OPINIONS

O Mark Bryan είναι στρέιτ και φοράει τακούνια και φούστες κάθε μέρα. Γιατί; Γιατί μπορεί

Instagram.com/markbryan911/

Η γενιά μας έχει μάθει να αποδέχεται. Είναι τεράστιο αυτό ξέρεις. Είναι τρομερό επίτευγμα για την εξέλιξη της κοινωνίας. Γιατί 5-10 χρόνια πριν, ίσως να μην είχαμε αποδεχτεί τον Mark Bryan ή οποιονδήποτε άνθρωπο που θέλει να εκφράσει την εκκεντρικότητά του, την αισθητική, τη σεξουαλικότητά του κ.ο.κ., μέσω της μόδας και κατ’ αυτό τον τρόπο. Πριν μερικά χρόνια, κάποιοι θα κοιτούσαν τα ψηλοτάκουνα και τις φούστες που φοράει κάθε μέρα, και θα κορόιδευαν ή θα κοιτούσαν με αποστροφή.

Και για να μην παρεξηγηθώ, γνωρίζω καλά ότι ακόμα και σήμερα όλα αυτά συμβαίνουν. Σε όποια κοινωνία κι αν ζούμε, θα υπάρχουν πάντα αυτοί που το «διαφορετικό», το «αντισυμβατικό» θα τους ξενίζει. Πάντα θα το «ξερνάει» ο οργανισμός τους. Αλλά μας νοιάζει; Δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, αρκεί να είσαι εσύ ευτυχισμένος με αυτό που είσαι. Η αποδοχή εαυτού είναι τελικά και το μόνο ουσιαστικό πράγμα που (πρέπει να) αναζητάμε. Η περίπτωση του Mark Bryan είναι μια τέτοια. Δεν σκάει για το τι θα πει ο κόσμος. Φοράει τακούνια και φούστες. Γιατί; Γιατί μπορεί. Γιατί είναι της άποψης ότι η μόδα δεν έχει φύλο. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε.

Και ξέρεις, συμφωνώ απόλυτα με αυτή τη στάση ζωής. Γιατί πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στην αυτοέκφραση; Η μόδα και τα ρούχα που φοράμε, δεν θα έπρεπε να μας περιορίζουν στο αν κάτι θεωρείται ανδρικό ή γυναικείο. Αρκεί ό,τι φοράμε να το υποστηρίζουμε και ΟΚ, να εφαρμόζει καλά πάνω μας. Και θα δεις ότι στην πρόσφατη φωτογράφισή του για το Interview magazine, ο Mark Bryan μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και μια μίνι δερμάτινη φούστα και ψηλοτάκουνα gladiator πέδιλα.

Ο Mark Bryan πιστεύει ότι τα ρούχα δεν έχουν γένος

Γεννημένος στην Αμερική και κάτοικος της Γερμανίας, ο 61χρονος Mark Bryan είναι στρέιτ παντρεμένος με τρία παιδιά και εργάζεται ως μηχανικός ρομποτικής. Θα μπορούσε, λοιπόν, να πει κανείς ότι το επάγγελμά του αποκλίνει αρκετά από το προσωπικό του στιλ. Θα μπορούσε να μην ντύνεται έτσι δημόσια. Θα μπορούσε να ντρέπεται γι’ αυτό. Θα μπορούσε να είναι ένας «μάτσο άνδρας» που τον ανδρισμό του τον αποδεικνύει από το πόσο δυνατός είναι σωματικά. Από το πόσο έχει το «πάνω χέρι» στο σπίτι του. Αλλά επιλέγει να ζει διαφορετικά. Δεν πιστεύει στα στερεότυπα και «χτίζει» τα δικά του πρότυπα. Αυτά που αποδεικνύουν ότι ο ανδρισμός δεν είναι ένα πράγμα. Και φυσικά, ότι η μόδα δεν έχει γένη. Ότι δεν έχει ταμπέλες και ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ντυθεί όπως τον εκφράζει.

Στη φωτογράφισή του για το Interview magazine, ο Mark Bryan δείχνει αυτό ακριβώς. Πώς ένας άνδρας (ένας άνθρωπος καλύτερα), ζει ελεύθερος, φορώντας ρούχα που, κατά κανόνα, δεν θα έπρεπε να φοράει. Και δείχνει εκπληκτικός φορώντας τα. Στο Bored Panda, είχε αναφέρει σχετικά:

Ντύνομαι έτσι γιατί μπορώ. Για να είμαι απλά διαφορετικός. Θαύμαζα πάντα τις γυναίκες που φορούσαν φούστες και τακούνια. Όχι από σεξουαλικής άποψης, αλλά από τη δύναμη που εξέπεμπαν φορώντας τα.

Το στιλ του Bryan και πώς ξεκίνησαν όλα

Το ενδιαφέρον του Mark Bryan για τα τακούνια, ξεκίνησε πριν 40 χρόνια όταν έβγαινε με μια ψηλή γυναίκα. Ένιωθε λίγο μειονεκτικά και είπε να πειραματιστεί φορώντας τακούνια. Από τότε, δεν σταμάτησε να τα φοράει. Η γυναίκα του, είναι φαν του στιλ του, ενώ η κόρη του συχνά του ζητάει να δανειστεί ρούχα του. Τα τελευταία πέντε χρόνια άρχισε να δοκιμάζει και άλλα ρούχα, όπως τις φούστες, συμπεριλαμβάνοντάς τις τελικά στις εμφανίσεις του. Προτιμάει τις φούστες από τα φορέματα, γιατί έτσι έχει την ευκαιρία να μιξάρει τα γένη πιο εύκολα.

Το στιλ του είναι σχετικά straight forward. Έχει αυτό το πιο «ανδρικό» και preppy ύφος στο πάνω μέρος το οποίο μιξάρει αριστουργηματικά με φούστες και τακούνια.

Δεν ντύνομαι για να είμαι σέξι. Ντύνομαι όπως κάθε γυναίκα που εργάζεται. Για εμένα τα ρούχα δεν έχουν φύλο.

Έχει δηλώσει, ότι πολύς κόσμος αντιδράει όταν τον δει στον δρόμο. Κάτι που τον Mark Bryan δεν τον απασχολεί καθόλου. «Είμαι σε αυτή την ηλικία όπου δεν με νοιάζει η γνώμη των άλλων. Είτε τους αρέσω, είτε όχι». Συγκρίνει την εμπειρία του με το πώς είναι να κυκλοφορεί στον δρόμο ένας άνθρωπος με πράσινα μαλλιά ή που ντύνεται εκκεντρικά.

Το ηθικό δίδαγμα

Το μήνυμα του Mark Bryan, κατά τη γνώμη μου, είναι απλό και ξεκάθαρo: Να είσαι ο εαυτός σου. Ακόμα κι αν θέλεις να εκφράσεις την εκκεντρικότητά σου μέσα από τα ρούχα σου, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι θα σε κρίνουν, μην δίνεις σημασία. Η ελευθερία έκφρασης και η δημιουργικότητα είναι πολύ πιο σημαντικά από την κριτική του κόσμου. Και αυτό είναι, εν μέρει, ένα κομμάτι που εκπροσωπεί και η μόδα. Η μόδα είναι αυτοέκφραση και κανείς δεν θα πρέπει να μας σταματάει από το να την υπηρετήσουμε.

Αλλά υπάρχει και ένα ακόμη, τόσο σημαντικό μήνυμα, «πίσω» από το στιλ του Mark Bryan. Σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, που η γυναικεία υπόσταση καθορίζεται από διάφορους παράγοντες ο τρόπος που ντύνεται o Bryan θέλει να αλλάξει τα δεδομένα. Τα τακούνια τα φοράνε μόνο οι γυναίκες. Και τα φοράνε γιατί θέλουν να είναι σέξι. Φοράνε κοντές φούστες για να δείξουν τα πόδια τους. Για να είναι θελκτικές στους άνδρες. Γιατί θέλουν να τραβήξουν τα βλέμματα πάνω τους. Και φταίει αυτό που τις βιάζουν. Που τις κρίνουν και τις σχολιάζουν για την ηθική τους. Φταίνε τα ρούχα που φοράνε. Οι κοντές φούστες και τα τακούνια του Mark Bryan έρχονται να πουν το ακριβώς αντίθετο. Ίσως αυτός να είναι ο τρόπος του να αντισταθεί σε αισχρές και παλιακές αντιλήψεις αυτού του είδους. Και γι’ αυτό και μόνο, είναι φανταστικός.