OPINIONS

O Oscar Isaac έκανε επίθεση αγάπης προς την Jessica Chastain στο κόκκινο χαλί. Sexy ή creepy;

@2021 Joel C Ryan/Invision/AP Images

Ο Oscar Isaac και η Jessica Chastain συμπρωταγωνιστούν στη μίνι σειρά, Σκηνές από έναν Γάμο, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Πρεμιέρα σημαίνει φυσικά και κόκκινο χαλί και η εμφάνιση των Oscar Isaac και Jessica Chastain σε αυτό σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη. Δεν ξέρω αν θα μας μείνει αξέχαστη για τους σωστούς λόγους, αλλά σίγουρα θα τη θυμόμαστε.

Ο ηθοποιός που γνωρίσαμε μέσα από την ταινία Ex Machina, Oscar Isaac πόζαρε στον φακό των δεκάδων φωτογράφων απέναντί του έχοντας τη Jessica Chastain με απλωμένο το χέρι της δίπλα του, ακουμπισμένο στον ώμο του. Γύρισε προς το μέρος της, της χάιδεψε το μπράτσο και έσκυψε και της το φίλησε. Εκείνη τον αγκάλιασε, έπειτα απομακρύνθηκε κι άρχισε να κάνει κάποιες κινήσεις χαμογελώντας που έμοιαζαν με ένα σιωπηλό «Μα τι στο καλό σου ήρθε;».

Η αρχική αντίδραση των χρηστών του Twitter ήταν να πουν πως η χημεία μεταξύ των και η σεξουαλικότητα του Oscar Isaac φέρνει κάποια λιποθυμικά επεισόδια στους θεατές. Και όντως μιλάμε για δύο από τους πιο σέξι ηθοποιούς στο Hollywood. Σύντομα όμως ένα «Τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπω;» χτύπησε στο μυαλό αρκετών θεατών.

Λίγη ώρα αργότερα, λοιπόν, και καθώς το video γινόταν viral κι έπαιζε ξανά και ξανά άρχισαν οι πρώτες δειλές αντιδράσεις. Αντιδράσεις που αναφέρονταν στην εποχή του #MeToo και στη βαρύτητα της συναίνεσης. Αντιδράσεις που αναφέρονταν στο γεγονός ότι και οι δύο έχουν συντρόφους ζωής που ίσως παρακολουθούν αυτή τη σκηνή. Μια σκηνή εκτός σινεμά, εκτός τηλεόρασης, εκτός ρόλων. Μία σκηνή που αφορά τον Oscar Isaac και τη Jessica Chastain και όχι κάποιο σενάριο στο χαρτί.

«Αυτό θα ήταν τέλειο αλλά η γυναίκα δείχνει σαν να παραμένει απλά ευγενική για τις κάμερες. Πέρασε τα όρια και μπορείς να το δεις στη γλώσσα του σώματός της», έγραψε μια χρήστης του Twitter. «Δεν ξέρω ξεκίνησε σαν να είναι άξιο για λιποθυμία και έπειτα έστριψε προς την περιοχή του creepy. Δεν δείχνει 100% οκ με τη χειρονομία του. Ίσως είναι ο τρόπος που εγώ το ερμήνευσα αλλά δείχνει σαν να θέλει να τον απομακρύνει ευγενικά», σημείωσε κάποια άλλη σε ένα εξίσου χαρακτηριστικό tweet.

«Συγγνώμη νιώθω χαμένη. Στην εποχή του #MeToo και της ανάγκης να αναδεικνύεται η εκπεφρασμένη συναίνεση αντί της εννοούμενης συναίνεσης δεν έπρεπε να έχουμε εξοργιστεί; Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε το “ταράζομαι” από το “εξοργίζομαι”;», ήταν ακόμα ένα χαρακτηριστικό σχόλιο στο οποίο κάποιος απάντησε «Εύχομαι να γνωρίζονται μεταξύ τους».

Κι όντως γνωρίζονται. Η Jessica Chastain και ο Oscar Isaac γνωρίστηκαν πριν από 20 χρόνια. Ήταν συμμαθητές στη σχολή Julliard και σύμφωνα με το Deadline έμειναν φίλοι έκτοτε. Επίσης πρωταγωνίστησαν μαζί στην ταινία A Most Violent Year.

Τόσο ο Oscar Isaac όσο και η Jessica Chastain είναι σε σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Ο ηθοποιός γνώρισε τη σύζυγό του, τη Δανή σκηνοθέτη Elvira Lind, το 2012, παντρεύτηκαν το 2017 κι έχουν αποκτήσει δύο παιδιά μαζί. Η Jessica Chastain παντρεύτηκε τον Gian Luca Passi de Preposulo το 2017 και πέρσι απέκτησαν το πρώτο τους παιδί.

Η φιλία τους, σύμφωνα με όσα έχουν πει τους διευκόλυνε όσο και τους δυσκόλεψε στο να «ζωντανέψουν» τους χαρακτήρες της μίνι σειράς του 1973 «Σκηνές από έναν γάμο» που έγινε remake για το HBO. Πρόκειται για ένα ζευγάρι με προβληματική σχέση. «Αστειευόμασταν ότι η φιλία μας είναι ευλογία και κατάρα. Είναι ευλογία γιατί υπάρχει αυτόματη εμπιστοσύνη. Δεν ανησυχείς μήπως προσβάλλεις τον άλλο. Μπορείς να είσαι πολύ ειλικρινής. Το δύσκολο είναι ότι κάποιες φορές διαβάζουμε ο ένας τη σκέψη του άλλου. Ήταν σαν να σκεφτόμαστε “Φύγε από το κεφάλι μου”. Οπότε ένιωθα ότι ποτέ δεν υπήρχε ησυχία σε αυτή τη δουλειά», είχε πει η Jessica Chastain για τη συνεργασία τους.

Ελπίζουμε να είχε διαβάσει το μυαλό του και στο κόκκινο χαλί κι αυτή του η κίνηση να μην παραβίασε κανένα όριό της. Γιατί αλλιώς όλη αυτή η χημεία, όλη αυτή η sexy ατμόσφαιρα που κάποιοι διέκριναν θα είναι μία ακόμα τρανταχτή απόδειξη πως τα φαινόμενα απατούν.

Γενικώς, όλο αυτό που αποδεικνύεται καθώς η ώρα περνά και βλέπεις και βλέπεις ξανά το video είναι ότι τα πράγματα σπανίως εξαντλούνται στην πρώτη τους ανάγνωση. Όπως αντίστοιχα και μία φωτογραφία της Rose McGowan ή της Gwyneth Paltrow κάποτε με τον Harvey Weinstein δεν σήμαινε πώς έπαυαν να είναι θύματά του.

Η γλώσσα του σώματος της Jessica Chastain για πολλούς λέει «Ώπα, τι έγινε εδώ;». Η γλώσσα του δικού του σώματος λέει σε κάποιους άλλους “sexiness”. Η αλήθεια ίσως είναι κάπου στη μέση ίσως και πουθενά σε καμία από τις δύο αυτές ερμηνείες μας.

H Jessica Chastain αντέδρασε εκείνη την ώρα χαμογελώντας. Η ηθοποιός είναι υπέρμαχος της ισότητας κι έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Hollywood. Το 2018 μαζί με περισσότερες από 300 γυναίκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ίδρυσαν την πρωτοβουλία Time’s Up που στόχο έχει να προστατεύσει τις γυναίκες απέναντι στην σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εργασία τους.

Η παρενόχληση μπορεί να έχει πολλές μορφές και τα όρια μας μπορεί να παραβιάζονται ποικιλοτρόπως. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μη διστάζουμε στιγμή να τα θέτουμε. Το ελπιδοφόρο στοιχείο σε όλα αυτά, που διακρίνει κανείς και στην περίπτωση μίας κίνησης σε ένα κόκκινο χαλί μεταξύ των οποιονδήποτε διασήμων, είναι ότι το μυαλό μας δείχνει λίγο πιο εκπαιδευμένο. Εκπαιδευμένο στην αμφισβήτηση. Εκπαιδευμένο στο να μη μένει στην πρώτη ανάγνωση, στην πρώτη αντίδραση. Εκπαιδευμένο να αναρωτιέται για τη συναίνεση. Η κοινωνία έχει αλλάξει. Εμείς έχουμε αλλάξει. Κι αυτό από μόνο του είναι μόνο θετικό.