OPINIONS

Νατάσσα Μποφίλιου της Αριστεράς, πού πας με τη γούνα στο Λονδίνο;

24MEDIA Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson

Υπάρχουν μέρες που νιώθεις ότι ο παραλογισμός σε αυτόν τον κόσμο περισσεύει. Μέρες που δεν καταλαβαίνεις πώς συνδέονται μεταξύ τους οι καταστάσεις και πώς καταλήγουν κάποια θέματα να αποκτούν τέτοιες διαστάσεις. Μια τέτοια μέρα ήταν η χθεσινή, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 κατά την οποία στο στόχαστρο των social media μπηκε η Νατάσσα Μποφίλιου.

Η Νατάσσα Μποφίλιου ταξίδεψε στο Λονδίνο με την ομάδα του ελληνικού brand Nidodileda και φωτογραφήθηκε με ρούχα από τη συλλογή τους In Medias Res. Ο Antonis Agrido ήταν ο φωτογράγος που επιμελήθηκε τη φωτογράφιση και κάποιες από τις λήψεις, αναρτήθηκαν στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram τόσο η εταιρεία ρούχων με την οποία συνεργάζεται χρόνια η Νατάσσα Μποφίλιου, όσο και η ίδια η τραγουδίστρια.

Τι κι αν το ελληνικό brand είχε μοιραστεί φωτογραφίες από αυτή την καμπάνια ήδη από τον Νοέμβριο; Τι κι αν εκεί εξηγούσε πώς επέλεξε τη Νατάσσα Μποφίλιου ως πρωταγωνίστρια της καμπάνιας για τη συλλογή In Media Res; Τι κι αν ήταν έκδηλο το γεγονός ότι υπήρχε μία συνεργασία μεταξύ τους; Τι ακόμα κι αν γινόταν εμφανές ήδη από το post εκείνο ότι η επιλογή του προορισμού για τη φωτογράφιση ανήκε στο brand; Όλα αυτά πήγαν περίπατο.

«H Νατάσσα είναι ένα αφήγημα από μόνο του που εμείς ξεκινήσαμε την ανάγνωση- γνωριμία μας από την μέση, αδημονώντας όμως να μας διηγηθεί η ίδια την αρχή και να συμπορευτούμε μαζί της στο μέλλον. Αυτό άλλωστε συμβολίζει και η φετινή μας χειμερινή μας συλλογή, IN MEDIAS RES. Και γι’αυτό η χαρά είναι μεγάλη που η ίδια δέχθηκε να γίνει πρωταγωνίστριά της.

Βλέμμα καθάριο, φωνή που ξυπνάει ανείπωτες συγκινήσεις, ομορφιά κλασική που μένει στο άχρονο, κεντημένη με αισθήσεις που εμπνέουν. Αυτή είναι η δική μας Νατάσσα. Και επειδή εκείνη κάθε φορά μας ταξιδεύει με κάθε της στίχο,εμείς είπαμε να την ταξιδέψουμε στο Λονδίνο», ανέφερε τότε το brand σε ανάρτησή του. Και το προσπέρασαν όλοι όσοι, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου «έπεσαν από τα σύννεφα» που την είδαν με τα ρούχα του brand να ποζάρει στο Λονδίνο.

Η Νατάσσα Μποφίλιου δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις της περί πολιτικής και κοινωνίας. Αλλά οι απόψεις αυτές περί πολιτικής και κοινωνία φαίνεται ότι συνάδουν μόνο με ένα ορισμένο look. Σίγουρα δεν συνάδουν με το brand το οποίο πάντα αγαπά και πάντα προτιμά για τις συναυλίες και τις εμφανίσεις της σε μουσικές σκηνές. Δεν το λέω εγώ. Οι άνθρωποι που βγήκαν από τα δικά τους ρούχα με τη Νατάσσα Μποφίλιου, το ταξίδι και το look της, τα είπαν.

Δεν μπορεί να δηλώνεις ανοιχτά ότι ψηφίζεις ΚΚΕ και είσαι αριστερή και να φοράς μη λιτά ρούχα, είπαν κάποιοι. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το σχόλιο του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου στο Twitter, ο οποίος έγραψε «Παλεύουμε τον κακό καπιταλισμό στο Κουμμουνιστικό Λονδίνο. Σινιέ και στην πένα, βεβαίως βεβαίως».

Γιατί, ως γνωστόν, τον «κακό καπιταλισμό» τον παλεύεις μόνο φορώντας μπαλωμένη εργατική φόρμα, έχεις άλουστο μαλλί και κρατάς διαγωνίως ένα ταγάρι.

Αυτή είναι η εικόνα του σωστού αριστερού. Ή αυτή που είχε η Νατάσσα Μποφίλιου όταν αυτοσαρκάστηκε στη σειρά της ΕΡΤ Νούμερα για την ιδεολογία της και τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Πώς συνδέεται ρε παιδιά η ιδεολογία με το ρούχο; Το αμπέχωνο είναι για τους αριστερούς και το κοστούμι για τους δεξιούς; Ζούμε σε μία εποχή που προσπαθούμε να αποσυνδέσουμε τα ρούχα από το φύλο και τελικά τα συνδέουμε με ακόμα περισσότερα στερεότυπα.

Πόσο απέχει το «φοράς faux γούνα είσαι δήθεν αριστερή;» από το «φοράς φούστα, προκαλείς τον άντρα;». Και τα δύο βασίζονται σε ξεπερασμένα στερεότυπα. Το ακόμα πιο ξεπερασμένο στην περίπτωση της Νατάσσας Μποφίλιου και της κάθε Νατάσσας Μποφίλιου, είναι πώς θεωρείται αναμενόμενο όποιος έχει βγάλει χρήματα με τη δουλειά του, να απέχει πλέον από κοινωνικούς αγώνες. Αλλιώς αυτόματα βαφτίζεται «υποκριτής».

Η Νατάσσα Μποφίλιου δεν «πληρώνει» τόσο την επιλογή των ρούχων της, δεν πληρώνει τόσο τις συνεργασίες της, δεν πληρώνει καν το ταξίδι στο Λονδίνο. Πληρώνει το γεγονός ότι πάντα λέει την άποψή της.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις σε σχέση με το πώς εκφράζεται ένας άνθρωπος. Κάποιοι άνθρωποι θα προτιμούσαν να μη μιλάμε, γενικά. Δεν το παίρνω προσωπικά, είναι μια συνολική νοοτροπία», είχε πει η Νατάσσα Μποφίλιου στο LadyLike.

«Η νοοτροπία του ότι είναι καλύτερα να κοιτάς τη δουλειά σου, να μην είσαι δυσάρεστος, να μην εκτίθεσαι, υπάρχει πάρα πολύ. Κι όσο πιο πολύ συντηρητικοποιείται η κοινωνία μας, τόσο πιο έντονη είναι αυτή η διάθεση. Εγώ νομίζω ότι να είσαι ο εαυτός σου, να εκφράζεσαι ελεύθερα, να έχεις την άποψή σου είναι κάτι που πρέπει να το κάνεις. Εκτός φυσικά αν πρόκειται για μια γνώμη που βλάπτει κάποιον άλλο άνθρωπο ή επιθυμεί να περιορίσει την ελευθερία κάποιου άλλου», εξήγούσε σε σχέση με το γεγονός ότι συνεχίζει να μιλάει για όσα πιστεύει και μάλλον δεν θα πάψει ποτέ.

Πολιτικός άνθρωπος και φώτα και σκηνή και μακιγιάζ και λάμψη πάνε μαζί στην περίπτωσή της. Το ίδιο και τα ρούχα Nidodileda, το ίδιο και τα ταξίδια και όλες οι πτυχές της ζωής της. «Είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα. Αλλά νομίζω ότι αυτό που νικά στο τέλος είναι η συνέπεια, η σοβαρότητα και η στάση ζωής σου. Νικούν όλους τους αμφισβητίες. Γιατί αν εσύ είσαι σίγουρος, δεν σε νοιάζει ποιος σε αμφισβητεί», είχε πει στο LadyLike. Κι αυτό είναι το μόνο που αξίζει να κρατήσεις.

Αν εσύ είσαι σίγουρη για το ποια είσαι, για το τι κάνεις, για το τι πιστεύεις, για το τι αγωνίζεσαι, δεν σε νοιάζει ποιος σε αμφισβητεί. Το ίδιο ελπίζουμε να νιώθει ακόμα και σήμερα η Νατάσσα Μποφίλιου. Το ίδιο φαίνεται να νιώθει, καθώς το σχόλιό της που μετέφερε στον αέρα της εκπομπής Πρωινό μας, η Έλενα Χριστοπούλου: «Τι να απαντήσει κανείς σε ένα τέτοιο αφήγημα; Δεν πτοούμαι με τίποτα και συνεχίζω», ήταν η αντίδρασή της σε όλα αυτά.