OPINIONS

Η viral εφαρμογή που προειδοποιεί γυναίκες για επικίνδυνους άντρες γίνεται εργαλείο αυτοάμυνας

iStock

Η ανάγκη των γυναικών για ασφάλεια δεν είναι κάτι καινούριο. Ειδικά όταν μιλάμε για τον κόσμο του dating στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Αυτό που αλλάζει, είναι το πόσο μαζικά και πόσο άμεσα μπορούν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η εφαρμογή Tea, η οποία επιτρέπει μόνο σε γυναίκες να μοιράζονται ανώνυμα εμπειρίες και red flags για άντρες που έχουν γνωρίσει, σκαρφάλωσε μέσα σε λίγες μέρες στην κορυφή των δωρεάν εφαρμογών του App Store στις ΗΠΑ. Η επιτυχία της φανερώνει κάτι βαθύτερο: την κούραση, την ανησυχία και την ανάγκη για προστασία σε έναν κόσμο που παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος για τις γυναίκες.

Το Tea είναι ένα app μόνο για γυναίκες, στην οποία μπορούν να αναζητήσουν ή να δημοσιεύσουν πληροφορίες για άντρες με τους οποίους έχουν βγει ή αλληλεπιδράσει. Μπορούν να αφήσουν «κριτικές», να ανεβάσουν φωτογραφίες, να περιγράψουν περιστατικά, να ρωτήσουν αν κάποια γνωρίζει τον συγκεκριμένο άντρα. Όλα αυτά, ανώνυμα, χωρίς το δικαίωμα των αντρών να εγγραφούν ή να δουν περιεχόμενο.

Η εφαρμογή δεν επιτρέπει screenshots, ζητά από τις χρήστριες να επιβεβαιώσουν πως όσα γράφουν είναι αληθινά, ενώ προσφέρει και εργαλεία ασφαλείας όπως αναζήτηση τηλεφώνου, έλεγχο ποινικού μητρώου (με συνδρομή), και άλλες υπηρεσίες επί πληρωμή. Δωρεάν, προσφέρει έως 5 αναζητήσεις μηνιαίως.

Σύμφωνα επίσης με το Busines Insider, το 10% των κερδών της εφαρμογής δωρίζεται στη Γραμμή Υποστήριξης Κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας στις ΗΠΑ.

«Δεν είναι κουτσομπολιό, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

Η υποδοχή της εφαρμογής στα social media ήταν κυρίως θερμή, με χιλιάδες γυναίκες να τη στηρίζουν και να υπενθυμίζουν γιατί χρειάζεται να υπάρχει:

  • «Αυτό το κάνουμε για να μη μας δολοφονούν. Ελπίζω να βοηθάει», σχολιάζει μια χρήστρια.
  • «Για όλους τους άντρες που ενοχλήθηκαν: εσείς είστε ο λόγος που φτιάχτηκε αυτή η εφαρμογή», γράφει άλλη.
  • «Οι άντρες που πιέζονται απ’ αυτή την ιδέα πρέπει να αναλογιστούν κάτι: εμείς μπορούμε να βιαστούμε ή να σκοτωθούμε απλώς επειδή βγήκαμε ραντεβού. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό σε εσάς;», ρωτά μια τρίτη, συγκλονιστικά ρεαλιστικά.

Αυτά τα σχόλια δεν είναι υπερβολές. Είναι η καθημερινή αλήθεια για πολλές γυναίκες, όπου το ρίσκο της σωματικής ή ψυχολογικής βίας είναι υπαρκτό.

Ερωτήματα ηθικής και εμπιστοσύνης

Το Tea έχει δεχτεί αποθέωση αλλά και αμφισβήτηση. Για άλλες είναι ένα αναγκαίο καταφύγιο, μια ψηφιακή μορφή αυτοάμυνας. Για άλλους (κυρίως άντρες), ένα εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε συκοφαντία ή κατάχρηση.

Η κουβέντα όμως δείχνει κάτι πιο βαθύ:

Πώς μπορεί μια κοινωνία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έμφυλης βίας, όταν η προστασία βασίζεται σε εφαρμογές και όχι σε κοινωνικές δομές; Και πώς να κατηγορήσεις τις γυναίκες που καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις, όταν καθημερινά αντιμετωπίζουν την απειλή;

Το πραγματικό πρόβλημα για τις γυναίκες

Η επιτυχία του Tea δεν είναι απλώς μια ένδειξη ψηφιακής μόδας. Είναι ένας καθρέφτης. Μας δείχνει πόσο αναγκαίο είναι να χτίζουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς ασφάλειας, επειδή οι υπάρχοντες δεν επαρκούν.

Αν ένα app σαν το Tea προκαλεί διχασμό, ίσως είναι γιατί μας αναγκάζει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα: η κοινωνία μας συνεχίζει να μην είναι ασφαλής για γυναίκες και θηλυκότητες.

Κι αυτό, όχι επειδή εφαρμογές σαν το Tea υπάρχουν. Αλλά επειδή για πολλές μοιάζουν αναγκαίες.