OPINIONS

Ο Σάββας Πούμπουρας ζήτησε συγγνώμη μετά τις συμβουλές του για δωρεάν εργασία και ο προβληματισμός συνεχίζεται

Instagram.com/savvas_poumpouras

Πρώτο trend στο Twitter είδε ο Σάββας Πούμπουρας να γίνεται το όνομά του τις προηγούμενες ημέρες κι όχι για καλό λόγο. Ένα video του, που εμφανίστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, στο οποίο μιλά για τα εργασιακά και παραδίδει ανάμεσα στις συμβουλές του, να μην αρνούνται οι νέοι την δωρεάν εργασία, έφερε καταιγισμό αρνητικών αντιδράσεων. Όχι άδικα. Διόλου άδικα. Η δωρεάν εργασία βλέπεις δεν είναι εργασία, αλλά εθελοντισμός.

«Να σας πω, λοιπόν, ότι ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πιάσουν δουλειά», έλεγε στο video του που έκανε το γύρο του διαδικτύου, ο Σάββας Πούμπουρας. «Κάποιος που είναι τρομακτικά απελπισμένος και δεν έχει δουλειά για τους τελευταίους 4,5,6,7,8,10 μήνες, αυτός ο φίλος που έχει τόσο καιρό άνεργος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να βρει εργασία. Τα πάντα. Δεν είναι κανένας διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται. Και αυτό σημαίνει κάποιος να δουλέψει και δωρεάν. Να δουλέψει χωρίς μισθό σε μια εταιρία», συνέχιζε ο Σάββας Πούμπουρας.

«Όλοι νομίζουν ότι θα τους εκμεταλλευτεί ο επαγγελματίας, ότι “θα με παίρνουν για δωρεάν εργασία και μετά θα με ξεζουμίσουν και θα φύγω”. Μην κοιτάτε αυτό. Κοιτάτε τι θα αποκομίσετε από την τριβή με την εργασία. Από τον κύκλο που θα διευρύνετε, να δείτε πώς δουλεύει μία εταιρία, από τις γνωριμίες που θα κάνετε και από εκείνες τις γνωριμίες μπορεί να βρεθεί μία άλλη ευκαιρία. Και τελικά τι είναι προτιμότερο; Να κάθεσαι σπίτι και να τα περιμένεις ουρανοκατέβατα, τα λεφτά ή την προσφορά για εργασία ή αφού δεν κάνεις τίποτα που δεν κάνεις να πηγαίνεις να δουλεύεις κάπου και ας μην παίρνεις μία;», έκλεινε το απόσπασμα του video που αναπαράχθηκε κατά κόρον στο διαδίκτυο.

Τα σχόλια όπως καταλαβαίνεις έπεσαν βροχή κι αυτό που θα σου παραθέσω, ως ενδεικτικό του κλίματος, είναι από τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου που επωνύμως θέλησε να ασκήσει κριτική στον Σάββα Πούμπουρα για όσα άκουσε. «Μετά από το σημερινό βαρυσήμαντο εργασιακό Μανιφέστο του Καρλ…ε συγνώμη Σάββα Πούμπουρα, πιστεύω ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να αναθεωρήσει τη σύμβασή του και να τον επαναπροσλάβει αμισθί. Θα ήταν το ζωντανό παράδειγμα προς τους νέους που εγκαλεί σήμερα», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Ανδρέα Φράγκο.

Ο Σάββας Πούμπουρας επανήλθε στο ζήτημα την Τετάρτη 5 Μαΐου θέλοντας να δώσει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τις απόψεις του και τις αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν. «Φίλοι μου, γεια σας. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου οπτική για το βίντεο που ανέβασα στις 17 Απριλίου στο Instagram. Θέλω να σας μιλήσω για το “γιατί” της δικής μου προσπάθειας, γιατί κάνω τις ημέρες καριέρας, γιατί θέλω να βοηθήσω νέους ανθρώπους να βρουν εργασία. Το γιατί μου ξεκινάει από τη δική μου αναζήτηση να βρω εργασία, σε μικρή ηλικία και να διαχειριστώ τα δικά μου εμπόδια και να δω αν κάνοντας κάτι παραπάνω από τη δική μου πλευρά θα μπορούσα να οδηγηθώ σε ένα καλύτερο επαγγελματικό αύριο», ξεκίνησε να λέει στο νέο του video, φορτισμένος ο Σάββας Πούμπουρας.

«Το γιατί μου έχει να κάνει με τα δικά μου βιώματα, τις δικές μου εμπειρίες και τις δικές μου δυσκολίες και αν μπορώ να βοηθήσω έστω και έναν άνθρωπο να βρει εργασία, τότε θα είμαι διπλά χαρούμενος. Η πρόθεση μου είναι ανιδιοτελής, τα κίνητρά μου είναι αγνά και θέλω να χρησιμοποιώ το βήμα μου όπως και όπου μπορώ», πρόσθεσε ο παρουσιαστής.

«Θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα, τα οποία δεν επικοινώνησα σωστά και θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη από αυτούς που άθελα μου έθιξα. Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αυτό στις προθέσεις μου. Θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να κρίνει τον εαυτό του και την αξία του μόνος του και να εργαστεί σε εταιρείες που τον σέβονται και είναι σύμφωνες με τα δικά του κριτήρια. Αυτό θέλω να κρατήσετε», συνέχισε ο παρουσιαστής.

Ο Σάββας Πούμπουρας εξήγησε στη συνέχεια ότι: «Αν δείτε όλο το βίντεο, θα καταλάβετε ότι συνομιλώ και αναφέρομαι σε παιδιά που μόλις τελειώνουν το σχολείο, σε νέους 18 χρονών που χρειάζονται την εμπειρία για την μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη. Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να συσχετιστεί αυτό με εργασία χωρίς αμοιβή. Μετά από αυτό που έγινε, το οποίο έφερε σε δύσκολη θέση όχι μόνο εμένα αλλά και την οικογένεια μου, πήρα ένα πολύ σοβαρό μάθημα. Να λέω αυτό που έχω στην καρδιά μου και την αλήθεια μου με τον πιο δυνατό τρόπο».

Κοινώς, ο Σάββας Πούμπουρας ζητά συγγνώμη από όλους όσους έθιξε αλλά δεν ανασκευάζει τις απόψεις του περί εθελοντικής εργασίας, περί εκμετάλλευσης του προϊόντος της εργασίας ενός νέου παιδιού για το κέρδος μιας εταιρίας, χωρίς απτό αντάλλαγμα. Απλά τονίζει ότι αναφέρεται σε νέα παιδιά, που μόλις ενηλικιώθηκαν και ξεκινούν την πορεία τους ως επαγγελματίες.

Ελπίζω να καταλαβαίνει τον προβληματισμό μας γι’ αυτή τη συγγνώμη. Ελπιζω να καταλαβαίνει ότι η αντίρρηση όλων βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη βάση του «δεν είναι και κακό να εργαστείς δωρεάν για την εμπειρία». Όσα χρόνια κι αν γράφει η ταυτότητά σου επάνω. Ειναι προβληματικό το να μην γνωρίζεις τα δικαιωματά σου. Είναι προβληματικό το να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου και το προϊόν της δουλειάς σου ως κάτι που δεν έχει πραγματική αξία που να προσμετράται σε αμοιβή, που θα σου επιτρέψει να κινηθείς στο σύστημα το οποίο υπηρετείς με την εργασία σου. Κι αυτή η προβληματική αντίληψη πιθανώς να σε συνοδεύει για καιρό, και να μεταφράζεται σε ενοχικά σύνδρομα κάθε φορά που θα μιλήσεις για χρήματα. Γι’ αυτό, ίσως να μην είναι και τόσο σοφό να το καλλιεργούμε, ο καθένας από το μετερίζι του, ως κανονικότητα των εργασιακών σχέσεων στα πρώτα βήματα μελλοντικών επαγγελματιών.

Ο καθένας αντλεί από τα δικά του βιώματα, όπως είπε και ο Σάββας Πούμπουρας και μιλά με βάση τις δικές του εμπειρίες. Καλό είναι όμως να αναγνωρίζουμε ότι εμπειρία από εμπειρία απέχει και συνθήκες πραγματικής ζωής από συνθήκες πραγματικής ζωής διαφέρουν για κάθε άνθρωπο. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αντλώντας από τα δικά μας βιώματα και εμπειρίες δημιουργούμε αφελείς γενικούς κανόνες και «αλήθειες». Γιατί ίσως κάποιος από τους ακροατές, αναγνώστες και θεατές μας να μας αντιμετωπίζει ως αυθεντίες σε χώρους που δεν είμαστε. Με μια συγγνώμη, Σάββα, συγγνώμη, μα δε γίνονται θαύματα. Αυτό που κρατάω είναι ότι αποφάσισες να λες την αλήθεια σου με τον πιο δυνατό τρόπο. Είναι η δική σου αλήθεια. Είναι ο δικός σου κανόνας που ακολουθείς. Είναι τα δικά σου συμπεράσματα. Και καλώς τα μοιράζεσαι. Αλλά ας παραμένουν δικά σου.