OPINIONS

Ο “θρασύς” Leonardo DiCaprio, οι “υποκριτές” πρίγκιπας Harry και Meghan Markle και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όλοι

Jordan Strauss/Invision/AP

Δυο μέρες τώρα οι φωτιές καίνε τη χώρα μας. Οι φωτιές τρώνε τα δάση και το οξυγόνο μας και μένουμε να σκάμε μέχρι τον Δεκέμβρη μετά να πλημμυρίζουμε, έπειτα να κρυώνουμε και να χτυπούν τα δόντια μας στα τέλη της άνοιξης, μένουμε να χάνουμε τη μπάλα με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη μας και εμείς τη μετονομάσαμε σε κάτι πιο light, στην γνωστή μας κλιματική αλλαγή, που ως φαίνεται δε μας τρομάζει και τόσο. Σβήνουν οι φωτιές, τις ξεχνάμε. Ακούμε για τους τόνους πάγου που έλιωσαν, προβληματιζόμαστε για μια μέρα και τους ξεχνάμε κι αυτούς. Αυτό που δεν ξεχνάμε να κάνουμε μπροστά στις τόσες καταστροφές που οι ίδιοι προκαλούμε στον πλανήτη μας, στο σπίτι μας στον εαυτό μας, είναι να δείξουμε τα δόντια μας σε όποιον τολμά να μιλήσει για όλα όσα θα έπρεπε να προβληματίζουν όλους μας. Δες για παράδειγμα τον Leonardo DiCaprio.

Διάβασε κι αυτό: Ο Leonardo DiCaprio μίλησε για τα σκουπίδια στην Άνδρο με ανάρτησή του στο Instagram

Ήρθε ο star στην Πάρο, κολύμπησε, χάρηκε, έφαγε, γλέντησε και πριν απέλθει ασχολήθηκε λίγο με την Ελλάδα και σε μια βόλτα του στο Instagram βρήκε ένα video που προβλήθηκε στο Al Jazeera και δείχνει έναν περιβαλλοντικό οργανισμό να καθαρίζει το βυθό της Άνδρου από διάφορα σκουπίδια. Το σκέφτηκε λοιπόν και με τη σκέψη του στις όμορφες ελληνικές θάλασσες το κοινοποίησε, για να μας κάνει όλους να σκεφτούμε, για να γνωρίζουμε το έργο τέτοιων περιβαλλοντικών οργανισμών και να το απαιτούμε. Όπως εμείς θα κάναμε κάτι αντίστοιχο για μια χώρα στην οποία έτυχε να βρεθούμε κάποια στιγμή. Μόνο που τα δικά μας post θα τα έβλεπαν οι φίλοι μας, τα δικά του στο Instagram τα είδε όλος ο κόσμος.

 

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Ολα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Ανδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε», έγραψε. Αλλά αντί για τα ψάρια είπαμε να φάμε εκείνον. Η φιλοσοφία στα σχόλια που ακολούθησαν από Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ενέπνεαν κάτιμεταξύ «Αν δε σου αρέσει να πας αλλού» και «Άσε μας ρε Leonardo που μία πτήση με το jet σου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα από όσα θες να καταπολεμήσεις». Ακόμα και ο Δήμαρχος Άνδρου πήρε θέση λέγοντας: «Δυστυχώς το ύφος της εν λόγω ανάρτησης μας αδικεί και δίνεται η εντύπωση ότι όλο το νησί είναι σε αυτήν την κατάσταση», σε δηλώσεις του στην Καθημερινή.

Ο Δήμαρχος, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία υπόθεση που κρατά  από το 2011, οπότε και λόγω καιρικών συνθηκών κατρακύλησαν σκουπίδια από τη χωματερή που βρισκόταν τότε στα 800 μέτρα από τη θάλασσα. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί τελικά; Ότι υπάρχει το πρόβλημα ή ότι μας το επισημαίνουν οι ξένοι και δη οι διάσημοι και πλούσιοι;

Παρόμοια αντιμετώπιση είχαν πρόσφατα και ο πρίγκιπας Harry με τη Meghan Markle. Ο πρώτος δήλωσε πως με τη σύζυγό του έχουν αποφασίσει να κάνουν το πολύ δύο παιδιά για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο πρίγκιπας Harry διευκρίνισε ότι πάντα ένιωθε ότι ο πλανήτης μας είναι δανεικός και πρέπει να τον αφήσουμε στα παιδιά μας σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον παραλάβαμε. Η απόφασή για την οποία μίλησε, όσο παράξενη κι αν ακούγεται, στηρίζεται επιστημονικά καθώς έρευνα από το πανεπιστήμιο του Lund University της Σουηδίας, βρήκε ότι η επιλογή να κάνεις ένα λιγότερο παιδί, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 58,6 τόνους το χρόνο. Οι επιστήμονες μιλούν για μια μείωση 25 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με κάθε άλλη δράση που μπορεί κανείς να κάνει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο και στην περίπτωση του πρίγκιπα Harry που δήλωσε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα πράγματα αυτά συμβαίνουν ήδη. Ζούμε σε αυτόν τον κόσμο. Είμαστε ο βάτραχος στο νερό και έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο βρασμού. Κι αυτό είναι τρομακτικό», η απόφασή αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό έως και εχθρότητα. «Μπράβο πρίγκιπα Harry που μιλάς για τον υπερπληθυσμό της γης – αλλά άσε τα ιδιωτικά jet σου» ήταν ο τίτλος άρθρου της Guardian. O ακροδεξιός Nigel Farage χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα είπε και βρήκε την ευκαιρία να συνδέσει τις δηλώσεις του με το ζήτημα του υπερπληθυσμού της γης μιλώντας εντελώς επιλεκτικά για την Ινδία και την Κίνα.

Το γενικότερο συναίσθημα είναι αυτό της υποκρισίας εκείνων που δεν δικαιούνται να μιλούν γιατί το lifestyle τους δεν τους επιτρέπει να είναι «αληθινοί οικολόγοι». Ακόμα και αν το γεγονός και μόνο ότι μιλούν για όλα αυτά είναι από μόνο του μια ανατροπή (όλες οι βασιλικές οικογένειες είναι “μηχανές” αναπαραγωγής απογόνων, οπότε η απόφαση του Harry είναι μια μικρή επανάσταση).

Dominic Lipinski/Pool via AP, File

Dominic Lipinski/Pool via AP, File

Το «θράσος» του Leonardo DiCaprio και η «υποκρισία» των πρίγκιπα Harry και Meghan Markle ξεκινούν ακριβώς από αυτή την αφετηρία. Είναι άνθρωποι που μετακινούνται με ιδιωτικά jet (πρόσφατα μάλιστα ο δούκας και η δούκισσα του Sussex χρησιμοποίησαν τέτοιο για να μετακινηθούν προς την Ίμπιζα για ολιγοήμερες διακοπές), που έχουν σκάφη τα οποία προφανώς κινούνται και αυτά με καύσιμα, ζουν μια μεγάλη, χλιδάτη ζωή που στο δικό μας μυαλό σίγουρα εμπεριέχει υπερκατανάλωση αγαθών που επίσης επιβαρύνουν τον πλανήτη, υπερκατανάλωση ρούχων για τα οποία καταστρέφονται φυσικοί πόροι, γενικότερα μια ζωή που επιβαρύνει όσο 5 δικές μας. Αφήνουμε όμως απέξω ότι οι άνθρωποι που ζουν αυτή τη ζωή έχουν στη διάθεσή τους πόρους για να κάνουν στα σπίτια στα οποία ζουν τόσες ενεργειακές αναβαθμίσεις όσες χρειάζονται για να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πιο εύκολα (και εντελώς) πλαστικά -σε αντίθεση με τον μέσο όρο στο πλανήτη που καταφεύγει στις πλαστικές συσκευασίες για οικονομία- έχουν τον χρόνο και το προσωπικό που τους χρειάζεται να καλλιεργούν και να τρώνε ό,τι παράγουν (στην οικεία του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle έχει δημιουργηθεί ολόκληρος λαχανόκηπος) και για να τρώνε γεύματα σε οικολογικά σερβίτσια και όχι σε πλαστικά τάπερ με πλαστικά πηρούνια στο γραφείο, όπως όλοι όσοι τρέχουν και δε φτάνουν και μόλις που βγάζουν τα προς το ζην.

Οπότε η επιβάρυνση που προκαλούν ίσως κάπου να ισορροπεί. Όχι ότι μπορούν να συγκριθούν σε απόλυτους αριθμούς οι τρόποι ζωής με τα όσα περιλαμβάνουν στην καθημερινότητά τους  ή να εξισωθεί η πτήση ενός jet με ένα πλαστικό πιρούνι, αλλά η επιβάρυνση για την οποία τους κατηγορούμε, ισορροπεί με τον παράγοντα της δύναμης της φωνής προσώπων σαν αυτά. Μια φωνή που φτάνει παντού. Το γεγονός ότι λειτουργούν σαν πρότυπα για μεγάλο μέρος του πλανήτη και το ότι επέλεξαν από όλα τα θέματα να στρέψουν αυτή τη δυνατή φωνή στα προβλήματα της γης που μας φιλοξενεί, κάνει το αποτέλεσμα τέτοιων δηλώσεων ή αναρτήσεων εξίσου σημαντικό με κάθε μικρή δράση που κάνει ο καθένας μας για το περιβάλλον. Αντί, λοιπόν, να «τρώμε» τον κάθε Leonardo DiCaprio, και τον κάθε πρίγκιπα Harry με το που μιλούν, ίσως θα ήταν καλύτερα να ακούσουμε, να κρίνουμε και ταυτόχρονα να μάθουμε, να δράσουμε και να απαιτήσουμε τον καθαρισμό των βυθών μας, να κάνουμε εμείς τις αλλαγές που μας αναλογούν και να ζητήσουμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο, να διεκδικήσουμε τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, όλες τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν για να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τον πλανήτη μας. Όλοι μαζί. Κι εμείς κι αυτοί.

Κεντρική φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP