμο που αξίζει εκατομμύρια δολάρια, τότε μπορεί να αλλάζει κάπως η πολιτική, αφού στο Facebook μπορεί κανείς να βρει ακόμα ανεβασμένη τη φωτογραφία – μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Επίσης, αναρωτιέμαι, είναι αλήθεια λογικό να κατεβάζει το instagram εικόνες της Madonna, ή μαμάδων που θηλάζουν επειδή «φαίνεται λίγο η ρώγα τους», ενώ όταν πρόκειται για το πέος του Tommy Lee, ο αλγόριθμος να μην κάνει τίποτα, παρά να το φέρνει στο feed μας, ωμό και αφιλτράριστο; (#διπλής) Για να μην πιάσουμε το κομμάτι των σχολίων και το πώς ορισμένοι ακόλουθοι σχολίασαν τα γεννητικά όργανα του Lee, σε αντιστοιχία με τις εικόνες της Madonna. Εκείνη έλαβε σχόλια που «φώναζαν ηλικιακό ρατσισμό» και την έλεγαν πορνοστάρ – γιατί φυσικά μια γυναίκα μετά τα 50 πρέπει να κυκλοφορεί με ταγέρ και ζιβάγκο και να κάθεται ήσυχη και σταυροπόδι. Ο Tommy Lee είναι απλά ο φοβερός punk rock τύπος, με το τεράστιο πέος και είναι τόσο τρομερά cool που ανέβασε αυτή την εικόνα για να το δει όλος ο κόσμος. Άντρες και πατριαρχία, a never ending (love) story.