OPINIONS

Κάτω τα χέρια σας από τα γυμνά οπίσθια της Selma Blair

Evan Agostini/Invision/AP

Κλείνω τα μάτια σφιχτά. Πω πω πω ντροπή. Δε θέλω να τα ανοίξω, έχω νιώσει πολύ άσχημα με την εικόνα που αντίκρισα. Άντε, να τα ανοίξω γιατί πρέπει να βγω στη γειτονιά. Ώρα κοινωνικής κριτικής. Ούτε λόγος για κουτσομπολιό. Εκείνο το «αλλά» που πάντα ακολουθεί μία στιγμή προσωπικής μεγαλοσύνης.

Όπως και με τα γνωστά κρεβάτια, που δεν μας νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι στα κρεβάτια τους αλλά δε θέλουμε να μας ενοχλούν. Ανοιχτόμυαλοι αλλά μέχρι ενός σημείου. Με αυτό το «αλλά» θα πορευτούμε γιατί είναι η πιο ασφαλής οδός. Νιώθεις να σε τοποθετεί στη μέση. Στο πολιτικά ορθό. Στο σημείο που δεν μπορεί κανείς να σε αποκαλέσει κολλημένη, ούτε και ελαφρών αξιακών αρχών. Μόχθος για τη μέση. Ξέρεις, η μέση δεν εμπεριέχει άποψη, δε σε διαφοροποιεί. Μία από τα ίδια. Από τα ίδια, τα άνευρα, τα ανούσια, τα χωρίς λογική, τα χωρίς συναισθηματική νοημοσύνη. Άνθρωποι σοκάρονται από λέξεις, σκέψεις, εικόνες. Ο καθένας από εμάς έχει όρια διαφορετικά, τα οποία και προσβάλλονται πάλι σε βαθμό προσωπικά ξεχωριστό. Ζητάω απεγνωσμένα κοινή λογική.

Διάβασε ακόμα: Selma Blair, είσαι μια λαμπερή πολεμίστρια

Παράλογη απαίτηση σε μία χρονική στιγμή που κάθε πράξη μπορεί να παρερμηνευθεί. Το ίδιο και κάθε μορφής απραξία. Λίγη κοινή λογική ρε παιδιά. Την έχουμε ανάγκη. Χρειαζόμαστε λίγες σταγόνες της ώστε να μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα φαινόμενα. Και λίγες σταγόνες συναίσθημα.

Η συνταγή αναγράφει μία δόση λογικής και μία δόση συναισθήματος. Μόνο έτσι θα μπορέσει το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο. Εύπεπτες αλήθειες που κρύβουν πόνο και καντάρια δύναμης. Πριν σοκαριστείς, προσπάθησε να σκεφτείς. Με το μυαλό και με την καρδιά σου. Ακόμα κι αν το πρώτο λαθέψει, το δεύτερο θα είναι το δίχτυ προστασίας σου.

Η Selma Blair ανεβάζει μία γυμνή της φωτογραφία, λίγο νωρίτερα είχε εκθέσει τη γυμνή της αλήθεια. Αλήθεια χωρίς στολίδια και φλυαρίες. Αλήθεια που πονά, αλλά αλήθεια. Σε αυτή τη φωτογραφία δε θα έπρεπε να βλέπεις τα γυμνά της οπίσθια, θα έπρεπε να βλέπεις έναν άνθρωπο που θέλει να μοιραστεί τη γυμνή του αλήθεια. Για να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Για να ξορκίσει την αρρώστια, για να σταθεί στα πόδια της, για να κάνεις κι εσύ το ίδιο ακριβώς. Ημίγυμνη μπροστά από έναν καθρέφτη, η Selma Blair κοιτάζει το είδωλό της κατάματα και μια τσάντα σε σχήμα κάβουρα κρύβει τα επίμαχα σημεία. «Το πορτρέτο μιας κυρίας», γράφει η λεζάντα.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε πως πάσχει από από σκλήρυνση κατά πλάκας. Από τότε κοιτάζει καθημερινά κατάματα το είδωλό της. «Θέλω να παίξω ξανά με τον γιο μου, θέλω να περπατήσω στον δρόμο». Τα γυμνά της οπίσθια σόκαραν. «Δεν το καταλαβαίνω, αλλά μήπως είμαι μόνο εγώ; Είναι μια σκληρή ασθένεια, αλλά ποτέ δεν πρέπει χάνεις την αξιοπρέπειά σου Selma. Καταλαβαίνω βέβαια τον παράγοντα σοκ», γράφει μια γυναίκα στα σχόλια. Η ηθοποιός απαντά: «Νομίζω ότι είναι μια φωτογραφία μόδας με χιούμορ, περίεργη, αλλά ενδιαφέρουσα». «Έχω την ίδια ασθένεια και το παλεύω καθημερινά, αλλά αυτό παραπάει» θα διαβάσεις λίγο παρακάτω. Μία ακόμα απάντηση από την ίδια: «Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία και η μόδα. Λυπάμαι που εσένα όχι».

Μιλώντας στο Vanity Fair είχε πει: «Όταν διαβάζω σχόλια στο Instagram από ανθρώπους που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάποια άλλη εκφυλιστική ασθένεια, σκέφτομαι πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για καταγραφή της πορείας της νόσου από κάποιον αναγνωρίσιμο στο κοινό. Με νοιάζουν αυτοί οι άνθρωποι, πραγματικά. Μια ηθοποιός που θαυμάζω είχε πει πρόσφατα ότι το Instagram θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πείραμα για την ανθρώπινη κατάσταση, αντ’ αυτού όμως είναι ένας τεράστιος επιμελημένος ναρκισσισμός. Εντάξει, σίγουρα υπάρχει κι αυτό, για μένα όμως η εμπειρία μοιάζει πραγματικά με μια εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης. Είμαι καλά και αν μπορέσω να βοηθήσω κάποιον που υποφέρει από τέτοια ασθένεια να νιώσει πιο άνετα στο πετσί του, έχω καταφέρει περισσότερα από οτιδήποτε άλλο έχω κάνει στη ζωή μου.»

Το πορτρέτο μιας κυρίας που δίνει μάχη για τη ζωή της δεν πρέπει να δείχνει εκείνη σε μία πολυθρόνα ύφος θλιμμένο και βουτηγμένο στην απόγνωση. Το πορτρέτο μιας κυρίας οφείλει να είναι αληθινό και να εκφράζει τον ψυχισμό της. Ούτε πρέπει, ούτε δεν πρέπει. Μόνο αλήθεια. Μπορείς; Πριν κρίνεις, δες κατάματα το είδωλό σου. Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP