OPINIONS

Η Βάνα Μπάρμπα θεωρεί μεγάλη της τιμή να μάθει από τον Κιμούλη και τον Φιλιππίδη. Για δες κάτι πράγματα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson/24Media

Βγαίνοντας από μια φιλανθρωπική εκδήλωση της Ένωσης Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων, η Βάνα Μπάρμπα έκανε κάποιες δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Το θέατρο της λείπει πολύ, λέει, γι’ αυτό και σκέφτεται να πάει να χτυπήσει την πόρτα του Γιώργου Κιμούλη γιατί είναι τιμή της να συνεργαστεί μαζί του.

 

 

«Θέλω να κάνω θέατρο, αλλά δεν ξέρω πώς. Θέλω να ετοιμάσω μια παράσταση. Μου λείπει», είπε η Βάνα Μπάρμπα. «Θα χτύπαγα την πόρτα του Κιμούλη εγώ ξέρετε είμαι και λίγο αντισυμβατική. Σοβαρολογείτε τώρα; Μιλάτε για έναν τόσο μεγάλο ηθοποιό, για έναν άνθρωπο που ήταν πρότυπο για όλους μας και είναι. Τι είναι αυτά που λέτε; Κάποιες κακές στιγμές δεν αναιρούν την ιστορία κάποιων ανθρώπων. Σας παρακαλώ. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν μπορούσα να μάθω κάτι από τον Γιώργο Κιμούλη», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «και ο Πέτρος Φιλιππίδης επίσης».

Προφανώς και οι λόγοι για τους οποίους η πόρτα του Γιώργου Κιμούλη παραμένει ερμητικά κλειστή και μη ελκυστική προς κρούσεις συνεργασίας είναι ψιλά γράμματα, ψιλοπράγματα που θα έλεγε κι εκείνη- εκ του «γίνονται πράγματα». Η Βάνα Μπάρμπα κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε καλλιτέχνη κι άνθρωπο καλύτερα κι από μαχαίρι santoku και αποδίδει στην αντισυμβατικότητά της το ότι μπορεί να χωρέσει μέσα σε μία πρόταση τη «μεγάλη της τιμή» και τα ονόματα ανθρώπων που έχουν κατηγορηθεί από μεγάλο αριθμό συναδέλφων της για αξιόποινες πράξεις.

Δεν την σταματά κάπου το γεγονός ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης την ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για έναν βιασμό και δύο ακόμα απόπειρες. Στέκεται στην υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα του Γιώργου Κιμούλη, κι ας έβρισε, κι ας κλώτσησε παρουσία μαρτύρων τη Ζέτα Δούκα. Θαυμάζει το πόσο μεγάλος σκηνοθέτης είναι κι ας ήταν ο αυτουργός της απόλυτης ψυχολογικής εξάντλησης της Ευδοκίας Ρουμελιώτη, ο θήτης του εργασιακού εκφοβισμού της Κατερίνας Γερονικολού, η αιτία που η Κατερίνα Παπουτσάκη έχασε τη φωνή της από το άγχος και η Κατερίνα Λέχου ή η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη άρχισαν τα χάπια.

Για τη Βάνα Μπάρμπα δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν: α)στην τέχνη όλα επιτρέπονται, όπως η κάθε σαδιστική έπαρση του μεγάλου καλλιτέχνη ή β) δεν πιστεύει απόλυτα τις γυναίκες που κατήγγειλαν κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η Βάνα Μπάρμπα που έχει δηλώσει ότι δεν έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση έχει πει: «Δεν γίνεται το ίντερνετ να καταδικάζει, να κρίνει και να αποφασίζει από μόνο του ποιοι φταίνε και ποιοι όχι. Το σωστό και το θέσφατο είναι να πάνε κατευθείαν στην Δικαιοσύνη» έχει πει σε σχετική συζήτηση. «Όχι στις τηλεδίκες. Λοιδορούμε ανθρώπους που δεν έχει αποδειχθεί ότι φταίνε. Αν πραγματικά φταίνε θα το κρίνει το δικαστήριο. Είναι λάθος… Είμαι μαζί με τα κορίτσια. Να πάνε στα δικαστήρια… Και όποιος φταίει, να τιμωρηθεί παραδειγματικά… Δεν μπορεί ξαφνικά να ακούγονται ονόματα, να λοιδορούνται καριέρες, να βρίσκονται άνθρωποι στα νοσοκομεία, μόνο γιατί εμείς κάνουμε τους εισαγγελείς στην τηλεόραση και στο ίντερνετ. Είναι τρομερό».

Πριν από περίπου έναν μήνα και υπό το βάρος των αντιδράσεων που έφερε η «αντισυμβατική» τοποθέτηση της Βάνας Μπάρμπα προς πρόσωπα με συμπεριφορές καταδικαστέες- ο αντίλογος εκτίμησε τις δηλώσεις συμπάθειας ως ξέπλυμα, όπως εκείνη η περίφημη προς τον Δημήτρη Δανίκα: «Τι έχει γίνει τώρα ξαφνικά! Τι Me too, τι μι σου, γιατί βγαίνουν όλα τώρα;/Οι άνθρωποι του σινεμά, της τηλεόρασης και του θεάτρου», είναι πολύ ευφυείς. Δεν μπορεί να κάνουν κάτι αυταρχικό και ίσως βάναυσο παρά τη θέλησή μας/ Όλοι και όλες έκαναν κρα να συνεργαστούν με όλους αυτούς. Τους τάχα βασανιστές τους»- εκείνη απάντησε:

Δέχτηκα κριτική. Για θέμα που απασχολεί το χώρο του θεάτρου.. ότι δεν πήρα θέση σχετικά με τα θύματα ανεξάρτητου φύλλου…Posted by Vana Barba on Tuesday, 2 March 2021

Αλλά το πρωί της 8ης Απριλίου, η Βάνα Μπάρμπα επέλεξε να επιστρέψει και πάλι στη γνώριμη θέση της. Θα μπορούσε, τουλάχιστον να πατήσει ένα pause στο πλέξιμο του «αντισυμβατικού» εγκωμίου ώσπου πράγματι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.