OPINIONS

Ο έρωτας είναι τυφλός; Δώστε επιτέλους μία απάντηση

Ο περιπαθής έρωτας χαρακτηρίζεται από μία αίσθηση επείγοντος, κάτι που τον διαφοροποιεί από τη ρουτίνα της καθημερινότητας με την οποία όντως τείνει να έρθει σε σύγκρουση. Η συναισθηματική εμπλοκή με τον άλλο είναι καταλυτική, τόσο δυνατή που μπορεί να οδηγήσει τον έναν ή και τους δύο να αγνοήσουν την πραγματικότητα.

Ερωτεύεσαι κι όλα νοηματοδοτούνται. Όλα μοιάζουν καινούργια ακόμα κι αν είναι τα ίδια βαρετά που έκανες πριν δέκα λεπτά, πριν να δεις τον άνδρα που ήρθε για να ανατρέψει τα δεδομένα της ζωής σου.

Δεν είναι ανάγκη να περάσουν χρόνια. Αρκεί 1/5 του δευτερόλεπτου για να κεραυνοβοληθείς, να χάσες τη γη κάτω από τα πόδια σου, να ανεβάσεις σφυγμό και να φλερτάρεις με το καρδιακό επεισόδιο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η ευφορία που προκαλεί ο έρωτας είναι παρόμοια με τη διέγερση που προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι χημικές ουσίες της κοκαΐνης. Ανακαλύφθηκε πως ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη νόηση. Πρόσφατες έρευνες στο Wellcome Department of Neuroimaging του University College στο Λονδίνο εντόπισαν πως όταν δύο ερωτικοί σύντροφοι κοιτάζουν ο ένας τον άλλον το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κοινωνική κριτική και την αρνητική εντύπωση αδρανεί. Τα δύο άτομα έχουν γίνει πια ένα.

 

Ο έρωτας δεν είναι τυφλός. Τα θύματα του είναι όμως. Αλλοιώνει τις αισθήσεις, αλλάζει τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους. Ένα αόρατο τείχος υψώνεται ανάμεσα σε εσένα και τον υπόλοιπο κόσμο. Βλέπεις μόνο εκείνον και την εξιδανικευμένη του εικόνα. Για εσένα είναι τέλειος ακόμα κι αν για όλη την υπόλοιπη υφήλιο είναι κάτι ασήμαντο. Για εσένα είναι σημαντικός. Είναι ο δικός σου σημαντικός άνθρωπος που ήρθε στη ζωή σου για να την τυφλώσει από τα φώτα της αλήθειας.

Ο έρωτας λέει μόνο την αλήθεια για αυτό και είναι τυφλός. Κλείνει τα μάτια ηθελημένα σε όλα όσα έκανες μέχρι πρότινος, σε όλα όσα σε απασχολούσαν και σου ”κατασπάραζαν” την ενέργεια της ύπαρξής σου. Αυτός ο έρωτας σου ανοίγει τα μάτια και σου αποδεικνύει πως όσα ζούσες μέχρι τη στιγμή που τον βίωσες ήταν απλές βλακείες. Τυφλή ήσουν κάποτε, τώρα βλέπεις μία χαρά. Τώρα τα βλέπεις όλα καθαρά.

Για τη νέα τάση στα ραντεβού έχεις ακούσει; Πρέπει να είσαι τυφλή για να δεις το αληθινό φως. Πρέπει να μη βλέπεις για να δεις βαθιά μέσα και όχι να επικεντρωθείς στην επιφάνεια. Μία ωραία εμφάνιση είναι δελεαστική, μία όμορφη ψυχή; ”The thinking person’s Tinder”. Πηγαίνεις στο ραντεβού και βάζεις μία χάρτινη σακούλα στο κεφάλι σου ώστε να μην σε βλέπουν και να μην βλέπεις.

 

Οι πιο διάσημες φράσεις για τον έρωτα

*Αγάπη δεν σημαίνει να κοιτάζονται δύο άνθρωποι στα μάτια, αλλά να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση, Antoine De Saint-Exupery

*Είναι πολύ δύσκολο να ερωτευθείς σήμερα. Όλοι φεύγουν γρήγορα. Αν βρείς λοιπόν κάποιον, να σιγουρευτείς ότι είναι σωστός. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρεις, Αμάντα Ληρ

*Έρωτας είναι η ανιδιοτελής προσπάθεια να δημιουργήσεις χώρο στον άλλο για να είναι όπως θέλει να είναι, Χόρχε Μπουκάι

*Έρωτας είναι ο θρίαμβος της φαντασίας επί της νοημοσύνης, Μένκεν Χ.

*Ο έρωτας είναι δυνατός σαν τον θάνατο, Ευριπίδης

*Ο έρωτας παίρνει τα μυαλά εκείνων που έχουν μυαλά και δίνει μυαλό σ’ εκείνους που δεν έχουν, Ντιντερό

Σ’ αγαπώ μη γνωρίζοντας πώς, από πού και πότε, σ’ αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια. Σ’ αγαπώ έτσι γιατί δεν ξέρω μ’ άλλον τρόπο, παρά μ’ ετούτον όπου δεν είμαι μήτε είσαι, που το χέρι σου πάνω μου το νιώθω σαν δικό μου, που όταν κοιμάμαι κλείνουν και τα δικά σου μάτια. (Δε σ’ αγαπώ – Πάμπλο Νερούδα)

Και να σου πω που καταλήγω; Ας αγαπήσουμε με πάθος κι ας πάμε και οφθαλμίατρο.