OPINIONS

Κατερίνα Λάσπα: Τρανσφοβικές δηλώσεις για να μπει καλά το 1923. Ο ορισμός της αθλιότητας

Papadakis Press

Δεν είναι να ηρεμεί άνθρωπος. Σε διαρκή εγρήγορση πρέπει να είμαστε γιατί καραδοκεί η μπούρδα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και ξέρεις ποια μπούρδα είναι πιο επικίνδυνη; Η «από ‘κει που δεν την περιμένεις». Θες ένα παραδειγματάκι να μπεις στο κλίμα; Η Κατερίνα Λάσπα, καλή ώρα (λέμε τώρα) είπε μία για να μπει καλά το νέο έτος.

Και πριν σου πω οτιδήποτε να σε ενημερώσω ότι η Κατερίνα Λάσπα είναι εδώ και λίγες ημέρες Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο θέμα μας. Η Κατερίνα Λάσπα σχολίασε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε παιδικό σταθμό, με πρωτοβουλία του ”Thessaloniki Pride”, των «Οικογενειών με Ουράνιο Τόξο» και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση η drag queen Raw Bee Candles, διάβασε στα παιδιά το παραμύθι του Κωνσταντίνου Μαραγκού με τίτλο «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

«Σήμερα θα προσπαθήσουμε να πούμε στα παιδιά ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους», δήλωσε ο δημιουργός όμως η Κατερίνα Λάσπα είχε άλλη άποψη.

Η Κατερίνα Λάσπα και η αθλιότητα

«Σήμερα Drag Queens θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού της Θεσσαλονίκης. Αθλιότητα. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας όμως, δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια», έγραψε η Κατερίνα Λάσπα σε story της.

Καλησπέρα παιδιά και καλή χρονιά να έχουμε. Όλα όπως τα αφήσαμε. Καμία αλλαγή με την αλλαγή του χρόνου. Μια μέρα θα μου πεις χωρίζει το 2022 με το 2023, πόσες αλλαγές να δούμε κι εμείς; Από το 1923 όμως; Από εκείνη τη μακρινή χρονιά μάς χωρίζει ένας αιώνας.

Κατερίνα Λάσπα

Λάσπα, λάσπη, ένα γράμμα που κάνει τη διαφορά. Γιατί δεν μας φτάνει που κάποιος άνθρωπος διάβασε παραμύθια σε παιδιά, θέλουμε να δούμε και μέσα στο βρακί του, να μπούμε στο κρεβάτι του.

Κυρία Λάσπα, ο Ηλίας Μίχος στον Κολωνό φορούσε παντελόνι και πουκάμισο και ήταν παντρεμένος με παιδιά. Ο παπάς στο Αγρίνιο που καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση για ασέλγεια σε ανήλικα κορίτσια φορούσε ράσα και ήταν υπόδειγμα οικογενειάρχη. Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;

Η drag queen Raw Bee Candles φορούσε μακριά περούκα, ένα υπέροχο μακρύ φόρεμα και είχε εντυπωσιακό μακιγιάζ. Διάβασε παραμύθια στα παιδιά. Παραμύθια. Αφηγήθηκε στα παιδιά μια ιστορία για να τα παρακινήσει να αποδεχτούν και να αγαπήσουν τους εαυτούς τους.

Για την Κατερίνα Λάσπα, αυτό είναι αθλιότητα. Για εμάς πάλι αθλιότητα είναι κάθε είδους τρανσφοβικές δηλώσεις, τις οποίες και καταδικάζουμε από όπου κι αν προέρχονται.

Η Κατερίνα Λάσπα παραμένει Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα καλά, μην ανησυχείς.

Η αντίδραση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών απάντησε στο σχόλιο της Κατερίνας Λάσπα και τόνισε πως ήταν «απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό».

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο και καταγγέλλει τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι οργανώσεις: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης & Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ανακοίνωσαν δημόσια μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, κατά την οποία Drag Queens διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το event -όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας ένα παραλήρημα μίσους κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τα παιδιά και τους γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, όσο και γενικότερα τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο χώρο.

Με λύπη μας διαβάσαμε ότι ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως “αθλιότητα” τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και σε σχέση με το διάχυτο κλίμα μισαλλόδοξου λόγου που εκπορεύεται ακόμη και από δημόσια ή και πολιτικά πρόσωπα, καλούμε τη Πολιτεία να τροποποιήσει άμεσα την αντιρατσιστική νομοθεσία, έτσι ώστε να μην ποινικοποιείται μόνο η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, αλλά γενικότερα κάθε μορφή ρητορικής μίσους, και επιπλέον να ληφθούν επιπλέον μέτρα όταν αυτός εκπορεύεται από δημόσια πρόσωπα.

Επίσης, καλούμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να προχωρήσει άμεσα στην οριστική διαγραφή της κυρίας Λάσπα, δεδομένου ότι ως προς την αποστολή της παράταξης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη των ανθρωπίνων/ατομικών δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, συμπεριλαμβανόμενων και των ΛΟΑΤΚΙ+.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε κάθε έννομου δικαιώματος μας, καθώς οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε η Γεν. Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Λάσπα, προσβάλλουν κατάφωρα τόσο τη προσωπικότητα των τρανς, φυλοδιαφορετικών προσώπων συμπεριλαμβανόμενων και των Drag Queens όσο και γενικότερα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο σύνολό της».

Οι «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βήκας και προσθέτει:

«Όταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους.

Όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κας Λάσπα λοιπόν. Για την ιστορία, το κόμμα εκπροσωπήθηκε θεσμικά στην εκδήλωση όπου drag queens διάβασαν παραμύθια σε παιδιά, από τη Βάσια Μάντεση, αναπληρώτρια Γραμματέα Ισότητας του κόμματος».

Έτσι για την αλλαγή

Τα παιχνίδια είναι παιχνίδια για όλα τα παιδιά. Ούτε ροζ, ούτε μπλε, ούτε κουζινικά για κορίτσια, ούτε αυτοκινητάκια για αγόρια.

Ας δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να διαλέξουν ό,τι τα κάνει να νιώθουν χαρούμενα και δημιουργικά. Ας αφήσουμε τα παιδιά να είναι ελεύθερα ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν ενήλικες χωρίς απωθημένα. Ας μεγαλώσουμε τα παιδιά μακριά από την αθλιότητα, την τοξικότητα, τη στενομυαλιά.

Ας δώσουμε αγάπη και φροντίδα, έτσι για την ΚΙΝ-αλλαγή.

-Τι είν’αυτή η σημαία;

-Μια χώρα.

-Η Χρωματιστοχώρα;

-Το χρώμα των gay.

-Περίπου. Το χρώμα όλων των ανθρώπων.

-Το Ουράνιο τόξο.