OPINIONS

Ο Τάσος Ξιαρχό ευτυχώς επηρεάζεται περισσότερο απ’ ό,τι επηρεάζει

Instagram.com/tasosxiarcho

Με μια οριζόντια ρίγα πάνω από τις λέξεις που είπε λίγες ημέρες πριν, προσπαθεί ο Τάσος Ξιαρχό να εξιλεωθεί. Να λυτρωθεί από τα απανωτά λάθη, το bullying, την παράνομη βιντεοσκόπηση της Μέρι, τα απαράδεκτα stories και τα ασυγχώρητα Tik Toks. Κόσμος που δεν σοκαρίστηκε. Γνωστοί του που το περίμεναν και φίλοι που έπεσαν από τα σύννεφα και τον κρέμασαν σε σοσιαλμιντιακά μανταλάκια. Οι τίτλοι των τελευταίων ημερών, σίγουρα δεν ήταν καλοί για τον Τάσο Ξιαρχό, τη δουλειά του, αλλά ούτε και για τον ίδιο του τον εαυτό.

«Εθισμένος στην προσοχή». Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη καθώς παρακολουθούσα τις σπασμωδικές ενέργειες που ακολούθησαν το αρχικό, σοβαρότατο ατόπημά του. «Σε απόγνωση». Αυτή ήταν η επόμενη διάγνωση που έκανα όταν κυκλοφόρησαν τα νέα ότι ο Τάσος Ξιαρχό χάνει τις δουλειές του τη μία πίσω από την άλλη και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Ο Τάσος Ξιαρχό ζητάει ακόμα μια συγγνώμη

Την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, ο Τάσος Ξιαρχό έκανε την πρώτη, τηλεοπτική του εμφάνιση μετά από τη σωρεία των σφαλμάτων του, την απόπειρα αυτοκτονίας του, τη νοσηλεία του και τις φωτογραφίες που γελά αγκαλιά με τη Μέρι. Εννιά μόλις μέρες μετά το viral video που εκθρόνισε τον πάλαι ποτέ (;) celebrity, χορογράφο, digital περσόνα/influencer, o ίδιος νιώθει γαλήνιος και έτοιμος να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του κατά πρόσωπο. Να δουλέψει ξανά, γιατί μόνο ο χορός μπορεί να τον εξιλεώσει.

Η πιο γρήγορη απόπειρα αποκατάστασης της τάξης του κόσμου (του)

Μας πήρε χρόνια να προσπαθήσουμε να φέρουμε τον κόσμο σε μια καλύτερη εκδοχή σε ό,τι έχει να κάνει στη σχέση του με την ηθική. Χρειάστηκε δεκαετίες όχι για να αποτινάξουμε την πατριαρχία και να σπάσουμε τα στερεότυπα, αλλά για να δούμε ότι αυτά υπάρχουν. Να διακρίνουμε τη μορφή τους στην κοινωνία, να τα χαρακτηρίσουμε ως σφάλματα και να τα δείχνουμε με το δάχτυλο.

Είναι ο Τάσος Ξιαρχό και η δική του «εκθρόνιση» ανακουφιστική και ταυτόχρονα κατάτι προβληματική; Είναι. Παράλληλα όμως, δείχνει ότι κάτι γίνεται σωστά. Ίσως η σύγχρονη εκδοχή της ύβρεως να είναι αυτή και η τίση να έρχεται πια μέσα από τη ντροπή και την μη αποδοχή.

Ο Τάσος Ξιαρχό εμφανίστηκε στην Κατερίνα Καινούργιου δείχνοντας αληθινά μετανιωμένος για όσα είπε και έκανε. Παρόλο που – δήλωσε ότι – θα έκανε σε μια οποιαδήποτε άλλη κοπέλα υποδείξεις και μετά θα γελούσαν όλοι μαζί με το αστείο. Ήταν άλλωστε ένα «στιλιστικό θέμα που ειπώθηκε με λάθος τρόπο». «Εγώ έγινα διάσημος πριν ενάμιση χρόνο, οπότε ήμουν έτσι φαν, δεν με ένοιαζε και τόσο πολύ», εξηγεί ο Ξιαρχό δίνοντάς μας το background της προσωπικότητάς του.

Τι κάνει τώρα ο influencer Τασος Ξιαρχό;

Οι followers στο προφίλ του Ξιαρχό κατεβοανεβαίνουν, όχι, βέβαια, σε νούμερα αντίστοιχα του χαμού που έκανε η απαράδεκτη πράξη του στην κοινή γνώμη. Είδαμε εταιρείες να πετούν από πάνω τους την ευθύνη των επιλογών τους, και δημόσια πρόσωπα να παίρνουν ανοιχτά τη θέση που υπαγορεύει η πλειονότητα πρέπει. Ο Τάσος Ξιαρχό είδε παρουσιαστές να μιλούν εναντίον του και να του ζητούν συγγνώμη αφού «αυτό τους είπαν να κάνουν». Πόσο απέχει η ανάγκη μας να δείχνουμε ότι είμαστε σωστοί, από το να είμαστε; Πόσο εύκολα συγχωρούμε και αγκαλιάζουμε ξανά οποιονδήποτε ντύσει τα λάθη του με αλκοόλ και χάπια; Είναι το αιμοβόρικο cancel culture η λύση ή είναι απλά trending αυτόν τον καιρό; 

Πώς όλοι εμείς γίναμε οι influencers του Τάσου Ξιαρχό

Ο μόνος τρόπος να γίνουμε συλλογικά καλύτεροι και να μην χρειαζόμαστε εξιλαστήρια θύματα να κάνουν τα λάθη πριν από εμάς, για εμάς, μάλλον είναι να ζητάμε κριτική και να την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν. Και να μην σταματάμε να μαθαίνουμε. Το να μάθει κανείς, ακόμα και με τον άγριο τρόπο που το έμαθε ο Ξιαρχό, τι δεν πρέπει να λέει, είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Με το να ντρέπεται κανείς να πει αυτό που σκέφτεται, λόγω της πιθανής κοινωνικής κατακραυγής, ίσως με τον καιρό να το ξεχάσει. Να μην το ξανασκεφτεί πια. Ίσως μια μέρα να ξεστομίζουμε μόνο καλά λόγια. Και κάπως έτσι, να εκπαιδευτούμε ώστε πριν μιλήσουμε να βουτάμε τη γλώσσα σε ένα – όχι απαραίτητα πιο έξυπνο, αλλά πιο ανθρώπινο μυαλό.