OPINIONS

Ξανθή Τζερεφού, γιατί είσαι τόσο χοντρή;

Η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν ένα από τα παραμύθια που δεν ήταν στο top 5 μου ως παιδί. Δεν έφταιγε τόσο η πλοκή, όσο σκηνή του λύκου που τρώει τη γιαγιά και οδεύει για την κεντρική ηρωίδα. Κάπως άσχημα χτυπούσε στην αθώα οπτική των 4 ετών να καταβροχθίσει ένας λύκος τη γιαγιά μου τη Στέλλα. Γι΄αυτό λοιπόν κάθε φορά που ερχόταν η σειρά της Κοκκινοσκουφίτσας έκανα την πάπια και ζητούσα το Ασχημόπαπο που έγινε κύκνος ή την Σταχτοπούτα που είχε κι ένα μήνυμα να περάσει.

– Γιαγιά, γιατί έχεις τόσο μεγάλα αυτιά;

– Για να σε ακούω καλύτερα παιδί μου.

– Γιαγιά, γιατί έχεις τόσο μεγάλα μάτια;

– Για να σε βλέπω καλύτερα κοριτσάκι μου.

– Γιαγιά, γιατί έχεις τόσο μεγάλα χέρια;

– Για να σε πιάνω καλύτερα.

– Γιαγιά, γιατί έχεις τόσο μεγάλο και τρομερό στόμα;

– Για να σε φάω, είπε ο λύκος.

Διάβασε ακόμα: Helena Christensen, είσαι πολύ γριά για να βγάζεις το μπούστο σου. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Πολλά χρόνια αργότερα κατάλαβα πως ο λύκος ήταν παρεξηγημένη προσωπικότητα. Δεν είχα κατανοήσει τον συμβολικό χαρακτήρα της ύπαρξής του και τον είχα εξορίσει μακριά από τις αφηγήσεις που με έβαζαν για ύπνο. Ο παραπάνω διάλογος είναι μία μικρογραφία της σύγχρονης socialμιντιακής πραγματικότητας που έχουμε την ατυχία να ζούμε σε βαθμό υπερθετικό. Είναι όλες αυτές οι ερωτήσεις που καλείσαι καθημερινά να απαντήσεις. Όλες εκείνες οι ερωτήσεις που δεν έχουν λόγο ύπαρξης αλλά απαιτούν απάντηση.

«Γιατί είσαι τόσο χοντρή;» Αυτή ήταν η ερώτηση που έλαβε η Ξανθή Τζερεφού στο Instagram από κάποιον άγνωστο. Η Ξανθή ήταν το plus size μοντέλο που γνωρίσαμε μέσα από τον τελευταίο κύκλο του Greece’s Next Top Model. Ξύπνησε κάποιος το πρωί και είπε να εκφράσει την ερώτησή του.

 

Άγνοια κινδύνου. Έλλειψη σεβασμού. Ούτε χοντρός, ούτε αδύνατος. Καμία τέτοιου είδους ερώτηση που δεν ξέρεις αν πληγώνει ή αν περνά αδιάφορη. Η δεύτερη εκδοχή είναι η ευκταία αλλά το πρώτο σενάριο είναι το πιο πολυπαιγμένο. Πάψε πια να τροφοδοτείς με τον φαύλο κύκλο της αγένειας. Κράτα την άποψή σου για τον εαυτό σου. Πριν ρωτήσεις «γιατί είσαι χοντρή» ρώτα εσένα «γιατί είσαι σκ%$&άνθρωπος».

Οι μέρες της αγένειας πρέπει να εκλείψουν, όπως και οι στερεοτυπικές σκέψεις. Και για καμία στιγμή μη δώσεις ελαφρυντικό στην αξιολύπητη στάση σου. Όχι, χρυσό μου δεν είσαι ειλικρινής, αγενής είσαι. Ούτε ευθύς είσαι. Αγενής παραμένεις. Η επίδειξη κακών τρόπων δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα. Δεν πρέπει να αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου αλλά ο άνθρωπος που πιάνει το κινητό στα χέρια και πληκτρολογεί λόγια που ενδεχομένως να φτάνουν στον παραλήπτη και να τον κάνουν χίλια κομμάτια.

«Γιατί τρώω όλο το φαΐ μου» απαντά με χιούμορ η Ξανθή. Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να αποκαλέσεις την απέναντί σου ‘χοντρή’, πες απλά «πολύ ωραία τα μαλλιά σου». Βάλε την τελεία σου και ξεκίνα μία νέα πρόταση. Κι αν εγώ δεν πείθω δια πληκτρολογίου, μπορείς να ακούσεις την Ξανθή που δε παλαιότερη ανάρτησή της είχε γράψει:

«Αν προσπαθείτε να με κάνετε να νιώσω ανασφαλής με την εικόνα μου λυπάμαι πολύ αλλά δεν το πετυχαίνετε. Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που έκανα να αισθανθούν όμορφα με τον εαυτό τους. Τι θα πρέπει να σκεφτούν; Ότι μου ασκείται μια τέτοιου είδους πίεση για την εικόνα μου. Πολλοί λέτε ότι έχω κόμπλεξ επειδή τα λέω έτσι, μάλλον δεν έχετε δει ποτέ κομπλεξικό άνθρωπο. Είμαι αυτή που είμαι και με γουστάρω τρελά. Νιώθω καλά με εμένα και η γνώμη των άλλων δε με ενδιαφέρει.

Και μια συμβουλή. Επειδή είμαστε σε μια εποχή που κρίνουμε τους άλλους πολύ άσχημα όταν είναι ειλικρινείς και ακομπλεξάριστοι σας παρακαλώ μην είστε τόσο ρηχοί και μη φορτώνετε το δικό σας κόμπλεξ/κακία στους άλλους.»

Γιατί τελικά έχεις τόσο μεγάλο και τρομερό στόμα;

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/gntmgr