OPINIONS

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες Michelle Obama

Ο θεσμός της Πρώτης Κυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένος. Πολλοί πιστεύουν ότι ο βασικός ρόλος της εκάστοτε συζύγου του Προέδρου των ΗΠΑ περιορίζεται στο να τον συνοδεύει στις κοινωνικές εκδηλώσεις, να στέκεται δίπλα του στις περιοδείες του εντός και εκτός χώρας και, κυρίως, να διαλέγει σερβίτσια για τα επίσημα δείπνα του Λευκού Οίκου. Στην πραγματικότητα, η ζωή μιας Πρώτης Κυρίας είναι πολυεπίπεδη και πολύπλοκη. Ειδικά, όμως, η ζωή της Michelle Obama, είναι η πιο εντυπωσιακή ανάμεσα σε όλες τις μέχρι σήμερα Πρώτες Κυρίες, με μόνη, ίσως, εξαίρεση αυτή της Eleanor Roosevelt.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας από τον Barack Obama την 1η Ιανουαρίου του 2009 ή, για την ακρίβεια, πριν και από τα πρώτα πολιτικά βήματά του ως State Senator του Ιλλινόι, η προσωπικότητα της Michelle έλαμπε δίπλα στον (εκκολαπτόμενο) “pop star” σύζυγό της. Γεννημένη το 1964 , κόρη οικογένειας της εργατικής τάξης του Σικάγο. η Michelle, άριστη μαθήτρια και αθλήτρια του μπάσκετ, αποφοίτησε από το Princeton το 1982, άρχισε την καριέρα της στην δικηγορία και κατόπιν πέρασε από διάφορες σημαντικές δημόσιες θέσεις, όπως το γραφείο Δημάρχου του Σικάγο, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.

Ο γάμος της με τον Barack Obama το 1992 και η απόκτηση δυο παιδιών δεν επηρέασαν στο ελάχιστο τα επαγγελματικά της σχέδια. Η Michelle Obama συνέχισε την καριέρα της στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας τις επαγγελματικές της δραστηριότητες μόλις το 2006, όταν ο σύζυγός της ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την εκστρατεία του για να λάβει το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

“Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να επιτύχουμε ως γυναίκες”, ανέφερε σε μια από τις εκατοντάδες ομιλίες της. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η σκληρή αλήθεια είναι πως, πολλές από εμάς χρειαζόμαστε καθημερινά μια τέτοια υπενθύμιση.

Στην πορεία του Barack Obama προς την προεδρία των ΗΠΑ, η Michelle έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να την απαξιώσουν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης καμπάνιας, αποκαλώντας την “black angry woman”, το κύρος της δεν επλήγη, καθώς εξαρχής έγινε άμεσα αντιληπτή η δυναμική της προσωπικότητα και το γεγονός ότι η ίδια δεν προσποιείτο, ούτε υπερέβαλλε στις όποιες δράσεις και αντιδράσεις της. Ήταν απλά ο εαυτός της.

Με το ξεκίνημα της “προεδρικής” ζωής των Obama στον Λευκό Οίκο, η Michelle συνέχισε να μεγαλώνει τις κόρες της, Sasha και Malia, με τον τρόπο που εκείνη ήθελε. Ζήτησε από τη μητέρα της να μετακομίσει μαζί τους, ώστε να βρίσκεται κοντά σε εκείνη και τις εγγονές της, αντί να προτιμήσει τη βοήθεια νταντάδων. Η “παραδοσιακή” στάση της ως μητέρα απέδειξε ότι μια γυναίκα μπορεί να συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία ατην καθημερινότητά της. Ιδίως, να είναι ταυτόχρονα αποδεδειγμένα φεμινίστρια και μοντέρνα, αλλά και παραδοσιακή ως προς τις αξίες της οικογένειας.

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Barack Obama, η Michelle ασχολήθηκε με όλους τους τομείς που θα μπορούσε να ασχοληθεί από την εν λόγω θέση της. Επέλεξε ως βασικό τομέα ενασχόλησής της αυτόν της σωστής διατροφής των παιδιών στις ΗΠΑ. Το 2010 ξεκίνησε την καμπάνια “Let’s Move”, στο πλαίσιο της οποίας προώθησε την υγιεινή διατροφή και την γυμναστική, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας. Η αστεία πλευρά της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ φάνηκε στα βίντεο της καμπάνιας, όπου συμμετείχε και ο παρουσιαστής Jimmy Fallon. Στα βίντεο αυτά η Michelle κάνει γυμναστική μέσα στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, και αστειεύεται με τον Fallon, παρακινώντας τα παιδιά να ασχοληθούν με τη γυμναστική με τον πιο φιλικό και πρωτότυπο τρόπο.

Η Michelle Obama υποστήριξε σθεναρά τα LGBT δικαιώματα, ιδίως ως προς το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφύλων, καθώς και το ζήτημα της κατάργησης του νόμου “σιωπής” για την ομοφυλοφιλία στα σώματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, προώθησε με προσωπική της πρωτοβουλία το ζήτημα της ισότητας των χρηματικών απολαβών ανάμεσα στα δυο φύλα, αφοσιώθηκε στην διάδοση της σημασίας που έχει η εκπαίδευση των γυναικών και πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ομαλή επανένταξη των βετεράνων στο κοινωνικό σύνολο, υποστηρίζοντας ιδίως τις συζύγους και τις οικογένειές τους.

Οι ομιλίες της Michelle Obama για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που απασχολούσε την εθνική ατζέντα των ΗΠΑ, θα μείνουν στην ιστορία. Η ίδια είναι η βασική συντάκτρια των περισσότερων ομιλιών της, καθώς δεν χρειάζεται κάποιον σύμβουλο για να διοχετεύσει τις σκέψεις της στο χαρτί κι από εκεί στις συνειδήσεις του κοινού της.

“Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να επιτύχουμε ως γυναίκες”, ανέφερε σε μια από τις εκατοντάδες ομιλίες της. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η σκληρή αλήθεια είναι πως, πολλές από εμάς χρειαζόμαστε καθημερινά μια τέτοια υπενθύμιση.

Παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να την απαξιώσουν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης καμπάνιας, αποκαλώντας την “black angry woman”, το κύρος της δεν επλήγη, καθώς εξαρχής έγινε άμεσα αντιληπτή η δυναμική της προσωπικότητα και το γεγονός ότι η ίδια δεν προσποιείτο, ούτε υπερέβαλλε στις όποιες δράσεις και αντιδράσεις της. Ήταν απλά ο εαυτός της.

Παρότι η Michelle Obama θα μπορούσε, θεωρητικά, να μην ασχοληθεί με την προεκλογική καμπάνια της Hillary Clinton, και να χαλαρώσει στο σαλόνι του Λευκού Οίκου, απολαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες της εκεί, η ίδια αποφάσισε να στηρίξει ενεργά την πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία της χώρας. Πριν λίγες ημέρες, μετά τα πιο πρόσφατα δημοσιευθέντα εξοργιστικά σεξιστικά σχόλια του Donald Trump, η Michelle Obama έδωσε μια ομιλία όπου επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φανερά συγκινημένη, μίλησε με λόγια απλά και εύστοχα, όπως πάντα. Είπε ότι τα λόγια του Trump την συγκλόνισαν με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. “Δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι πολιτική, όπως συνηθίζεται. … Οι δυνατοί άντρες δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται έτσι στις γυναίκες για να αισθάνονται δυνατοί”. Η συγκεκριμένη ομιλία ήδη έχει “καταγραφεί” ως μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές ομιλίες της καμπάνιας της Clinton.

Πέραν των απόψεών της, η Michelle Obama θα μείνει στην ιστορία και ως μια από τις πιο κομψές Πρώτες Κυρίες, χωρίς να έχει την συντηρητική πατίνα της Laura Bush ή την στυλιζαρισμένη allure της Jackie Kennedy. Στις εκατοντάδες εμφανίσεις της, έχει φορέσει από το πιο ακριβό κομμάτι του Azzedine Alaia ως το πιο φτηνό φόρεμα της αλυσίδας Target.

Τι περιμένουμε, λοιπόν, τώρα από την Michelle Obama; Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τα σχέδια της Πρώτης Κυρίας από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα η νέα (ελπίζουμε) ή ο νέος (απευχόμαστε) πρόεδρος των ΗΠΑ. Περιμένουμε, όμως, πολλά και μεγάλα πράγματα από την ίδια. Εξάλλου, ο φεμινισμός δεν είναι απλά η στάση ζωής σύμφωνα με την οποία βοηθάς μόνο τον εαυτό σου, αλλά ο τρόπος δράσης με τον οποίο βοηθάς τους άλλους να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εσένα, ανεξαρτήτως του φύλου τους, της φυλής τους και της κοινωνικής και οικονομικής τους θέσης.

Η Michelle Obama προσπάθησε και κατάφερε στον βαθμό που μπορούσε να κάνει μια τέτοια διαφορά στην αμερικανική και την παγκόσμια κοινωνία. Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να την δούμε και στη νυν θέση του συζύγου της μια μέρα. Ίσως το 2021.