OPINIONS

Ο Βασίλης Τσιάρτας δεν τραγουδά «και μάνα κι αδερφή μου κι αγάπη εσύ», αλλά το Twitter κελάηδησε

Eurokinissi

«Αυτόν καλά, δεν θα τον ψηφίσει ούτε η μάνα του», θα μπορούμε να λέμε με ασφάλεια από εδώ και στο εξής για τον Βασίλη Τσιάρτα. Ο Βασίλης Τσιάρτας, όπως έχουμε ήδη γράψει θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Εθνική Δημιουργία, των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι είναι η φράση που περιγράφει καλύτερα απ’ όλα αυτό το πολιτικό πάντρεμα.

Την είδηση πως ο Βασίλης Τσιάρτας «κατεβαίνει» στις εκλογές με το παραπάνω κόμμα δεν το πληροφορηθήκαμε μόνο εμείς. Το πληροφορήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο και η οικογένειά του. Η οικογένεια που έχουμε μάθει να λέμε πόσο καλό είναι να στηρίζει τις επιλογές των παιδιών της και να στέκεται δίπλα τους. Ε όταν το παιδί έχει καταδικαστεί για τον τρανσφοβικό του λόγο, όταν μιλά για «φυσιολογικούς και αυθεντικούς πατεράδες», όταν λέει ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει θέσει στους εορτασμούς για το 1821, όταν ζητά να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ, ίσως καλό θα ήταν η οικογένεια να του ασκήσει και κάποια κριτική. Με όσο πόνο κι αν κουβαλά αυτή η επιλογή.

Η μητέρα και η αδερφή του Βασίλη Τσιάρτα αποκήρυξαν δημόσια τις ιδέες του. Με δήλωσή τους ξεκαθαρίζουν: «Προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως ή σύγχυσης και εξ αφορμής της δηλωθείσας υποψηφιότητας του Βασιλείου Τσιάρτα του Αναστασίου, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι, παρά τη συγγενική μας σχέση, ουδεμία απολύτως σχέση έχουμε ή πρόκειται ή θέλουμε να έχουμε με την προσφάτως ανακύψασα πολιτική δραστηριότητα του ανωτέρω και την υποψηφιότητά του με συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό».

«Ουδέποτε στην οικογένειά μας είχαμε ομοφοβικές, ρατσιστικές ή εθνικιστικές αντιλήψεις αλλά αντίθετα διαπνεόμασταν από δημοκρατικές, προοδευτικές και αλληλέγγυες ιδέες, όπως αυτές μας εμφυτεύθηκαν από τον σύζυγο και πατέρα μας Αναστάσιο Τσιάρτα και την οικογένειά του», συμπληρώνουν μεταξύ άλλων η μητέρα και η αδερφή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή.

Αν πίστευες ότι ο Βασίλης Τσιάρτας ντράπηκε με αυτή την εξέλιξη και πήρε πίσω κάτι από τις ιδέες του και τις δηλώσεις του ή από την πρόθεσή του να τεθεί υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, κάπου πλανάσαι. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής βρέθηκε «απέναντι» από τη μητέρα του και την αδερφή του και με ανακοίνωσή του εξηγεί ότι ο πατέρας του πίστευε ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και αναλύει τις δικές του πολιτικές θέσεις, που όπως λέει από κάποιους χαρακτηρίζονται «ρατσιστικές», «εθνικιστικές», «ομοφοβικές», «φασιστικές», «ακροδεξιές». Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια είναι οι ορισμοί αυτών των παραπάνω φράσεων που χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν τις απόψεις του.

Όταν για παράδειγμα ομοφοβία είναι να κάνεις διακρίσεις κατά των ομόφυλων συμπολιτών σου και ο Βασίλης Τσιάρτας λέει ότι πιστεύει ότι «ένα παιδί χρειάζεται μαμά και μπαμπά και όχι γονέα 1 και γονέα 2», εξ’ ορισμού η άποψη του δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ομοφοβική αφού ενισχύει αυτές τις διακρίσεις. Ας πάμε όμως παρακάτω. Ο Βασίλης Τσιάρτας εξέθεσε τις δικές του απόψεις ως «απάντηση» στη μητέρα και την αδερφή του, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ποτέ σε εκείνες στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στα δικά του προσωπικά social media.

Ο Βασίλης Τσιάρτας σίγουρα δεν τραγουδά «Και μάνα κι αδελφή μου κι αγάπη εσύ», αλλά το Twitter κελαηδάει για την περίπτωσή του.

Το Twitter το πεδίο του πιο άμεσου σχολιασμού της επικαιρότητας, ανέδειξε το όνομα Βασίλης Τσιάρτας στο πρώτο του trend για την Ελλάδα. Ανάμεσα στα tweet θα βρείς μία μεγάλη, θλιβερή αλήθεια. Ο Βασίλης Τσιάρτας πιστεύει και στηρίζει με πάθος το τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Και κοίτα που έχασε το τελευταίο από αυτά. Δεν είναι πράγμα που προκαλεί χαρά αυτό, όσο κι αν οι απόψεις σου είναι διαφορετικές από εκείνες του Βασίλη Τσιάρτα. Τουλάχιστον εγώ δεν χαίρομαι. Δεν μπορώ τις συγκρούσεις ανθρώπων που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αγαπιούνται.

Αλλά καμιά φορά είναι μόνο καλό να συνειδητοποιούμε ότι αυτό που λέμε «αγάπη χωρίς όρια» μπορεί να σημαίνει καταπίεση και θυματοποίηση. Χρειάζονται τα όρια στην αγάπη ακόμα και στην μητρική και την αδερφική. Κι όταν τα δικά σου όρια ξεπερνιούνται μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο, εκλογική αναμέτρηση την εκλογική αναμέτρηση καλό είναι να τα χαράξεις ακόμα πιο ξεκάθαρα στο χώμα. Ακόμα κι όταν από μέσα βλέπεις να αναβλύζουν τα δάκρυα της λύπης σου.